Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nederland vergroot invloed met Dielessen in IOC-commissie

door: Leo Aquina | 13 september 2018

Hoewel Nederland sinds het vertrek van Camiel Eurlings als IOC-lid geen vertegenwoordiger meer heeft in het hoogste orgaan van de Internationale Olympische beweging, krijgt ons land er komend jaar een nieuwe vertegenwoordiger bij in een belangrijke IOC-commissie. NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen werd in augustus benoemd in de communicatiecommissie, waar Eurlings eerder voorzitter van was. Dielessen wil zich hard maken voor transparantie en verantwoording. “Daar slaagt het IOC al redelijk in en ik vind het echt sleutelbegrippen”, zegt Dielessen. Daarnaast maakt hij zich zorgen over het feit dat er in de traditionele westerse sportlanden steeds minder animo lijkt te zijn om de Olympische Spelen te organiseren. “Dat is een belangrijk onderwerp en ik denk dat we als communicatiecommissie een rol kunnen spelen bij het creëren van draagvlak”, zegt hij. 

GerardDielessen350FCNaast Gerard Dielessen zijn er drie andere Nederlandse vertegenwoordigers in IOC-commissies. Rita van Driel, bestuurslid van het Internationaal Paralympisch Comité en medewerker NOC*NSF, blijft lid van de coördinatiecommissie voor de Winterspelen van Beijing 2022 en is daarnaast benoemd in de commissie Vrouwen in de Sport. Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese Hockey Federatie, maakt al enige tijd deel uit van deze laatste commissie en zal dat ook in 2018 doen. Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden blijft ook in 2018 lid van de ethische commissie van het IOC.

Invloed
Dielessen is blij met de Nederlandse inbreng in het internationale olympische netwerk, vooral omdat hij denkt dat het nog wel een paar jaar kan duren voordat er weer een Nederlands IOC-lid is. “Daar streven we natuurlijk wel naar. Het liefst hadden we direct een opvolger voor Camiel gehad, maar dat zit er gewoon niet in. Er zijn 115 IOC-leden en er zijn meer dan 200 landen die daar aanspraak op maken. Bovendien vindt het IOC de vertegenwoordiging te wit en te westers. We staan dus niet vooraan in de rij. Daarover hebben we met het IOC gesproken. Een goede vertegenwoordiging in een aantal IOC-commissies is op dit moment wel haalbaar.”

“De olympische beweging wil sport inzetten om de wereld beter te maken. Transparantie en verantwoording zijn wat mij betreft sleutelbegrippen als het gaat om communicatie”

Het gaat Dielessen echter niet alleen om het feit dat Nederland vertegenwoordigd is. “We hebben specifieke kennis en kunde, die we graag ter beschikking stellen. Mijn eigen expertise zit op het vlak van communicatie. Ik kom natuurlijk uit de media”, aldus de oud-journalist, die voor hij bij NOC*NSF aan de slag ging directeur was van de NOS. De IOC-commissies hebben geen directe uitvoerende macht, maar de invloed is aanzienlijk. De commissies geven advies aan de president, de executive board en de IOC-leden. 

Olympic Channel versus onafhankelijke media
De voornaamste taak van de communicatiecommissie is het ‘formuleren van een heldere communicatiestrategie met als centraal doel de sport in dienst van de mensheid te stellen.' Hoe wil Dielessen daar invulling aan geven? “Die formulering is heel generiek. Het komt overeen met de uitgangspunten van NOC*NSF en ik herken me daar wel in. De olympische beweging wil sport inzetten om de wereld beter te maken. Transparantie en verantwoording zijn wat mij betreft sleutelbegrippen als het gaat om communicatie.”

IOC-2Met een eigen Olympic Channel en de al langer bestaande Olympic Broadcasting Service (OBS) neemt het IOC steeds meer regie over media-uitingen rond de Olympische Spelen. Als het aan Dielessen ligt, houden de onafhankelijke media een belangrijke rol in de olympische verslaggeving, naast de eigen IOC-kanalen.

“Ik ben in Madrid geweest, waar OBS gevestigd is en ook het Olympic Channel. OBS zorgt voor de host broadcasting, in samenwerking met anderen zoals soms de NOS. Dat is echt topkwaliteit. Het Olympic Channel is voor het eerst live gegaan tijdens de Olympische Spelen van Rio en ze zijn enorm ambitieus. Ze maken mooie dingen en proberen met allerlei nieuwe media-uitingen ook de jeugd naar zich toe te trekken. Ik zie dat niet als een bedreiging voor de traditionele onafhankelijke media. Het moet naast elkaar bestaan. Zo doen we dat bij NOC*NSF ook.”

“Ik heb in mijn tijd bij de NOS wel meegemaakt dat we niet meer naar binnen mochten bij bepaalde voetbalclubs. Dat vind ik echt onzin. Dat doet het IOC ook niet”

Onafhankelijke media
De onafhankelijke media hebben een belangrijke rol in de samenleving, vindt Dielessen. “Jij moet als journalist een scherpe column kunnen schrijven over mijn functioneren. Dat is één van de grondrechten in onze maatschappij en dat moet het IOC faciliteren. Ik heb in mijn tijd bij de NOS wel meegemaakt dat we niet meer naar binnen mochten bij bepaalde voetbalclubs. Dat vind ik echt onzin. Dat doet het IOC ook niet. Maar als organisatie wil je graag ook laten zien waar je zelf mee bezig bent. Dat kunnen ook dingen zijn waar de onafhankelijke media misschien minder interesse voor hebben.”

In hoeverre deze opvattingen ook binnen de communicatiecommissie gemeengoed zijn, weet Dielessen nog niet. “In de commissie zitten mensen uit allerlei verschillende culturen. Ik moet ook nog een beetje uitvinden wat de precieze werkwijze is. De eerste bijeenkomst is in januari. Voor die tijd heb ik zeker contact met voorzitter Anant Singh uit India om van gedachten te wisselen. Hier bij NOC*NSF ga ik met de collega's om tafel om te zien welke input ik kan leveren.”

Voor meer informatie: Gerard Dielessen in IOC Commissie 

« terug

Reacties: 1

Wilftried Idema
13-09-2018

Belangrijke stap in de heropbouw van de Nederlandse rol binnen het IOC: Naast een Erelid nu ook een lid van de Communicatiecommissie

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst