Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Jouw businessseats uitverkocht dankzij de tegenpartij

door: Nelleke van der Heiden | 27 september 2018

Sportclubs willen wel een hogere bezettingsgraad voor hun businessseats en skyboxen, maar de verkoop van arrangementen aan de tegenpartij en externen is te veel werk en loont te weinig. Dat merkte Eric Nooijen, acht jaar lang sponsormanager bij PSV. Hij gooide het roer om en begon voor zichzelf. Nu is er een nieuw platform - XPRNCS.com - dat de clubs werk uit handen neemt. Daar kunnen de overgebleven arrangementen verkocht worden. Geen gedoe meer en als het meezit, verdient de club er zelfs nog wat aan.

XPRNCS-1Wat het idee is van het platform van Eric Nooijen? “Stel, PSV speelt tegen Vitesse”, zo begint hij zijn uitleg. “De businessclub van PSV kan dan op het platform zelf de beschikbare businessseats en skyboxen plaatsen, met arrangementsprijs en foto’s. Ik breng ze met dit platform onder de aandacht bij Vitesse. Kopen leden van de businessclub van Vitesse arrangementen op, dan krijgt die businessclub ook nog een kickback fee.” 

Geen verdienmodel
Nooijen weet uit eigen ervaring dat de verkoop van arrangementen aan de tegenpartij vaak een enorm heen en weer gebel en gemail was. Het is begrijpelijk dat iemand met liefde voor de club ook wel eens naar een uitwedstrijd wil, maar daar verdiende de eigen club niks aan. Heel veel moeite om alles te regelen deed die club dus niet, terwijl de thuisploeg de extra plekken graag wilde verkopen. “Ik had het zelf ook bij PSV. Ik kreeg  een e-mailtje van Heerenveen en dan dacht ik: ik ga jouw stoelen niet verkopen, want ik verdien er niks aan en heb er geen tijd voor.”

Na zijn tijd bij PSV - hij ging weg omdat hij voor zichzelf wilde beginnen - begon Nooijen eerst een sponsormanagementbureau. “Ik hoorde mezelf steeds vaker tegen clubs zeggen: zal ik je helpen om je arrangementen te verkopen? Maar je kan niet voor vier of vijf clubs een dagje in de week aan de slag. Daarom bedacht ik dat er een platform moest komen. Ik ben met clubs gaan praten. ‘Als ik dit doe, doe je dan mee’, vroeg ik de clubs. Iedereen zei ‘ja’.” 

“Ik verkoop geen kaartjes voor de tribune. Het gaat echt om VIP- en zakelijke arrangementen. Belevingen” 

XPRNCS-2 copyBooking.com
Het lijkt een gouden vondst van de oud-sponsormanager van PSV. Hij zou gaan bouwen als de helft van de eredivisie meedeed, maar al snel deden álle eredivisieclubs mee en niet lang erna volgden alle eerste divisieclubs. Nooijen vergelijkt het platform XPRNCS.com met Booking.com. “Booking zegt ook: bied zelf maar aan wat je beschikbaar hebt, ik breng het onder de aandacht.” 

Eric Nooijen komt uit de voetballerij, dus niet zo gek dat door zijn netwerk veel klanten van het platform voetbalclubs zijn. Maar XPRNCS.com heeft ook het ABN Amro Tennis Tournament aan zich gekoppeld en de ijshockeyclub Tilburg Trappers. Tot nu toe richt Nooijen zich wel vooral op sport, maar daar zou in de toekomst entertainment bij kunnen komen. Daar heeft hij al rekening mee gehouden in zijn naamkeuze. XPRNCS staat voor experiences, want dat verkoopt hij. “Ik verkoop geen kaartjes voor de tribune. Het gaat echt om VIP- en zakelijke arrangementen. Belevingen.” 

“Ondernemers kunnen ook los een arrangement kopen op het platform. Wie weet leidt het nog tot nieuwe leden voor de businessclubs”

Ambities over de grens
Op dit moment opereert het platform alleen in Nederland, maar Nooijen kijkt graag over de grens. Hij heeft al wat lijntjes uitgegooid en hoopt binnenkort de eerste Belgische club aan zich te koppelen. “Wel makkelijk wat betreft de taal om daar te beginnen.” Nooijen lonkt bovendien naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. “Je hebt wel meer platforms die internationaal opereren, maar die richten zich op kaartjes, niet op de zakelijke arrangementen.” 

Nooijen had de pech dat de domeinnaam ‘experiences’ al was vergeven. “Dus haalde ik de klinkers eruit en die naam was nog wel beschikbaar.” Businessclubs van de sportverenigingen hoeven niet verplicht een lidmaatschap af te sluiten. “Het is een open systeem, dat heb ik samen met de clubs besloten. Dus ondernemers kunnen ook los een arrangement kopen op het platform. Wie weet leidt het nog tot nieuwe leden voor de businessclubs.”

Voor meer informatie: www.xprncs.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst