Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voormalig tennisprof nieuwe directeur van sport&zaken

door: Marc Hoeben | 21 juni 2018

Sport&zaken heeft sinds 13 juni een nieuwe directeur. De non-profitorganisatie, die zich graag afficheert als de ideale matchmaker tussen sport en bedrijfsleven, heeft Joost Wijnhoud voor die baan gestrikt. Hij wordt de opvolger van Roel Roelfzema, die bij sport&zaken gedurende acht jaar in die functie actief was.

XL22JoostWijnhoud copyHet bestuur van sport&zaken noemt Wijnhoud een boegbeeld 3.0. De nieuwe directeur kan wel lachen om die typering. “Ik heb ook even moeten nadenken wat ze daarmee bedoelen. Er spreekt in elk geval uit dat we met sport&zaken willen inspireren, verbinden en nog zichtbaarder worden voor de sport én het bedrijfsleven.”

Tennistalent
De 49-jarige Wijnhoud heeft al een behoorlijk lange loopbaan in de sport en aanverwante organisaties achter de rug. Het Nederlandse tennis kent hem misschien nog wel als het grote Gelderse talent, al past hier volgens Wijnhoud zelf enige bescheidenheid. “Ik zeg altijd maar dat ik geen top, maar subtop was. Ik deed leuk mee - heb nog professioneel tennis gespeeld - maar had niet het niveau van generatiegenoten als Jacco Eltingh en Richard Krajicek.”

Tussen 1990 en 1993 waagde hij zich als prof tussen het internationale geweld. Het leidde tot de 369ste plaats op de wereldranglijst van de ATP, een plek in finale van het NK in 1993 en verschillende titels in toernooien voor beginnende profs, de challengers en futures. Misschien leidde het ook wel tot het inzicht dat er meer was en dat sport in veel bredere zin nog wat te bieden had.

“Voor ik de gesprekken inging heb ik ook een aantal kernwaarden van mezelf opgeschreven. Daar zaten dingen als sport, gezondheid, vitaliteit en ontwikkeling bij”

Kernwaarden
Wijnhoud, die nog steeds voorzitter is van de IC (een club van oud-tennisinternationals), fungeerde enige tijd als trainer/coach bij tennisbond KNLTB, werd zelfs coach van Jong Oranje en begon toen langzaam de aandacht te verleggen. Zo werkte hij in het voetbal bij de Eredivisie CV, was hij actief bij het Institute for Positive Health en bekleedde hij het directeurschap van de stichting Spieren voor Spieren.

“Waarom ik dit nu wil, bij sport&zaken?”, zo herhaalt hij de vraag. “Nou, het ligt zo mooi in het verlengde van wat ik al heb gedaan. Voor ik de gesprekken inging heb ik ook een aantal kernwaarden van mezelf opgeschreven. Daar zaten dingen als sport, gezondheid, vitaliteit en ontwikkeling bij. Dan kom je dus wel heel erg dicht in de buurt bij de programma’s van sport&zaken.”

“We zullen zeker kijken hoe we maatschappelijke thema’s en zaken uit het sportakkoord met #arnhem2021 kunnen vervlechten”

Vitaliteit
Wat hem aanspreekt is de verbinding tussen sport en bedrijfsleven, zegt Wijnhoud. “sport&zaken is een matchmaker. Met TeamNL van NOC*NSF helpen we bijvoorbeeld topsporters en oud-topsporters aan werkervaringsplekken. Daarmee help je het bedrijfsleven ook weer aan leuke, gemotiveerde en gekwalificeerde mensen. Daarnaast doen we met sport&zaken heel veel aan het begrip vitaliteit. Daarin zijn we echt onderscheidend.”

XL22JoostWijnhoud-2Sport&zaken gaat daarnaast de 23ste editie van de European Company Sport Games van 2021 in Arnhem organiseren. Deze bedrijfssportspelen zijn de Olympische Spelen voor bedrijven en haar werknemers. In 2017 keek het team van sport&zaken al over de schouders mee tijdens de laatste editie in Gent. Tevens wisten zij toen 153 Nederlandse bedrijfssporters te mobiliseren. Het bedrijf zal ook proberen lering te trekken uit de komende editie van 2019 in het Oostenrijkse Salzburg. “Een prachtig meerdaags sportevenement waar iedereen aan kan meedoen”, weet Wijnhoud. “Er doen tussen de 4500 en 8000 deelnemers aan mee. We zullen zeker kijken hoe we maatschappelijke thema’s en zaken uit het sportakkoord met #arnhem2021 kunnen vervlechten.”

Heldere doelen en focus
Wijnhoud gaat verder met de route die deels al lag uitgestippeld bij sport&zaken. “Maar ik zal daar zeker nog mijn licht over laten schijnen. Dat zal zich deels vertalen in de heldere doelen en het aanbrengen van een bepaalde focus. Waarbij het wel al nu duidelijk is dat we heel graag de zichtbaarheid en de vindbaarheid van sport&zaken en de vitaliteitsprogramma’s voor het bedrijfsleven willen vergroten.”

Voor meer informatie: www.sportenzaken.nl en www.arnhem2021.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst