Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wandelbond en Natuurmonumenten vinden elkaar

door: Marc Hoeben | 7 februari 2019

Wij, als Nederlanders, zijn met steeds meer en we doen ook steeds meer aan buitensporten of actieve recreatie als wandelen, toerfietsen, mountainbiken, paardrijden, bootcampen, trail running en noem maar op. Het zorgt de laatste jaren voor een groeiend probleem: de druk op die buitenruimte en vooral ook de natuur neemt toe. Geen wonder dat wandelbond KWBN en Natuurmonumenten elkaar vonden in een samenwerkingsovereenkomst.

De verdergaande toenadering tussen wandelbond en Natuurmonumenten werd per 1 januari jl. geformaliseerd en heeft voorlopig de duur van een jaar. “Daarna gaan we evalueren hoe het is gegaan en hoe we dan verder willen”, vertelt Paul Sanders, directeur van de KWBN.
wandelen-1
Verlangen naar goede afspraken
In Nederland wandelen naar schatting tien miljoen mensen. Zes miljoen doet dit op recreatieve basis, waarvan vier miljoen om fit te blijven. Voor twee miljoen wandelaars is het een serieuzere aangelegenheid en kan het als een vorm van sport worden gezien.

“Veel wandeltochten die we organiseren gaan over de grond van Natuurmonumenten”, weet Sanders. “Het verlangen om met elkaar te praten en goede afspraken te maken, lag er langer. Natuurmonumenten vroeg aan wandelaars van georganiseerde tochten dan een euro per deelnemer. Daar kwam altijd veel commentaar op. Want de rest van het jaar hoeven mensen niks te betalen als ze door zo’n gebied wandelen. En dat is ook wel heel erg hoe we het gewend zijn in Nederland. We vinden dat we niks hoeven te betalen als we ons in de natuur begeven.”

"Ik hoef alleen al naar de Posbank te kijken. Daar trekken autorally’s doorheen, er wordt aan bootcamp gedaan, mensen wandelen er massaal met de hond"

Toenemende druk
In overleg met directeur Mark van den Tweel van Natuurmonumenten kwam Sanders tot een samenwerkingsovereenkomst. “We zien in dit opzicht allebei dezelfde ontwikkeling. De druk op de natuur neemt toe. Daarvoor hoef ik alleen al naar een gebied als dat bij de Posbank te kijken waar ik vaak kom. Daar trekken autorally’s doorheen, er wordt aan bootcamp gedaan, mensen wandelen er massaal met de hond. Het is niet zo moeilijk te begrijpen dat dit ook ten koste gaat van de natuur. Maar we hebben wel eerst onder de wandelaars begrip proberen te kweken door het plaatsen van een artikel van Natuurmonumenten op onze website, over die toenemende druk.”

wandelen-2Met goede afspraken over bijvoorbeeld het houden van wandeltochten kan worden voorkomen dat Natuurmonumenten zich genoodzaakt voelt gebieden voor het publiek te sluiten, betoogt Sanders. “Dat risico wordt anders in de toekomst toch steeds groter.” Met de overeenkomst tussen KWBN en Natuurmonumenten spreekt hij van een ‘toegevoegde waarde’.

De bond betaalt de bijdrage aan Natuurmonumenten voor bij KWBN aangesloten tochten tot 2.000 deelnemers. "Dat doen we in de vorm van promotionele aandacht, maar ook met een financiële bijdrage. Deze bijdrage besteedt Natuurmonumenten aan het Wegen- en Padenplan in Nationaal Park Veluwezoom, een van de drukst bezochte gebieden van Natuurmonumenten die daar alle recreatieve wegen en paden herstructureert zodat bezoekers fijn kunnen wandelen, verschillende vormen van recreatie minder last hebben van elkaar en de dieren een grotere bewegingsvrijheid krijgen. De wandelaar heeft dus ook op die manier rechtstreeks profijt van de samenwerking."

Nu Staatsbosbeheer nog
Wat betreft Sanders blijft het niet bij deze samenwerking met Natuurmonumenten alleen. “Bij heel veel tochten hebben we ook te maken met de landschappen en Staatsbosbeheer. Het liefst kom ik met hen ook tot zulke afspraken, we voeren daar ook al gesprekken over. Wij proberen daarbij ook wel op te trekken met andere buitensportbonden als de hippische bond, de KNHS, en de NTFU voor toerfietsers, waar ook de mountainbikers onder vallen. Daarnaast is het een wens om ook de zogeheten schouwpaden langs de waterwegen zo veel mogelijk te ontsluiten. Ook daarmee zou je druk op de natuurgebieden weer een beetje kunnen verlichten.”

Voor meer informatie: www.wandel.nl en www.natuurmonumenten.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst