Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Met LAPP is er eindelijk een Strava voor schaatsers

door: Leo Aquina | 6 september 2018

Met LAPP kunnen langebaanschaatsers wat fietsers, hardlopers en zwemmers al langer konden met apps als Strava en Runkeeper: hun trainingsactiviteit digitaal monitoren met een iPhone. De KNSB introduceerde vorig jaar een soortgelijke app, maar die werkt met sensoren in de ijsbaan. LAPP, een combinatie van de woorden lap en app, maakt alleen gebruik van sensoren in de telefoon. Lastig, want GPS is niet nauwkeurig genoeg voor een 400 meterbaan. “We combineren de gegevens van andere sensoren”, legt bewegingswetenschapper Niels Bogerd uit. Hij ontwikkelde LAPP in samenwerking met studenten van de TU Delft en app-ontwikkelaar Innovattic uit Delft.

SchaatsappNielsBogerd copyNiels Bogerd woonde en werkte een paar jaar in Zwitserland, waar hij niet aan schaatsen toekwam. Toen hij vijf jaar geleden terugkeerde naar Nederland, bond hij als vanouds de ijzers onder. “En toen kwam ik erachter dat er eigenlijk geen app was voor schaatsers op een 400 meterbaan. Daarom ben ik er zelf mee aan de slag gegaan." 

Actieve schaatsers
Al snel kwam de bewegingswetenschapper erachter dat het niet zo makkelijk was als hij op het eerste gezicht dacht. Bogerd: “Omdat GPS niet nauwkeurig genoeg is voor een 400 meterbaan, maak ik gebruik van alle andere data die de iPhone verzamelt. Door data van de verschillende sensoren zoals het kompas en verschillende versnellingssensoren te combineren, kan de app heel nauwkeurig vaststellen wanneer je één rondje hebt afgelegd op de baan. Maar we slaan nog veel meer op. Naast het tellen van de rondes, houdt de app rondetijden bij en je kunt ook zien hoeveel slagen je hebt gemaakt. Bovendien kun je die data combineren met de data van je hartslagmeter. LAPP toont de informatie overzichtelijk en kan per trainingssessie een samenvatting geven van de activiteiten.”

“De topmodellen van Samsung hebben topsensoren, maar er zijn ook goedkopere toestellen met goedkopere hardware die niet nauwkeurig genoeg zijn”

Schaatsers kunnen zelf een periode ingeven voor een activiteitenoverzicht. Dat kan bijvoorbeeld per week, per maand of over een heel schaatsseizoen. “Op die manier kan de schaatser zijn ontwikkeling goed monitoren.” LAPP is bedoeld voor actieve schaatsers. "Met name degenen die veel rondes schaatsen. Sprinters rijden vaak minder dan een ronde en onze hoogste resolutie is op dit moment één ronde.”

Businessmodel
Bogerd ontwikkelde de app in eerste instantie uit liefde voor de sport. “Ik ben zelf schaatser en ik heb veel contact gehad met andere schaatsers om erachter te komen wat zij wilden. Daartoe heb ik ook met vragenlijsten onderzoek gedaan onder schaatsers die ik niet kende om een goed beeld te krijgen van de behoeften. Ik heb het met name voor de lol gedaan, maar ik houd er wel van om dingen goed aan te pakken.” 

Daarom koppelde Bogerd een businessplan aan zijn app. Via het betaalde abonnement hoopt hij de ontwikkelkosten terug te kunnen verdienen. "Er is een gratis versie en een betaalde Premium-versie, waarvoor je 0,99 euro per maand of 6,99 euro per jaar betaalt", legt hij uit. "Zo hoop ik uit de kosten te komen, maar het is niet voldoende om een rendabel bedrijf op te bouwen. Daarvoor zijn er simpelweg te weinig schaatsers."

“Ik wil niet concurreren met Strava. Dat is een fantastisch platform, maar ik zie wel mogelijkheden tot samenwerking”

Schaatsapp-2Vooralsnog is LAPP er alleen voor de iPhone en niet voor Android smartphones. Bogerd: “We zijn wel begonnen aan de ontwikkeling van een Android-variant, maar dat bleek lastig omdat er zoveel verschillende toestellen zijn en de kwaliteit van de sensoren in die toestellen lang niet altijd toereikend is. De topmodellen van Samsung hebben topsensoren, maar er zijn ook goedkopere toestellen met goedkopere hardware die niet nauwkeurig genoeg zijn. Bij iPhones is dat geen probleem.”

Hardlopen en wielrennen
In de toekomst ziet Bogerd wel commerciële mogelijkheden als hij LAPP ook kan vertalen naar hardlopen en wielrennen. “In eerste instantie zou ik graag een functie willen inbouwen waarmee je de trainingsdata van LAPP kan delen op Strava. Dat is best lastig, want wij gebruiken rondetijden als eenheid en Strava afstand op basis van een GPS-signaal. Ik wil niet concurreren met Strava. Dat is een fantastisch platform, maar ik zie wel mogelijkheden tot samenwerking. Als LAPP goed functioneert, wil ik daar in de toekomst wel met Strava over praten. Voor hardlopers die met name op de baan trainen en baanwielrenners kan LAPP ook van toegevoegde waarde zijn en daarmee bereiken we een veel grotere doelgroep."

Voor meer informatie: www.lappdeapp.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst