Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Interim-opleidingsmanager Van der Tuuk aanjager van nieuw elan

door: Marc Hoeben | 12 juli 2018

Nieuwe bezems vegen schoon. Bert van der Tuuk begon half februari aan een omvangrijke klus bij de Haagse Hogeschool op Sportcampus Zuiderpark. Als interim-opleidingsmanager moest hij oude problemen oplossen en tegelijk het onderwijs aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding klaarstomen voor de toekomst.

XL25 BertVanDerTuukHij was de man voor de klus. Dus rijdt Van der Tuuk nu al maandenlang wekelijks op en neer vanuit zijn woonplaats Haren naar Den Haag. Vanwege alle strubbelingen zocht de hogeschool in de Hofstad iemand met ruime ervaring en die had Van der Tuuk o.m. als directeur bij de ALO in Groningen gedurende meer dan tien jaar opgedaan. “Ik had eerst een klus bij ROC Mondriaan in Naaldwijk”, zegt hij. ”Vervolgens werd ik benaderd door de Haagse Hogeschool om de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in een rustiger vaarwater te brengen. Dat was nodig, want er was het een en ander gebeurd en ze haalden niet alle doelen.’’

Brandbrief
Ook door verschillende publicaties werd de noodklok geluid. Zo was er een brandbrief van enkele leraren LO die het niveau van de stagiaires van de HALO onder de maat vonden. Daarnaast werd een drietal docenten van de opleiding geschorst voor het sjoemelen met de toelatingscijfers. Van der Tuuk: 

“De geschorste docenten zijn inmiddels teruggekeerd. Dat dreigde eerst allemaal heel hoog op te lopen. We hebben enkele indringende gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt. Gelukkig hebben we er een streep onder kunnen zetten. Maar zulke dingen geven wel onrust. In het lerarenteam zat daardoor veel onzekerheid. Die onzekerheid hebben we er gelukkig uit kunnen halen, om zo een nieuwe start te maken. En dat is nodig ook. Want de maatschappelijke ontwikkelingen vragen meer en andere kwaliteiten van de docenten.”

"We kennen allemaal de verhalen over de toegenomen bewegingsarmoede onder de jeugd. Tegelijk moeten we ons bezighouden met vernieuwing"

Nieuw curriculum
De belangrijkste taak, zegt Van der Tuuk, was het ontwerp van een nieuw curriculum dat inspeelt op die maatschappelijke behoefte. “Het moest betaalbaar en organiseerbaar zijn, passen bij het beroepsprofiel, aansluiten bij de andere ALO’s en meegaan in de maatschappelijke ontwikkelingen. We kennen allemaal de verhalen over de toegenomen bewegingsarmoede onder de jeugd. Tegelijk moeten we ons bezighouden met vernieuwing. Kinderen moeten natuurlijk beweegvaardig worden, maar minstens zo belangrijk is het dat ze plezier hebben, plezier in bewegen houden en zo ook blijven bewegen. Verandering is nodig. Want als we doen wat je deden, dan zouden we krijgen wat we al kregen.”

XL25-BertVanDerTuuk-2

Sportcampus Zuiderpark was genomineerd voor het ‘Beste Gebouw van het Jaar’ bij de branchevereniging Nederlandse architectenbureaus

Op de schitterende Sportcampus Zuiderpark deelt de HALO een ‘state of the art’ accommodatie met de opleiding Sportkunde en met S&B van ROC Mondriaan. Het gebouw heeft ook een beachsporthal, een topsporthal, dojo, danszaal en verschillende breedtesport- en gymzalen met in de directe omgeving een atletiekbaan en een zwembad. Het was genomineerd voor het ‘Beste Gebouw van het Jaar’ bij de branchevereniging Nederlandse architectenbureaus. Het kreeg de prijs niet, maar dat doet volgens Van der Tuuk niks af aan de mogelijkheden. 

“Het is een superlocatie, echt een topgebouw. Het biedt verschrikkelijk veel kansen. Met het Bureau Sport, onze lectoraten en veel andere partijen proberen we die kansen te benutten. We zetten allerlei activiteiten op, waaronder onderzoek en organisatie van evenementen, we betrekken de wijk in het geheel en denken bijvoorbeeld zelf na over een uitzendbureau voor studenten.”

Opvolger gezocht
De boel staat in Den Haag weer aardig op de rit, vindt Van der Tuuk. De Haagse Hogeschool is nog op zoek naar zijn opvolger, die een benoeming voor langere tijd moet krijgen. “Ik stop hier op 1 november. Wat ik dan ga doen? Ik heb echt nog geen flauw idee. Ik weet alleen wel dat het wat dichter bij huis zal zijn.”

Voor meer informatie: www.gebouwvanhetjaar.nl en www.dehaagsehogeschool.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst