Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuw bewegingsprogramma voor ouderen

door: Marc Hoeben | 19 juli 2018

Fitavie (‘bloeien door bewegen’) is een bewegingsprogramma dat binnenkort op de markt komt. Maar het is niet zomaar een bewegingsprogramma: het richt zich op ouderen en nog specifieker ouderen met dementie, om hen te ondersteunen in de thuissituatie en hun zelfredzaamheid te vergroten.

Schermafbeelding 2018-07-17 om 12.30.41Het idee voor Fitavie komt uit de koker van Ronald van Tol, die eerst werkzaam was bij de Gelderse Sport Federatie en nu een eigen onderneming is gestart. “Mijn oma is zeven jaar geleden overleden aan de gevolgen van Alzheimer. Ik werd toen door die situatie getriggerd. Ik vroeg me af wat het voor ziekte was en of er misschien nog iets tegen te doen viel. Het was heftig om te zien hoe zij en haar leven veranderden.”

'Het fitte brein'
Het leven ging door, maar in het achterhoofd bleef de gedachte aan het ziekteproces van toen hangen. “In 2016 was ik bij het congres ‘Het fitte brein’ met bekende mensen als neurobioloog Dick Schwaab en hoogleraar neurologie Erik Scherder. Het ging ook over het effect van bewegen op het brein en specifieker wat het met dementie deed. Scherder deed een oproep aan de aanwezigen om iets moois te bedenken voor mensen met dementie.”

Van Tol komt nu met het bewegingsprogramma Fitavie, dat via een app te gebruiken zal zijn. “En dan te bedenken dat ik totaal niet uit de ict-hoek kom. Ik ben de man van het idee, voor het bouwen van de app zijn weer andere mensen ingeschakeld.”

Fitavie werkt via machine learning. Je stelt je profiel in, op basis van je invoer wordt het programma aangepast en hetzelfde gebeurt na feedback

Kunstmatige intelligentie
Na het congres ging Van Tol ‘lezen en nadenken’. Zijn gedachte was ook dat er met slimme technologie veel winst te halen viel. “Daarin onderscheidt Fitavie zich ook. Het werkt via machine learning (kunstmatige intelligentie). Je stelt je profiel in, op basis van je invoer wordt het programma aangepast en hetzelfde gebeurt na feedback. Als je een oefening te zwaar vindt, krijg je een lichtere aangeboden.”

XL26-Fitavie-2Een bewegingsprogramma klinkt als een soort afgeleide van de sportschool of zou de indruk kunnen wekken dat ouderen aan het sporten worden geholpen. Dat is niet zo. “Het gaat om de ondersteuning van de dagelijkse handelingen. Wij vragen welke dat zijn en welke ze zo lang mogelijk willen blijven doen, ook met het oog op hun zelfredzaamheid. Dan moet je denken aan dingen als het opendraaien van de kraan, als het opstaan uit een stoel, het bezoeken van het toilet. Het programma is echt taak- en functiegericht.”

180.000 euro
Bij het uitwerken van zijn idee kreeg hij ‘een duwtje in de rug’ door deelname aan een landelijke innovatiecompetitie van het ministerie van VWS. “Met zestig anderen deden oud-collega Karlijn van Beest en ik mee, met drie organisaties wonnen we een prijs, van elk 180.000 euro. Een heel mooi bedrag en daarvan hebben we een groot deel van de kosten kunnen financieren.”

Daarnaast kwam hij na een congres in Bocholt in contact met een professor van de Sporthochschule Köln. “Hij heeft Fitavie meegenomen in een onderzoeksvoorstel en zo kwamen we ook weer stappen verder.” Op deze manier zijn ook weer contacten met verschillende universiteiten in binnen- en buitenland, zoals de Radboud Universiteit. 

“Het is de bedoeling dat er in elk land wordt gekeken naar mensen met het beginstadium van Alzheimer of de verwachting dat ze het kunnen krijgen. Daar wordt dan effectmeting naar gedaan, als ze Fitavie volgen of als ze bewegen met hulp van een begeleider en geen hulp hebben. Dan worden de verschillen naast elkaar gelegd en wordt gekeken wat het beste werkt.”

"We doen dit op de eerste plaats omdat we ouderen willen helpen en omdat we denken dat het een positieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven van ouderen”

Investeren voor verdere ontwikkeling
Bewegingsprogramma’s voor ouderen bestaan er wel, zij het mondjesmaat. Uniek is dat Fitavie ook aandacht heeft voor de groep ouderen met dementie. “In deze vorm bestond er nog niks.” Eind juli komt Fitavie op de markt, Van Tol is nog aan het berekenen tegen welke prijs hij dat doet. “Het zal om enkele euro’s per maand gaan. Dat zullen abonnementskosten zijn, voor een maand, een half jaar of een jaar. We willen er graag iets aan overhouden, al hoeft dat niet veel te zijn. Maar wat we overhouden willen we graag weer investeren voor de verdere ontwikkeling. We doen dit op de eerste plaats omdat we ouderen willen helpen en omdat we denken dat het een positieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven van ouderen.”

Voor meer informatie: www.fitavie.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst