Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Topsprekers bij congres over sportvoeding op Papendal

door: Marc Hoeben | 23 augustus 2018

De pilot van een congres over sportvoeding in 2017 smaakte naar meer en dus wordt op 19 september op sportcentrum Papendal het congres ‘Leaders in Performance Conference Nutrition 2018’ gehouden. Het is een geesteskind van Asker Jeukendrup, die als wetenschapper zijn sporen op dit gebied ruimschoots verdiende en tegenwoordig bij TeamNL de Nederlandse topsport met sportvoeding naar het hoogste plan wil trekken.

XL27 AskerJeukendrup-1 copyDe 49-jarige Jeukendrup heeft zelf een passie voor de hele triatlon en wielrennen en heeft al zes deelnames aan de wereldkampioenschappen triatlon op Hawaii achter zijn naam staan. Vanuit de liefde voor de sport studeerde hij bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. “Dan ligt de link met sportvoeding heel erg voor de hand”, zegt hij. “Ik ben gepromoveerd op het onderwerp inspanningsmetabolisme en wist toen ook al dat ik op het gebied van sportvoeding vooraan wilde lopen. In mijn ogen viel er toen een wereld te winnen en dat valt er nog steeds. Bovendien heb ik altijd voor ogen gehouden dat ik niet alleen met onderzoek voorop wilde lopen, maar dat er ook een goede vertaling naar de praktijk moest zijn.”

In Engeland meer kansen 
In zijn vakgebied is Jeukendrup uitgegroeid tot een vooraanstaande naam. Hij woont en werkt al twintig jaar in het Verenigd Koninkrijk, eerst bij de Universiteit van Birmingham en tegenwoordig bij de Universiteit van Loughborough in dezelfde plaats in de Midlands. Tussendoor hij een paar jaar naar de Verenigde Staten heen en weer gependeld. “Met die twee universiteiten heb je het over de twee grootste sportuniversiteiten in Engeland”, zo legt hij uit over die stap. “Nederland is eigenlijk heel klein, de mogelijkheden in Engeland waren veel groter. Het klimaat voor funding is er veel beter, er is meer subsidie, meer investering in sport en dus meer kansen voor onderzoek.”

“De adviezen in Nederland waren vaak nog op gezond eten gericht en niet zozeer op het optimaliseren van de prestatie”

Tot 2011 volgde Jeukendrup nadrukkelijk het pad van een academische loopbaan. Hij schopte het tot professor in het Verenigd Koninkrijk. Later werd die functie ingeruild voor een honoraire leerstoel en wisselde hij ook van universiteit, om ondertussen voor multinational Gatorade - hier vooral bekend van de sportdrank - aan de slag te gaan. “Ik was daar verantwoordelijk voor innovatie en research en development op het gebied van sportvoeding. Daarnaast gaf ik leiding aan een team dat sportwetenschappelijke diensten opzet voor topatleten en topteams.”

Zelfstandig consultant
Bij Gatorade, een multinational die zich vooral richt op de Amerikaanse en Canadese markt, bouwde hij verschillende labs voor het Gatorade Sport Science Institute dat een toonaangevende rol zou gaan spelen. Vanaf 2014 volgde een ommezwaai en is Jeukendrup actief in de rol van zelfstandige consultant. “Ik heb een scala aan klanten over de hele wereld, meestal organisaties, teams en individuele sporters. In Nederland onder andere PSV, TeamNL en de wielerploeg van LottoNL-Jumbo.”

“De band met TeamNL en NOC*NSF is al eerder ontstaan, in aanloop naar de Olympische Spelen van Londen in 2012”, vervolgt hij. “In Nederland was er toen nog geen goede structuur voor sportvoedingsadvies. Het was niet altijd consistent. De adviezen waren vaak nog op gezond eten gericht en niet zozeer op het optimaliseren van de prestatie. We hebben toen eerst een sterk team opgezet, waarbij de adviezen in overeenstemming met elkaar moesten zijn en moesten aansluiten bij het kennisniveau van dat moment.”

“Maastricht is één van de plekken die qua onderzoek meeloopt met de wereldtop. Daar zou veel meer gebruik van gemaakt kunnen worden”

XL27 AskerJeukendrup-2Connecties
Sinds vorig jaar is het weer tot een samenwerking met TeamNL gekomen. “We kunnen echt nog flinke stappen maken”, is de overtuiging van Jeukendrup. “Maastricht is bijvoorbeeld één van de plekken die qua onderzoek meeloopt met de wereldtop. Daar zou veel meer gebruik van gemaakt kunnen worden en zo is het belangrijk om meer connecties te maken met experts uit de hele wereld.”

Dat brengt hem op de komende conferentie over sportvoeding. Daar krijgen de bezoekers de mogelijkheid te luisteren naar mensen als Kristin Jonvik (over nitraten), Keith Baar (voeding en blessures), James Morton (voeding in teamsporten), Louise Burke (voedingssupplementen) en Neil Walsh (het immuunsysteem van de atleet). “Wetenschappers willen graag kennis delen en daar moeten we van profiteren. De pilot van vorig jaar was een groot succes, ook al hadden we niet veel tijd om het te organiseren. Dat was nu beter.”

“De Australische Louise Burke is de bekendste sportdiëtiste van de wereld. Zij gaat het onder meer hebben over voedingssupplementen en dat is altijd een heet onderwerp”

Heet onderwerp
Jeukendrup heeft zijn netwerk gebruikt om de beste sprekers naar Nederland te halen. “Dit zie je hier niet vaak en is echt een grote kans. Mijn doel is het niveau op het gebied van sportvoeding in Nederland zo hoog mogelijk te krijgen. De Australische Louise Burke is bijvoorbeeld de bekendste sportdiëtiste van de wereld en ze leidt op haar gebied het Australische Instituut voor Sport. Zij gaat het onder meer hebben over voedingssupplementen en dat is altijd een heet onderwerp. Zo zal ook James Morton bij veel mensen tot de verbeelding spreken. Hij is net professor geworden en betrokken bij Liverpool FC en de wielerploeg van Team Sky.”

Waar het congres zich qua bezoekers op richt? “In eerste instantie op de directe, kleine doelgroep van mijn team met performance nutritionists van TeamNL, maar ook op andere sportvoedingsdeskundigen uit binnen- en buitenland. Dan heb je nog de groep eromheen, met diëtisten, sportartsen, fysiotherapeuten en krachttrainers. Ik verwacht ook onderzoekers en studenten van de verschillende universiteiten.”

Sportcentrum Papendal heeft nog voldoende plek, zegt Jeukendrup. Tot 27 augustus kan inschrijven tegen het tarief van 100 euro, daarna wordt het 140 euro.

Voor meer informatie: www.mysportscience.com

Schermafbeelding 2018-08-22 om 17.43.46 copy

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst