Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Directeur Sportbedrijf Amstelveen maakte keus vanuit haar hart

door: Nelleke van der Heiden | 20 september 2018

De nieuwe directeur van Sportbedrijf Amstelveen komt uit de kunst en cultuur. Een bijzondere overstap? Heleen van Ketwich Verschuur ziet vooral overeenkomsten, zoals werken met je hart. “Voor mij was de kunst ‘nurture’ en is de sport ‘nature’”, zegt ze. Sinds 1 september is ze directeur van “het leukste bedrijf van Amstelveen”.

AmstelveenHeleen-1 copyNa een snuffelstage van een maand - “zwembad openen, achter de receptie zitten en op alle andere mogelijke manieren het bedrijf leren kennen” - staat Heleen van Ketwich Verschuur nu drie weken aan het roer van Sportbedrijf Amstelveen. Ze vindt dat ze heel warm is ontvangen. 

Sport is ook een kunst
Het is lang onrustig geweest in het bedrijf. Een interim-directeur heeft de afgelopen anderhalf jaar al een flinke slag gemaakt om de bedrijfsstructuur te professionaliseren. “Hij heeft gezorgd voor een braakliggend terrein waarop we kunnen gaan bouwen”, zegt Van Ketwich Verschuur. 

Na de overstap van Museum Jan van der Togt merkte ze dat in de sport mensen net zo gepassioneerd en met hun hart aan het werk zijn als in de culturele sector. Of ze het een grote overstap vond? “De cultuursector is nurture voor mij. Ik begon in de garderobe van de Nieuwe Kerk en groeide er door tot hoofd commerciële zaken. Ik heb dat met enorm veel plezier gedaan, maar de sport zit echt in me. Dat is aangeboren, nature. Al vanaf mijn vierde keek ik naar Studio Sport. En zei Rudi Fuchs, oud-directeur van het Stedelijk Museum, niet ‘sport is ook een kunst’?”

“Zodra ook maar iemand het niet zou zien zitten, zou ik me terugtrekken, maar dat gebeurde niet”

Streepje voor
AmstelveenHeleen-2Voor Van Ketwich Verschuur is de stap naar de sport een logische en een keuze vanuit het hart. Maar ze was toch al vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van Sportbedrijf Amstelveen? “Sinds juli 2017 zat ik in die Raad van Toezicht en onze taak was een nieuwe directeur vinden. Al bij de eerste vergadering dacht ik, zou dat iets voor mij zijn? Ik heb er nog een paar maanden mee gewacht, maar toen besloot ik het toch kenbaar te maken. Ik heb het uitgebreid gecheckt of het kon qua governance. Ik ben met iedereen gaan praten: MT, OR, de interim-directeur en de voorzitter van de Raad van Toezicht. Zodra ook maar iemand het niet zou zien zitten, zou ik me terugtrekken, maar dat gebeurde niet.” 

Er zijn wel anderen gepolst voor de functie. Uiteraard had Van Ketwich Verschuur daar een streepje op voor. “Tuurlijk, ze kenden mij al. Toen duidelijk was dat ik het wilde, heeft de sollicitatiecommissie zich vol op mij geconcentreerd.” Haar plaats in de Raad van Toezicht heeft ze ruim voor het begin van deze nieuwe functie opgegeven. 

Wij-zij-gevoel
Als kersverse directeur moet Van Ketwich Verschuur met de professionaliseringsslag aan de gang die het Sportbedrijf nog moet maken. Daarbij is verbinden heel belangrijk, stelt ze. In eerste instantie intern. De drie poten van het bedrijf - Sportservice, Sportfacility en de Meerkamp - kunnen beter samenwerken. Er bestond een sterk wij-zij-gevoel. 

“Ik vind het heel belangrijk om bij alles wat we doen de vraag te stellen waarom we dit doen”

AmstelveenHeleen-3“Ik wil alle neuzen van de tachtig mensen die hier werken weer dezelfde kant op krijgen. Zodat iedereen weer voelt dat we het leukste bedrijf van Amstelveen zijn. Ik vind het heel belangrijk om bij alles wat we doen de vraag te stellen waarom we dit doen. We moeten ons steeds bewust zijn dat we het voor de bezoeker doen. Dat was ook mijn ding bij het museum.” 

Ambitie: Amstelveen sportstad van Nederland
Die bezoeker is in het geval van het Sportbedrijf de gewone Amstelvener. De basis is de breedtesport en het doel is iedere Amstelvener in beweging krijgen. Natuurlijk zou Van Ketwich Verschuur het ook leuk vinden als Amstelveen sportstad van Nederland wordt. Eigenlijk zou ze dat niet alleen leuk vinden. Het is, naast de opdracht om iedereen in Amstelveen te laten sporten, haar grote ambitie. “En het kan ook. We hebben vrijwel alle sporten, grote sportevenementen, basketbal op hoog niveau en strikt genomen ligt de Bosbaan op Amstelveense gemeentegrond. We hebben alleen geen voetbalstadion.”

Voor die ambities moet de nieuwe directeur ook extern verbindend aan de slag, bijvoorbeeld met de gemeente. Voor Amstelveen was het Sportbedrijf een hoofdpijndossier. Van Ketwich Verschuur, net als de interim-directeur voor haar, kreeg de opdracht 550.000 euro per jaar te bezuinigen. Dat lukt met automatisering en veel efficiënter werken. De begroting voor 2019 is net voorlopig vastgesteld en daarin lijkt de bezuiniging ook weer te lukken. Ondertussen wil Van Ketwich Verschuur de stichting die het Sportbedrijf nu is omzetten naar een BV. Dan heeft ze nog wel een exploitatiebedrag nodig van de gemeente, maar dan zijn de verhoudingen tussen de gemeente en het Sportbedrijf duidelijker.

Het Sportbedrijf is wel een heel ambtelijke naam, terwijl we al twintig jaar zelfstandig zijn”

Ambtelijke naam
De plannen betekenen overigens niet dat Amstelveners meer voor hun sport moeten betalen. Er valt volgens de directeur veel winst te halen uit efficiënter gebruik van de sportlocaties. “Waarom doen we niks met de sporthallen in de zomer?” Ze maakt een vergelijking met de Johan Cruijff Arena, waar ze in de Raad van Commissarissen zit. “Ajax speelt er 24 wedstrijden per jaar en laat het Nederlands elftal er ook twee keer spelen, maar wat doe je dan die andere 339 dagen?”

Het Sportbedrijf de leukste werkplek van Amstelveen, alle Amstelveners aan het sporten, sportstad van Nederland. Heleen van Ketwich Verschuur ziet het wel gebeuren. En dan nog één ding… “een nieuwe naam. Het Sportbedrijf is wel een heel ambtelijke naam, terwijl we al twintig jaar zelfstandig zijn.”

Voor meer informatie: sportstad Amstelveen

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst