Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

‘Eigenwijze’ en ‘unieke’ opleiding sportmanagement opent deuren

door: Marc Hoeben | 22 november 2018

De opleiding afficheert zich graag als ‘de springplank naar de eerste baan in de sport’. Sinds 2006 bestaat bij de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de mogelijkheid om een Postgraduaat Sportmanagement te volgen. Volgens programmadirecteur Jos Verschueren is deze uniek voor de Lage Landen en een doorslaand succes.

SportVUB-1 copyHet Postgraduaat Sportmanagement valt bij de VUB onder de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie en kent steun van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen. De duur van deze voltijdse opleiding is één jaar en bij afronding hoort een nationaal (Belgisch) en internationaal erkend diploma. Het karakter is, geheel in de geest van bedenker Jos Verschueren, ‘behoorlijk eigenwijs’.

Rollen omgedraaid
Uit het verhaal van Verschueren valt op te maken dat de rollen tussen Nederland en België een beetje zijn omgedraaid. Tegenwoordig kiezen veel Nederlanders voor PG SPORT in Brussel, terwijl de programmadirecteur zelf ooit midden jaren negentig met het begrip ‘sportmanagement’ in aanraking kwam via een cursus op sportcentrum Papendal. Die opleiding ontstond destijds uit de koker van de Rijksuniversiteit Groningen.

Verschueren vervolgde daarna zijn weg in het Zwitserse Lausanne voor een vervolgopleiding aan de lokale universiteit. Het bracht hem bij een job op de marketingafdeling van het Belgische NOC, waar hij de tijdgeest goed aanvoelde. “In die periode begon sport zich steeds meer te professionaliseren en zo kwam er steeds meer behoefte aan beroepskrachten. We zijn begonnen met een Expert Class in professioneel sportmanagement in Vlaanderen. Dat was een lessenreeks aan een businessschool die heel goed liep. We kregen toen ook steeds meer pas afgestudeerden van 21 en 22 jaar over de vloer. De Expert Class was echter slechts één dag per week, terwijl jonge mensen behoefte hadden aan een voltijdse opleiding.”

“Het duurt één jaar en ik noem het graag een bootcamp, omdat het enorm intensief is”

Intensief
Van een voltijdse opleiding aan een hogeschool in Brussel kwam het uiteindelijk - als kers op de taart - tot een universitaire bovenbouwopleiding aan de VUB. “Het duurt één jaar en ik noem het graag een bootcamp, omdat het enorm intensief is. Je krijgt twee keer tien weken les. In die weken draai je 18 tot 24 uur, naast de opdrachten die je thuis moet uitwerken.”

SportVUB-2In dat jaar worden verschillende evenementen bezocht, zoals een wedstrijd van de Rode Duivels, het tennistoernooi van Antwerpen en de Zesdaagse van Gent. “Daarnaast maken we - facultatief - een skireis. Bij al die events worden alle aspecten bekeken. Bij het voetballen van de Rode Duivels zal je bijvoorbeeld meer oog moeten hebben voor de boarding en de ontvangst dan voor het voetbal zelf.”

Opleiding opent deuren
De prijs van de opleiding is 5.040 euro, exclusief de skireis. Verschueren noemt het ‘voor Nederlandse begrippen een scherpe prijs’. “Het levert volgens het European Credit Transfer System zestig studiepunten op. Dat komt neer op 84 euro per punt.”

“Als een docent(e) vijf minuten lang het woord sport niet gebruikt, dan doet hij of zij zijn of haar werk niet goed”

SportVUB-3Afgestudeerden uit de meest uiteenlopende richtingen zijn welkom. “Het is een opleiding die iedereen met een hart voor sport kan volgen. Om een evenement te organiseren hoef je niet zelf de bal te kunnen dunken, zeg ik altijd maar. Je moet dit zien als de springplank naar je eerste baan in de sport. Het opent deuren, van A tot Z, van atletiekbond tot zwembond. In onze alumnigids kun je zien waar onze studenten terecht zijn gekomen. Zo hebben we nu iemand die Legal Counsel is bij het IOC, of iemand die werkt als Referee Development Manager bij de FIFA.”

Alles in teken van sport
Daarnaast worden velen ondernemer, ziet Verschueren. “De opleiding is heel breed, met vakken als marketing, sociologie, economie, de juridische aspecten van sport, noem maar op. Alles staat wel in het teken van sport. Als een docent(e) vijf minuten lang het woord sport niet gebruikt, dan doet hij of zij zijn of haar werk niet goed. Het gaat hier om drie dingen: kennis, het aanscherpen van je kunde en het vergroten van je kennissennetwerk. Daarin gaan we echt full force.”

Voor meer informatie: www.pgsport.be

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst