Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Masterclass over de kansen op subsidies in de EU

door: Marc Hoeben | 12 juli 2018

Hij vond al dat de sportwereld nog meer gebruik zou kunnen maken van de kansen die er - in zijn ogen - liggen op het gebied van subsidies en fondsen binnen Nederland. Vanaf komend najaar kijkt Ben Moonen van Sportsubsidie.nl met een masterclass ‘Europa, sport en subsidies’ voor professionals ook graag over de landsgrenzen.

XL25 BenMoonen copyBen Moonen, oorspronkelijk werkzaam in het  onderwijs, begon vijftien jaar geleden voor zichzelf. “Ik ben me gaan specialiseren in fondsen en subsidies voor sportorganisaties. Ik zag toen - en dat is volgens mij nog steeds zo - dat er weinig kennis over is. En als mensen zich er al mee bezighouden, ligt de focus heel sterk op wat het ministerie van VWS te bieden heeft en nauwelijks op andere fondsen en subsidieregelingen.”

Subsidies 'binnenhengelen'
In de overtuiging van Moonen is er ‘nog een wereld te winnen’. Met Sportsubsidie.nl is hij door klanten in te huren voor het ‘binnenhengelen’ van bijdragen via subsidies of fondsen. Daarnaast geeft hij ook cursussen, om anderen wegwijs te maken. ”Zodat ze daarna zelf aan de slag kunnen. De cursussen zijn gericht op professionals van sportbonden, NOC*NSF of van welzijns- en zorginstellingen en eigenlijk niet op mensen van verenigingen.”

Al enkele jaren verzorgt hij de tweedaagse cursus ‘subsidies en fondsen, kansen in de sport’. Deze moet inzicht verschaffen in de mogelijkheden daarop voor de eigen organisatie. De deelnemers gaan uiteindelijk aan de slag met een eigen strategie en een aanvraag. De geplande sessies zijn 27 september en 11 oktober in Ridderkerk en 2 en 16 oktober in Apeldoorn, de kosten bedragen 495 euro per deelnemer.

“Sport wordt überhaupt steeds belangrijker in Europa en er komt steeds meer geld beschikbaar, maar dat wordt nog niet gezien door de sportsector zelf”

Daarnaast is de eendaagse masterclass – met bijdragen van Peter Barendse van Kenniscentrum Sport en een nog bekend te maken Europarlementariër - voor 295 euro per deelnemer op 1 november in Vianen nieuw, met de blik gericht op de kansen die in de Europese Unie liggen. “Sport wordt überhaupt steeds belangrijker in Europa en er komt steeds meer geld beschikbaar, maar het aanbod op dit gebied wordt nog niet gezien door de sportsector zelf.”

Fair Play
Wie in dit kader meteen denkt aan grootschalige evenementen die de laatste jaren binnen onze landsgrenzen werden gehaald - zoals de start van de Tour de France of de Giro - zit gedeeltelijk toch wel mis, weet Moonen. “Het gaat niet alleen om evenementen, maar er liggen juist veel kansen als het gaat om samenwerkingsprojecten. Dan moet je denken aan dingen die onder Fair Play vallen, aan projecten over gelijkheid in de sport, over de ontwikkeling van Europese normen.”

XL25-BenMoonen-2In de masterclass gaat veel aandacht uit naar de regeling Erasmus+ van de Europese Unie. “Daarnaast is er Europees nog wel een hele waaier aan mogelijkheden. Erasmus+ werkt met calls, dat begint met bedragen van rond de 60.000 euro en kan oplopen naar subsidies van een half miljoen. In de EU wordt gewerkt met een begroting van zeven jaar. Momenteel is voor sport 265 miljoen beschikbaar, vanaf 2021 tot 2027 wordt dat verdubbeld. Met andere woorden: de komende negen jaar blijft die regeling bestaan.”

Te bescheiden
In een land als Italië, weet Moonen, worden enkele tientallen aanvragen per jaar gedaan. Nederland is veel bescheidener daarin. Recent liepen bijvoorbeeld aanvragen van de ‘European Social Inclusion Games’ (voor dak- en thuislozen) en van de Hogeschool van Amsterdam voor een ‘Gender Equality Toolkit voor Generation Z’.

Volgens Moonen is wel een waarschuwing op zijn plaats. “Bezint eer ge begint, dat geldt ook zeker hier. Je moet er echt heel goed over nadenken of je een aanvraag wilt doen. Het is echt een enorme klus om een aanvraag te doen. Bovendien moet je, bij toekenning, ook nog eens aan allerlei eisen voldoen. Een belangrijke eis is bijvoorbeeld dat je een internationaal samenwerkingsverband hebt. Daaraan moet je dus al een tijdje hebben gewerkt, je moet echt investeren in een netwerk binnen de EU. Nu zeg ik dit niet om te ontmoedigen. Je moet dat echt als een kans zien voor je eigen organisatie, die je op orde kunt brengen en met het doorlopen van zo’n traject echt verder kunt brengen.”

Voor meer informatie: www.sportsubsidie.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst