Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Via ‘full body gaming’ beweegarmoede en obesitas bestrijden

door: Marc Hoeben | 13 december 2018

Alleen een virtual reality-bril is niet meer genoeg. Nee, het kan nog veel aantrekkelijker en veel ‘voller’ als het gaat om gamen in de ‘schijnwereld’. Met het hele lichaam dus, en dat biedt volgens sportmarketingbureau Triple Double en fanbase-marketingbureau Sportscloud vele mogelijkheden om Nederland waar nodig met de grootste lol in beweging te krijgen en zelfs de strijd met bewegingsarmoede en obesitas aan te gaan.

BodyGaming-1 copyTriple Double en Sportscloud zijn druk doende de techniek in de markt te zetten. “Het Eindhovense Lumo Labs heeft full body gaming ontwikkeld, samen met een ander Nederlands bedrijf: Pillow Willows. Wij proberen ze nu nog een stap verder te brengen”, vertelt Michel van Grunsven van Triple Double.

Vergelijkbaar met potje badminton
Zijn collega Peter Sprenger van Sportscloud is razend enthousiast over de mogelijkheden. “Je levert in een ruimte van zo’n 3 bij 3 meter een enorme fysieke inspanning”, zegt hij. “Als je bezig bent, staat het zweet al snel op je rug. Duiken, springen, ontwijken, je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Je kunt het qua inspanning rustig vergelijken met het spelen van een potje badminton.”

Lumo Labs ontwikkelde al een tiental spellen voor full body gaming. Van Grunsven: “Het is bijna niet voor te stellen, maar het is echt een aantal stappen voorwaarts. Je wordt fysiek én mentaal uitgedaagd. Bij Triple Double zien we vooral hoe je hiermee de kloof tussen e-gamen en echte sport kunt dichten.”

“Het is belangrijk om competities te ontwikkelen en zo spelersgemeenschappen te creëren”

Meer partijen hebben interesse
Volgens Sprenger is virtual reality al zo’n acht jaar in ontwikkeling. Sinds een jaar is Sportscloud bij het project betrokken. “Er zijn verschillende manieren om dit aan de man te brengen. Het is belangrijk om competities te ontwikkelen en zo spelersgemeenschappen te creëren. We zijn ook druk met het geven van demonstraties, zoals we dat binnenkort ook in een theater in Eindhoven zullen doen.” 

BodyGaming-2 copyDaarnaast wordt nog gesproken met de directeur van sportcentrum Papendal om te kijken wat daar de mogelijkheden zijn. Vanuit de samenwerking tussen het innovatiecentrum in Zeist en Lumo Labs is ook voetbalbond KNVB geïnteresseerd. Sprenger: “Die sport heeft natuurlijk ook de middelen om dit te omarmen.”

De techniek kost nu nog tussen de 10.000 en 20.000 euro, afhankelijk van de opstelling en de mogelijkheden. Voor full body gaming is een ruimte, voorzien van sensoren, van 3 bij 3 meter in principe genoeg. De beoefenaar draagt een pak met sensoren en een bril. Sprenger: “Je kunt zo’n pak een beetje vergelijken met een schaatspak waar sensoren in zitten.”

“Het is niet voor niets dat fysiotherapeuten al veel interesse hebben getoond”

Gevaren voor gezondheid
Hij noemt het nu al een ‘gave, generieke’ toepassing en ziet tal van mogelijkheden. “De jeugd doet steeds meer aan gamen, gemiddeld inmiddels zeven uur per week. Dat zijn normaal gesproken inactieve momenten en dat levert gevaren voor de gezondheid op. Met full body gaming kunnen ze in dezelfde tijd wel een inspanning leveren en dat zou dus voor een deel de problemen met obesitas en bewegingsarmoede onder de jeugd kunnen oplossen.”

BodyGaming-3Hij vervolgt: “De problemen gelden niet alleen voor jeugd, maar ook voor ouderen die het vaak moeilijk vinden om naar een fitnesscentrum te gaan. Met dit kunnen ze heel simpel en dicht bij huis in beweging komen. Zo moet je het eigenlijk ook zien voor mensen die revalideren. Het is niet voor niets dat fysiotherapeuten al veel interesse hebben getoond.”

Zowel Sprenger als Van Grunsven zien full body gaming allereerst ‘landen’ via gezondheidscentra en fitnesscentra. Van Grunsven: “Maar er komt een tijd dat het ook beschikbaar wordt voor particulieren. Dat zouden we bij Triple Double heel mooi vinden. Wij zien graag dat sport voor iedereen wat betekent.”

Voor meer informatie: www.lumolabs.io, www.sportscloud.nl en www.tripledouble.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst