Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Het geheim van de Sportgemeente van het Jaar

door: Marc Hoeben | 20 december2018

Rotterdam heeft geleerd met het sportbeleid vooruit te kijken. Mede dankzij de toekomstvisie richting 2030 kwam de Maasstad dit jaar in september bij het congres van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) als ‘Sportgemeente van het Jaar 2018’ uit de bus. Dat was niet voor het eerst. Al eerder, in 2006, viel Rotterdam deze eer ten deel.

Beleid maken op basis van consensus en dus ook met voldoende politieke draagkracht voor de visie op sport en bewegen. Zo ging het in Rotterdam, waar in 2016 de aanzet werd gegeven voor een Sportnota voor de periode 2017-2020. “Het was een co-creatie van allerlei partners uit de stad”, vertelt Crissi Maasen, beleidsadviseur Sport van de gemeente. “Destijds hadden we een wethouder van D66, Adriaan Visser. Inmiddels hebben we een ander college en dus ook een andere wethouder, Sven de Langen van het CDA.”
Rotterdam-Sportgemeentevhjaar-1BIS
Vitale verenigingen
Maasen vertelt dat De Langen iets andere ambities heeft en iets andere accenten wil leggen. “Onder andere door in te zetten op zo vitaal mogelijke verenigingen en zo ook de toekomst van de verenigingen en het verenigingsleven te bestendigen. Daarom werken we op dit moment aan een actieprogramma voor verenigingen. We gaan overigens niet totaal andere dingen doen. De hoofdpunten zijn benoemd en daar blijven we aan werken.”

“De jury van de VSG kijkt niet alleen naar de sportparticipatie. Er wordt een weging gemaakt van een aantal factoren”

Hoe ga je om met een eretitel als ‘Sportgemeente van het Jaar’? Maasen: “Het is op de eerste plaats een mooie erkenning voor alle mensen die meewerken aan het uitvoeren van het sportbeleid in Rotterdam. We zijn niet van plan het heel breed uit te venten met vlaggen en dergelijke. Misschien dat we het hier en daar wel aangeven op de websites van onze verschillende sportpartners.”

Rotterdam-Sportgemeentevhjaar-2Zorgen om lage participatiegraad
De titel brengt met zich mee dat Rotterdam in februari bij het volgende congres van de VSG een aantal presentaties over de huidige en toekomstige aanpak mag geven. De stad draagt de titel een jaar, tot het congres in september. “Je geeft je als gemeente zelf op voor deze verkiezing. Nu hebben we ons bewust opgegeven vanwege alle nieuwe ontwikkelingen.”

Rotterdam maakt zich traditioneel zorgen over de wat lage participatiegraad in sport in vergelijking met andere gemeenten. Toch werd het uitverkozen. Maasen: “De jury van de VSG kijkt niet alleen naar de sportparticipatie. Er wordt een weging gemaakt van een aantal factoren. Zo draait het bijvoorbeeld ook om het aantal sportvoorzieningen en de toegankelijkheid daarvan, er wordt gekeken naar het sportbudget per inwoner, hoeveel takken van verenigingssport er worden aangeboden, welk percentage van de bevolking lid is van een sportbond, de Sportnota, noem maar op.”

“We proberen steeds meer Rotterdammers aan het sporten te krijgen en wat de participatie betreft zien we nog steeds groei”

Jonge bevolking
Rotterdam-Sportgemeentevhjaar-3Met de Sportnota had Rotterdam een belangrijke troef in handen. Het heeft een toekomstgericht beleid voor het verhogen van de sportparticipatie en om aan zaken als vitaliteit, gezondheid en duurzaamheid te werken. “We proberen steeds meer Rotterdammers aan het sporten te krijgen en wat de participatie betreft zien we nog steeds groei. Rotterdam heeft in vergelijking tot andere grote steden een relatief jonge bevolking en mede daarom zetten we op hen in.”

Het sportbeleid van Rotterdam kent vier pijlers: breedtesport (meer Rotterdammers in beweging), sport als middel (sport en bewegen breed inzetten, bijvoorbeeld door een bijdrage aan zorg, onderwijs, veiligheid, jeugd en cultuur), sportvoorzieningen (kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en goed toegankelijk, ook voor mensen met een beperking) en topsport en topsportevenementen (onder andere om de interesse voor sport op te wekken en voor citymarketing). 

“We zetten altijd in op samenwerking met het bedrijfsleven en op innovatie”

Samenwerking
Zo blijft de gemeente voortdurend in beweging, bijvoorbeeld volgend jaar met drie hippische EK’s (dressuur, paradressuur en springen), wereldbekerwedstrijden roeien op de Willem-Alexander roeibaan, het EK rolstoelbasketbal voor vrouwen en wedstrijden van het EK voor volleybalmannen. 

Sinds vorig jaar heeft Rotterdam ook samen met Dordrecht en Den Haag een Centrum Topsport Onderwijs (CTO). Maasen: “We zetten ook altijd in op samenwerking met het bedrijfsleven en op innovatie, zoals met de aanpak van ons programma Sportregie om met het bewegingsaanbod in wijken maatwerk te leveren en waarvoor veel belangstelling is van andere gemeenten.”

Voor meer informatie: Rotterdam Sportgemeente van het jaar

« terug

Reacties: 1

Rein Persaud
21-12-2018

Is er wellicht meer informatie beschikbaar mbt :" 

Er wordt een weging gemaakt van een aantal factoren. Zo draait het bijvoorbeeld ook om het aantal sportvoorzieningen en de toegankelijkheid daarvan, er wordt gekeken naar het sportbudget per inwoner, hoeveel takken van verenigingssport er worden aangeboden, welk percentage van de bevolking lid is van een sportbond, de Sportnota, noem maar op.”

Zo ja, zou ik graag over willen beschikken. Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst