Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Leefstijlinterventie voor breder publiek toegankelijk

door: Nelleke van der Heiden | 11 oktober 2018

Vanaf 1 januari volgend jaar vallen drie verschillende gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) binnen het basispakket van de zorgverzekeringen. Het gaat om CooL (coaching op leefstijl), SLIMMER en BeweegKuur GLI. Bij CooL wordt de behandeling aangeboden door een leefstijlcoach die veelal individueel werkt. Bij SLIMMER en BeweegKuur GLI werkt de leefstijlcoach samen met een beweegprofessional en een voedingsprofessional, zegt Monique Hampsink, mede-eigenaar van Huis voor Beweging en daarmee eigenaar van de GLI BeweegKuur.

Beweegkuur-MoniqueHampsink-1 copy“De Beweegkuur is vijftien jaar geleden samen met het werkveld opgezet”, vertelt Monique Hampsink. “De vraag kwam bij huisartsen en andere belanghebbende partijen vandaan en zij hebben zelf de interventie (mee) ontwikkeld. De interventie is toentertijd jammer genoeg niet in het basispakket gekomen.”

Breder publiek
De gecombineerde leefstijlinterventie viel destijds onder het toenmalige NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen), maar toen dat instituut zich ontwikkelde tot een onafhankelijk kenniscentrum (Kenniscentrum Sport) en zelf geen interventies meer mocht aanbieden, werd Huis voor Beweging in het leven geroepen. Huis voor Beweging biedt nu de BeweegKuur GLI aan.

Nu de interventies onder de basisverzekering gaan vallen, worden ze voor een breder publiek toegankelijk. “Niet alleen voor de mensen met aanvullende verzekeringen of  genoeg geld voor een personal coach”, juicht Hampsink de ontwikkeling toe. Goed nieuws voor de cliënten, maar ook goed nieuws voor de aanbieders van de GLI’s. Bij CooL is dat doorgaans alleen een leefstijlcoach. Fysiotherapeuten en diëtisten die CooL willen aanbieden, moeten zorgen voor de juiste papieren om ook als leefstijlcoach te kunnen werken. 

“We werken allemaal vanuit een maatschappelijke overtuiging, niet vanuit een financieel belang”

Concurrentie?
De Beweegkuur GLI en SLIMMER werken met een breder team. Een BeweegKuur GLI-team bestaat uit tenminste drie professionals: een leefstijlcoach, een beweegprofessional (dat kan een fysio- of een oefentherapeut zijn) en een voedingsprofessional of diëtist. Willen de laatste twee de interventie als leefstijlcoach aanbieden, dan moeten ze de juiste aanvullende competenties verwerven, maar als fysio of diëtist kunnen ze meteen aan de slag. Nou ja, meteen… “Ze moeten wel een starttraining BeweegKuur GLI of SLIMMER volgen”, zegt Hampsink.

Alle GLI’s duren twee jaar en zijn gericht op mensen met overgewicht: een BMI van 30 of meer, of tussen de 25 en 30 en vallend onder een risicogroep. Zij hebben een verwijzing van de huisarts nodig. Je zou kunnen denken dat de verschillende leefstijlcoaches in dezelfde vijver vissen, maar er is geen sprake van concurrentie, zegt Hampsink. “Absoluut niet. We werken allemaal vanuit een maatschappelijke overtuiging, niet vanuit een financieel belang.”

Beweegkuur-2Leefstijlverandering
Wel legt ze graag uit wat GLI BeweegKuur uniek maakt. “We komen voort uit de sport, uit bewegen. Aanzetten tot bewegen en in beweging komen is dan ook heel belangrijk in deze GLI”, zegt ze. “In het tweede jaar van de behandeling zet de BeweegKuur GLI een BeweegKuur-instructeur, bijvoorbeeld een buurtsportcoach met een speciale aantekening, in. De BeweegKuur-instructeur legt met de deelnemer een link naar zijn of haar sociale omgeving en ze zetten samen een beweegstructuur op. Door het sociale domein en netwerk erbij te betrekken moet de leefstijlverandering ook echt worden doorgevoerd.” 

“Tien jaar geleden was overgewicht ook al een serieus probleem, maar er werd geen geld voor vrijgemaakt. Nu zien de politiek en de zorgverzekeraars er de voordelen van in”

Hoe kan het dan dat het vijftien jaar heeft geduurd voor de verzekeraars overtuigd zijn geraakt en de behandeling wordt opgenomen in het basispakket? “Goeie vraag. Daar is tien jaar geleden heel hard aan gewerkt, maar het ketste af. Blijkbaar was de tijd niet rijp. Het ministerie van VWS heeft er wel goed in geïnvesteerd, maar de politiek maakte toch een andere keuze. Toen was overgewicht ook al een serieus probleem, maar er werd geen geld voor vrijgemaakt. Nu zien de politiek en de zorgverzekeraars er de voordelen van in.”

De drie GLI’s komen in handen van drie verschillende private partijen met elk hun eigen specifieke opleiding. Hampsink is daar tevreden mee en ziet niet liever dat alles bij één erkend instituut wordt ondergebracht. “We bieden met elkaar landelijke dekking, het is juist mooi dat het zo is. We willen allemaal een olievlek creëren.” 

Voor meer informatie: www.huisvoorbeweging.nl, www.avleg.nl en www.blcn.nl

« terug

Reacties: 2

Johan Steenbergen
12-10-2018

Hoi Monique, mooi artikel en spreekt me aan dat jullie denken vanuit een brede, landelijke dekking! Ook goed te lezen dat er niet aan de voorkant te veel wordt dichtgetimmerd wie wel en niet de GLI's mogen 'uitrollen'! Succes ook verder met de Beweegkuur!. Johan

Anneke Palsma
15-10-2018

Helder artikel, waarvoor dank!
Toch is het van belang dat er meerdere disciplines betrkken zijn bij de uitrol van de GLI en dat ze ook blijven samenwerken. Hoeplijk wordt er wel in de toekomst ingezet op een goede follow-up. @ jaar begeleiden van iemand die sart met een BMI van 30 zou nog weel eens te weinig kunnen zijn om een blijvend resultaat te bereiken.
Jammer dat er pas van de GLI gebuik gemaakt mag worden bij een BMI van 30.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst