Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Zwemcoach Fedor Hes wil Nederland in top 10 bij WK lifesaving

door: Thomas van Zijl | 7 juni 2018

Spectaculair, maar voor de fijnproever. Dat is de huidige status van lifesaving. De sport is afgeleid van echt reddingswerk in het water en Nederland hoort mondiaal tot de top 10. Later deze maand vindt in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven de Orange Cup plaats. Voor bondscoach Fedor Hes is het de ideale gelegenheid de Nederlandse toppers aan het werk te zien en uiteindelijk een selectie te maken voor het wereldkampioenschap in Adelaide.  

XL20FedorHes-1  copyFedor Hes heeft zijn sporen in het coachvak ruimschoots verdiend. Hij trainde in het verleden zwemvedetten als Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Johan Kenkhuis. Daarna stapte hij over naar wielerbond KNWU, waar hij tot de Paralympische Spelen van Rio in 2016 werkzaam was als coach bij het aangepaste wielrennen. Sinds vorig jaar heeft hij zijn eigen bureau en is hij als zelfstandige aan de slag. 

Toewijding
Hes heeft een brede klantenkring die zich uitstrekt van handbikers tot een zwemvereniging en zijn werk voor de Reddingsbrigade als bondscoach lifesaving. Een fulltime topsportprogramma past daar op dit moment niet in. “Op het hoogste niveau actief zijn vraagt niet alleen alles van een sporter, maar ook van een coach. Die honderd procent toewijding op weg naar één doel is niet wat ik nu ambieer. Het voelt goed om wat vrijer te kunnen bewegen, al sluit ik voor de toekomst niets uit.”

Sinds zijn aanstelling in februari besteedt Hes gemiddeld een dag in de week aan zijn bondscoachschap van de lifesavers. Dat wil overigens niet zeggen dat hij langs het bad staat om ze te trainen. Hes is verantwoordelijk voor de selectie. Hij vergelijkt zijn baan met die van een bondscoach in het wielrennen. De deelnemers aan het WK trainen bij hun eigen club en komen voor een groot toernooi samen onder de hoede van een coach. Aan hem de taak er een geoliede machine van te maken. 

In het zwembad is de kunst om zo goed mogelijk met weerstand te kunnen zwemmen en hindernissen uit de weg te gaan. Op het strand is de sprint in het zand een belangrijk element

Hindernissen 
In het geval Nederland is de kunst om voldoende goede allrounders aan de start te krijgen. Lifesaving bestaat uit twee onderdelen: de pool-events in het zwembad en de ocean-wedstrijden op het strand. In het zwembad is de kunst om zo goed mogelijk met weerstand te kunnen zwemmen en hindernissen uit de weg te gaan. Op het strand is de sprint in het zand een belangrijk element. Er zijn landen, zoals grootmacht Australië, die zeker voor de zwemonderdelen specialisten inzetten. Hes: “Vaak zijn het atleten uit olympische programma’s die de top net niet halen en op deze manier toch nog meekunnen doen aan internationale toernooien.”    

XL20FedorHes-2De Nederlandse top is smaller en bestaat uit ongeveer vijftig senioren en junioren. Aan wedstrijden doen vaak wel meer mensen mee. Die deelnemers zijn veelal verbonden aan reddingsbrigades, maar daar staat lifesaving lang niet altijd even hoog in aanzien. Hes begrijpt dat de eerste prioriteit van mensen die zich aansluiten bij de reddingsbrigade ligt bij het redden van mensenlevens, maar zou graag zien dan ook de sport daar wat meer aandacht kreeg. Nu moet de aanwas deels komen vanuit andere sporten, zoals naar Australisch voorbeeld het zwemmen. Andere landen boeken op dezelfde manier succes. “Voor België komen twee mannen in actie die als zwemmer hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen. Ze vinden het fantastisch.” 

Sterke estafette
Ook al is de top smal en de sport klein, Hes heeft zich nog geen seconde verveeld. “Sterker, er gebeurt veel meer in het zwembad dan tijdens wedstrijden langebaanzwemmen. Hier geldt echt: onbekend maakt onbemind.” Daar kan verandering in komen tijdens de Orange Cup later deze maand in Eindhoven. De wedstrijd maakt onderdeel uit van een Europees circuit en is een zogenoemd pool-event.

Australië, Nieuw-Zeeland en Italië zullen buiten bereik blijven, maar met sterke estafette moet de Nederlandse equipe goed voor de dag kunnen komen.

Voor Hes is het een uitgelezen kans om Nederlandse livesavers in eigen land in actie te zien en hun prestaties te wegen met het oog op het komende WK. Adelaide is in november gastheer van dat toernooi waar Nederland net als twee jaar geleden in de top 10 hoopt te eindigen. Grote landen als Australië, maar ook Nieuw-Zeeland en Italië zullen buiten bereik blijven, maar met een traditiegetrouw sterke estafette moet de Nederlandse equipe goed voor de dag kunnen komen. 

Contractverlenging
Het contract van Hes loopt na het WK af. Voor eventuele verlenging zal hij met de Reddingsbrigade om de tafel moeten. “Ik geniet van deze sport, hoop uiteraard dat we het goed gaan doen in Adelaide, maar nog belangrijker is het toekomstperspectief. Het zou mooi zijn als we via andere sporten lifesaving in Nederland groter kunnen maken dan het nu is.”

De Orange Cup is op 23 en 24 juni in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Voor meer informatie: www.rednedlifesavingsport.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst