Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hologym: apenkooien alsof het 3D Mario is

door: Nelleke van der Heiden | 22 november 2018

Tussen lianen door slingeren en ondertussen apen ontwijken die bananen naar je gooien. Onderweg moet je ook nog wat diamanten en het gouden beeldje aan het eind van het parcours zien te pakken. Dankzij de Hololens, een zogenoemde ‘mixed reality-bril’, wordt de gymles met apenkooien opeens een stuk spannender. Dat is precies wat gymjuf Cindy Satter en Ralph van der Meer, ‘Hololens-evangelist’ van Breinwave, voor ogen hadden.

Hologym-FloreDe Hololens is een innovatie van Microsoft. Het is geen virtual maar mixed reality. Dat wil zeggen dat je de omgeving er ook door ziet, maar dat er een laag overheen wordt gelegd. In het voorbeeld zien de kinderen de banken, brug en touwen in de gymzaal gewoon, maar daarover ligt een junglelaag met hologrammen van bomen, apen, lianen en diamanten. 

Gymles spannender
Ralph van der Meer vertelt hoe hij met Cindy Satter in aanraking kwam. “Zij wilde de gymles spannender maken en stapte daarvoor naar Microsoft Nederland. Daar zeiden ze: ‘We hebben een partner (Breinwave, red.) en die houdt wel van een uitdaging’.” Breinwave bedenkt toepassingen en ontwikkelt deze voor technologische innovaties van Microsoft. 

De Hololens bracht Microsoft ruim twee jaar geleden op de markt en sindsdien is Van der Meer de mogelijkheden gaan onderzoeken. In eerste instantie voor het bedrijfsleven. “Het is een bril die stand alone op je hoofd wordt gezet, daardoor kun je hologrammen om je heen zien en daar kun je interactie mee aangaan. Het is een virtuele laag die je over de werkelijkheid heen kunt leggen. In de installatiebranche kan de bril bijvoorbeeld helpen een apparaat van binnen te bekijken en in de bouw kan de techniek alvast laten zien hoe een gebouw eruit komt te zien.” 

“We zijn gaan brainstormen over de vraag hoe we beter aansluiten bij de belevingswereld van het kind”

Belevingswereld van het kind
Satter klopte aan omdat ze de gymles wilde innoveren. “Ze zei: ‘Die gymles ziet er al veertig jaar hetzelfde uit. Ik wil wel iets met brillen, maar ik weet niet waar te beginnen’. We zijn gaan brainstormen over de vraag hoe we beter aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Nou, die zit dus het liefst de couch potato uit te hangen op de bank en te gamen. Daarom wilden wij een manier bedenken om die spelletjes die ze leuk vinden in de les te verwerken. Zo zijn we op Hologym gekomen, ik noem het ‘apenkooien meets 3D Mario’.”

In een demonstratievideo zie je kinderen enthousiast over banken tijgeren en tussen lianen door naar diamanten grijpen. Ze bewegen actief, terwijl ze het gevoel hebben rond te lopen in een 3D-spel. “De kinderen leren oefenen met evenwicht en leren al bewegend balanceren. Je kunt vanuit onderwijsdoelstellingen kijken hoe de bril kan bijdragen.” 

Belangstelling van scholen
Het apenkooispel is tot nu toe uitsluitend bedoeld om de mogelijkheden te demonstreren. Voor toepassing in de gymles is de Hololens nog niet klaar. Hij is te zwaar, de batterij gaat nog niet lang genoeg mee en er is nog veel te weinig content voor.

“Een tennisleraar kan met de Hololens laten zien hoe je echt beweegt en vervolgens de ideale beweging laten zien”

Hologym-DVD-Sleeve-V1 kopie.jpgToch ziet Van der Meer al veel belangstelling van scholen. In Nederland kost de commerciële uitvoering van de Hololens rond de 3500 euro. Voor bewegingsonderwijs alleen zou dat veelal te duur zijn, maar de MR-bril is breder in te zetten. “Veel scholen kopen de Hololens al om ’m in de les te gebruiken. Bijvoorbeeld om uit te leggen hoe een verbrandingsmotor werkt. De leerlingen kunnen met de bril heel goed de binnenkant bekijken.”

Leerrendement vergroten
De Hololens-evangelist kan zich ook voorstellen dat de bril uitkomst kan bieden bij allerlei sporten. “Stel, ik ben honkbalcoach en ik geef een training. Dan kan ik spelsituaties vanuit het eerstepersoonsperspectief uitleggen. Ik kan virtueel die scène laten zien, dan kan de speler dat veel beter ervaren. Hetzelfde geldt voor een tennisleraar. Die kan met de Hololens laten zien hoe je echt beweegt en vervolgens de ideale beweging laten zien. Zo wordt het leerrendement vergroot.”

Is de bril gevaarlijk? Van der Meer vindt de eerste versie wel zwaar. Dat komt met name door de grote accu die in de bril zit. Bij de kinderen die met de bril gingen apenkooien, is hij er wel naast blijven lopen. Heel vrij bewegen kan met het apenkooien bovendien nog niet, want daar zit de bril niet vast genoeg voor. 

“We willen dat de Hololens op termijn gaat lijken op de bril die Edgar Davids altijd op had tijdens het voetballen”

Edgar Davids
Toch is de bril ook weer niet zo gevaarlijk als een VR-bril (virtual reality), omdat je de werkelijkheid er ook gewoon door ziet. “Maar voor explosieve sporten is-ie nu niet inzetbaar: je kunt er niet mee rennen. Nieuwere versies zullen goedkoper en lichter worden. We willen dat de Hololens op termijn gaat lijken op de bril die Edgar Davids altijd op had tijdens het voetballen. Maar dat is wel in de verre toekomst.”

Van der Meer verwacht dat er binnenkort een nieuwe versie komt, maar die zal ook geavanceerder worden. “Hoeveel goedkoper de Hololens wordt, is dus nog onzeker. Maar de nieuwe versie brengt in elk geval weer nieuwe mogelijkheden voor de sport en andere sectoren met zich mee”, verzekert hij. 

Voor meer informatie: demonstratievideo Hologym 

« terug

Reacties: 1

Leendert van Gaalen
22-11-2018

Wat tof!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst