Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

The Organizing Connection geeft hoop op WK Wielrennen niet op

door: Thomas van Zijl | 14 juni 2018

De kans dat er in 2020 in Noord-Nederland gestreden wordt om de regenboogrui is er de afgelopen dagen bepaald niet groter op geworden. De Provinciale Staten van Groningen stemden eerder deze maand tegen het voorstel om dat jaar het WK Wielrennen te organiseren. De provincie Drenthe haalde het plan vervolgens van de agenda. De rekening zou volgens een aantal fracties te hoog uitvallen. Eric Kersten van het betrokken sportevenementenbureau The Organizing Connection sluit niet uit dat er wat anders speelt en houdt hoop. “Dit is politiek. Er kan nog veel veranderen.”

XL21WKWielrennen-1 copyDat het spannend zou worden stond al vast, maar Eric Kersten en andere direct betrokkenen bij het WK 2020 waren optimistisch gestemd. De sfeer sloeg om toen de PvdA-fractie zijn cruciale steun aan het evenement introk. “Op z’n zachtst gezegd een dompertje”, zegt Kersten, die deze ontwikkeling niet zag aankomen. 

Zand in de motor
Hij geeft aan dat The Organizing Connection, net als de stichting Cycling Championships Northern Netherlands, weinig grip heeft op de politieke dynamiek. “Het is wheelen en dealen in de Provinciale Staten. Het is best mogelijk dat andere dossiers en ingewikkelde onderlinge verhoudingen van invloed zijn geweest op het standpunt van de PvdA.” Kersten wist in ieder geval zeker dat de beslissing van de Provinciale Staten meteen zand in de motor zou strooien. Een Gronings ‘ja’ was een bindende voorwaarde voor de provincie Drenthe om het plan in stemming te brengen.     

Vertraging is wel het laatste wat de organisatie van het evenement kan gebruiken. De afgelopen maanden werd juist een enorme versnelling ingezet. De stichting Cycling Championships Northern Netherlands, met oud-topschaatster Renate Groenewold als ambassadeur, werkte achter de schermen in eerste instantie aan plannen voor een WK in 2023. Wereldwielerbond UCI was daarvan op de hoogte en benaderde de stichting na het afhaken van enkele Italiaanse kandidaat-steden in februari met de vraag of drie jaar eerder ook tot de mogelijkheden behoorde. 

“Ondanks het feit dat het dossier in een snelkookpan moest, lag er echt een goede basis”

Kersten: “Met vereende krachten, en niet in de laatste plaats ook door inzet van ambtenaren, is er in een recordtempo gewerkt aan een compleet dossier, inclusief subsidieaanvraag, haalbaarheidsonderzoeken, bijlagen met risicoanalyses en berekeningen over de economische impact. Ondanks het feit dat het in een snelkookpan moest, lag er echt een goede basis.”

PSaganEindrisico
Uiteindelijk ketste steun van een meerderheid in de Provinciale Staten af op geld. De provincie moest ruim 5 miljoen euro bijdragen en de baten van die investering zouden onder andere voor de PvdA niet duidelijk genoeg zijn. Ook het eindrisico – een mogelijk tekort na het evenement – zou hebben meegewogen. Kersten wuift dat weg. “Het eindrisico zouden wij voor onze rekening nemen en in het volste vertrouwen bovendien.” 

The Organizing Connection organiseerde de afgelopen jaren talloze wielerevenementen en kreeg nog nooit te maken met zo’n tekort. Toch zegt ook hij dat wielrennen een lastige businesscase is. Dat komt omdat er geen kaartverkoop is. Het ontbreekt aan duidelijk te meten inkomsten. Daardoor is het makkelijk om vooral te kijken naar wat het kost en niet naar wat het oplevert. De grootste charme van het wielrennen, bereikbaarheid voor iedereen, is daarmee ook de zwakte. 

Aardbevingen
Toch vindt Kersten dat Provinciale Staten voor een andere opstelling hadden moeten kiezen. “De mensen in Groningen hebben met de aardbevingen en de afwikkeling daarvan al een hoop shit meegemaakt. Dit is iets positiefs, iets moois. Het enthousiasme onder de mensen is hier ongekend. Niet voor niets hebben veel Groningers het nog altijd over de start van de Giro in 2002, ook in deze provincie.”

“Wij blijven op volle kracht doorgaan. Tot de UCI een andere kandidaat aanwijst, zijn we in de race”

Kersten zei in februari, toen de UCI zijn verzoek indiende, dat alle dominosteentjes de goede kant op moesten vallen om een WK in 2020 in Noord-Nederland mogelijk te maken. Ondanks een forse hapering nu, blijft hij geloven in de kansen. “In Drenthe zou ons plan het waarschijnlijk hebben gered. Daarnaast is er iedere dag contact met de UCI, die uiteraard volgt wat er hier gebeurt.” 

Beslissing heroverwegen
Kersten ziet het nu als opdracht om wat er door Provinciale Staten is gezegd en besproken, bijvoorbeeld een betere koppeling met gehandicaptensport, onder de aandacht te brengen van de wielerunie. Daarnaast moet er een sfeer ontstaan die partijen ertoe brengt hun beslissing te heroverwegen. Een politiek lobbyist is hij niet en zal hij nooit worden, maar Kersten sluit niet uit dat het zover komt. “Wij blijven op volle kracht doorgaan. Tot de UCI een andere kandidaat aanwijst, zijn we in de race.” 

Voor meer informatie: WK Wielrennen 2020

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst