Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Virtuagym: met hulp van miljoeneninvestering als een razende groeien

door: Marc Hoeben | 7 juni 2018

De groei zit er goed in en het is de bedoeling dat die stevig doorzet. Om die reden haalde Virtuagym - een cloud-based softwareplatform voor fitnessondernemingen en leverancier van mobiele fitness- en voedingsapps voor consumenten - onlangs in een financieringsronde 6 miljoen euro op bij investeerder Endeit Capital. Het bedrijf van de broers Hugo en Paul Braam wil de komende jaren als een olievlek verspreiden in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Frankrijk.

XL20Virtuagym-1Virtuagym begon in 2013 met een startfinanciering van Sanoma Ventures. Een groeifinanciering van het Belgische investeringsfonds Saffelberg Investments kwam daar in 2015 bovenop. In totaal is nu met inbegrip van de recente investeringsronde circa 10 miljoen euro gemoeid, zo rekent Paul Braam voor. “Wij groeien en het is belangrijk dat we dat blijven doen in het tempo waarin het nu gaat. We gaan ontzettend hard. Elk jaar verdubbelt de omzet.”

Elf miljoen downloads
Virtuagym zegt dat het klantenbestand bestaat uit meer dan 4500 clubs en 25.000 personal trainers, waaronder Xsport (VS), Basic-Fit (Europa) en Xercise4Less (Verenigd Koninkrijk). De consumentenapps zouden al meer dan elf miljoen keer zijn gedownload. “In Nederland zijn we marktleider en kent iedereen ons wel”, legt Braam uit. “Hier is het een vanzelfsprekendheid als klanten hun licentie verlengen. Ze zijn heel vertrouwd met onze producten. Maar dat ligt bijvoorbeeld in een land als Duitsland nog anders. Daar moeten we nog meer het vertrouwen winnen, een klantenbestand opbouwen en aan onze merknaam werken. Daarvoor is die 6 miljoen euro ook bedoeld.”

“We kropen zelfs in weekeindes van onze studietijd bij elkaar om dingen te doen met games en computerspelletjes”

Het bedrag, verwacht Braam, geeft Virtuagym een speelruimte van zo’n anderhalf jaar. “Het is ook niet zomaar een bedrag. Je kunt het op basis van de groei en onze omzet met een soort wiskundige formule uitrekenen hoeveel geld je dan nodig hebt.”

Visie
Eindeit Capital, de nieuwe investeerder, toonde al eerder interesse in Virtuagym. “Dat was in 2015, maar toen rolde er een andere deal uit die voor ons op dat moment beter was. Wij zijn nu heel blij dat we met Eindeit een professionele partij hebben gevonden voor het internationaal opschalen van ons bedrijf.”

XL20Virtuagym-2 2Endeit is de investeringsmaatschappij van Joop van den Ende en Hubert Deitmers, die van Endemol een toonaangevend, wereldwijd mediabedrijf maakten. Een dergelijke ‘grote’ visie sluit aan bij wat de broers Braam voor ogen hebben. “Het is onze droom om impact te hebben in de wellness-industrie met nieuwe technologie. Zo zijn we tien jaar geleden begonnen nadat we als broers zelfs in onze studietijd vaak in weekeindes bij elkaar kropen om dingen te doen met games en computerspelletjes.”

De broers zagen enerzijds de opkomst van nieuwe technologie en anderzijds problemen op het motivationale vlak in de fitnessbranche. “Terwijl mensen juist gezonder willen leven. Met goede oplossingen maken we het de mensen makkelijker en dragen we bij aan een gezonder leven. Met ons pakket hebben sportscholen zo’n vijf tot tien procent verhoging van de retentie. Dat betekent dat meer mensen na een jaar terug blijven komen. Wij willen graag een globale speler zijn en daarvoor moeten we ook wel de grootste zijn.”

“Wij zijn behoorlijk uniek, maar in Duitsland hebben we te maken met verschillende concurrenten”

Totaaloplossing
De kracht van Virtuagym, zegt Braam, ligt in het bieden van een totaalpakket. “Met zaken voor ledenadministratie, coaching, voeding, boeken, mobiele apps, noem maar op. Het is echt de totaaloplossing. Wat dat betreft zijn we behoorlijk uniek. Maar in Duitsland bijvoorbeeld hebben we voor delen van dat pakket te maken met verschillende concurrenten.”

Hun producten worden daarbij ‘gevoed’ vanuit een simpele maar slimme gedachte. “Je ziet bij sportclubs in Nederland met weinig sociale interactie een lage retentie. Daar zit dus een correlatie. Vandaar dat wij bij alles proberen te zorgen dat er meer interactie tussen de leden komt door allerlei slimme toepassingen.”

Voor meer informatie: www.virtuagym.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst