Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

X-FITT strijdt met beweegprogramma tegen overgewicht

door: Marc Hoeben | 15 november 2018

Bewegen is een medicijn. Vanuit die gedachte begon het allemaal in 2009 en daarmee kwam het in de laatste jaren bij Thomas Verheij tot het ontwerp van het beweegprogramma X-FITTT. Hierbij draait het om de koppeling tussen bewegen en gezondheid.

X-FITTT-1 copyMet een glimlach moet Thomas Verheij nog wel eens terugdenken aan ‘vroeger’, toen hij samen met zijn vader de groei van de zorgkosten besprak. “Mijn vader was hier in Arnhem huisarts. We zijn eigenlijk met z’n tweeën in de kelder van zijn praktijk begonnen. Tegenwoordig hoor je iedereen van alles roepen over de positieve effecten van bewegen bij gezondheidsklachten. Daar waren mijn vader en ik het al veel eerder over eens.”

Gezonde leefstijl
Vanuit de eerstelijnshulp konden mensen toen nog door de huisarts doorverwezen worden naar fitnesscentra met specifieke aandacht voor een gezonde leefstijl via fysiotherapeuten, diëtisten en leefstijlcoaches. “We probeerden toen al fitness in te zetten als middel”, zegt Verheij.

In 2011 startte hij in Arnhem het beweegcentrum Formupgrade, met een focus op diabetes, overgewicht, COPD en mensen met een hoge bloeddruk en andere hart- en vaatklachten. Vanuit die ervaring kwam Verheij tot het ontwerp van X-FITTT, een beweegprogramma voor deze doelgroepen. “Het is een compleet programma, je doet niet alleen wat oefeningen. Wij kijken ook naar de voeding en proberen met het oog op de leefstijl ook aan educatie te doen.”

“Rolmodellen inzetten als ambassadeurs is een uiterst succesvolle strategie”

X-FITTT-2 copyRealistische doelstellingen
Bij X-FITTT hebben mensen eerst een intake met een bewegingsagoog, die probeert in gezamenlijk overleg realistische doelstellingen te formuleren. Potentiële deelnemers worden getest op hun doorzettingsvermogen via een tocht van vijf kilometer hardlopen of wandelen. Het programma zelf bestaat uit drie series van vier weken, waarbij mensen twee keer per week sporten, één keer per week worden gewogen en elke dag bezig zijn met hun voeding.

Als rolmodel in de strijd tegen overgewicht heeft Verheij Dave van der Kamp, die ooit meedeed aan het SBS6-programma The Biggest Loser, ingezet. Hij viel destijds van 200 kilo af naar 100 kilo. “Dat was een slimme vorm van marketing. Collega Mustapha Harrak heeft een achtergrond in de marketing en bedacht deze uiterst succesvolle strategie, waarbij rolmodellen worden ingezet als ambassadeurs om zo via sociale media een groot bereik te realiseren. Vanaf dat moment kregen we enorm veel aanmeldingen. Toen Mustapha mede-eigenaar werd, hebben we samen het programma lokaal groot gemaakt.”

“De intake kost 37,50 euro, daarna betaal je voor elke serie van vier weken 69,50 euro. Dat is best veel geld en dat hebben we ook wel gemerkt”

Zorgverzekeraars
X-FITTT-3 copyTot 2014 werden diverse beweegprogramma’s vanuit de aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie vergoed. Daarna, vanaf 2015, bleken de zorgverzekeraars aanzienlijk minder bereidwillig hieraan mee te werken.

“We zijn X-FITTT op commerciële basis gaan aanbieden. De intake kost 37,50 euro, daarna betaal je voor elke serie van vier weken 69,50 euro. Dat is best veel geld en dat hebben we ook wel gemerkt aan welke klanten we nog binnen krijgen. We zitten met de eerste vestiging van Formupgrade bijvoorbeeld in de Arnhemse achterstandswijk Klarendal. Steeds meer mensen kwamen uit een ander postcodegebied. Terwijl dat natuurlijk hartstikke zonde is.” Verheij kreeg twee jaar terug de gemeente Arnhem en daardoor ook zorgverzekeraar Menzis zo ver om nog eens mee te denken over het onmiskenbare nut van zijn beweegprogramma. “We kregen geen financiële steun, maar we hebben wel samen een protocol geschreven en daarna was er een pilot die mensen konden volgen, op kosten van de gemeente en Menzis. Die was gericht op mensen met overgewicht. Van hen is 80 tot 90 procent daarna zelfstandig met het programma verder gegaan. Op deze manier zijn wij het eerste programma geworden dat vanuit een aanvullende, collectieve verzekering wordt vergoed.”

“Het zou heel bijzonder zijn als we met X-FITTT een erkende interventie kunnen worden”

Erkende interventie
Inmiddels is de overheid druk met de gecombineerde leefstijl interventies (GLI’s), die vanuit de basisverzekering moeten worden vergoed. De Nederlandse Zorgautoriteit moet bepalen welke programma’s in aanmerking komen. Verheij is met X-FITTT een heel eind op weg. “We hebben bijna twee jaar lang onderzoek laten doen naar ons programma door de universiteit van Wageningen. Als het goed is, wordt het in februari afgerond. Dan komen we daarna bij een commissie die bekijkt of we een erkende interventie kunnen worden. Dat zou heel bijzonder zijn. Tot nu toe zijn er slechts drie interventies, en die zijn allemaal vanuit overheidswege bedacht.”

X-FITTT-4 copyOndertussen is Verheij bezig zijn bedrijf uit te breiden en vooral X-FITTT te verspreiden. Hij heeft met Formupgrade drie centra in Arnhem. Daarnaast heeft hij een high-end centrum met Physique, ook al in de Gelderse gemeente. X-FITTT won vorig jaar een prijs van het ministerie van VWS (om de ontwikkelingskosten te dekken) en is op 25 plekken in Nederland te volgen. Zijn doel is om eind 2019 honderd aangesloten centra te hebben. ”Als het een beetje meezit, heb je het jaarlijks over 50.000 mensen die het programma volgen.”

Voor meer informatie: www.thomasverheij.com en www.x-fittt.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst