Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Veel voetbaltalent naar de 'uitgang' zonder enige begeleiding

door: Marc Hoeben | 24 mei 2018

Welk jongetje droomt er niet van om ooit zijn kunsten te kunnen laten zien in een vol voetbalstadion, daarbij hartstochtelijk toegejuicht door een uitzinnig publiek? Geen andere sport trekt zo de aandacht als voetbal, in geen andere sport kan succes zo verblinden, talloze gelukszoekers lokken en tegelijk een enorme afvoerput van talent vormen. Precies op dat laatste punt begint de zorg van Frank Abbenhuis, de man achter ‘Frank coacht’ en iemand die betaald voetbal organisaties (bvo’s) aanspreekt op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

XL18Frank-coacht.1Frank Abbenhuis komt uit de pedago-gische hulpverlening en werkte twaalf jaar in een gesloten jeugdinrichting, de OGHeldring Stichting in het Betuwse Zetten. “Daar kreeg ik al het idee om met die jongeren met sport in de breedste zin van het woord aan de slag te gaan.”

Allemaal profvoetballer worden
Inmiddels is Abbenhuis ook voetbalscout voor het net naar de eredivisie gepromoveerde De Graafschap in de regio Arnhem. Eén plus één is bij hem twee geworden. “Als je voetbaltalent zoekt, heb je te maken met kinderen die allemaal dezelfde drive hebben. Ze willen profvoetballer worden. Sommigen van hen komen uit gescheiden gezinnen, kampen met problemen die in de gedragssfeer liggen.” De jeugdopleidingen van de bvo’s in Nederland vertegenwoordigen een soort tijdbom, in de ogen van Abbenhuis. Elk jaar vindt er een kaalslag plaats doordat vier-tot vijfhonderd talenten volgens zijn berekening uitstromen, omdat ze niet goed genoeg worden bevonden voor een vervolgopleiding tot profvoetballer. “Ik zie zoveel talenten bij clubs als Willem II, NAC, PSV en noem maar op belanden en evenzoveel talenten vertrekken. Ze leren niet omgaan met teleurstellingen, terwijl je van tevoren al kunt inschatten dat de meesten het betaalde voetbal niet zullen halen." 

"Als ze lastig zijn of niet goed genoeg, dan moeten ze vertrekken. Terwijl ze dan soms al jaren hun leven hebben afgestemd, ook met school, op het voetbal"

Abbenhuis kan zich oprecht verbazen hoe weinig aandacht er is voor drop-outs. "Daarover heb ik met verschillende clubs en met iemand als Danny Hesp van spelersvakbond VVCS gesprekken gehad. Eigenlijk wordt hier nergens iets aan gedaan. Blijkbaar is het financieel een groot probleem om talent, dat het wat moeilijker heeft, bij het gedrag te ondersteunen. Als ze lastig zijn of niet goed genoeg, dan moeten ze vertrekken. Terwijl ze dan soms al jaren hun leven hebben afgestemd, ook met school, op het voetbal. Opeens hebben ze dan geen vrienden meer en moeten ze op zoek naar een andere school. Ze zitten vaak ook voor de puberteit, daarvan hebben ze tot dat moment niet veel meegekregen. Dan gaan ze dingen versneld inhalen en dat zorgt weer voor nieuwe problemen.”

XL18Frank-coacht.2Maatschappelijk betrokken?
De geringe interesse van bvo’s op dit vlak is Abbenhuis een doorn in het oog. “De meeste bvo’s zeggen tegenwoordig dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Dan bedoelen ze dat ze ziekenhuizen bezoeken en bijdragen aan allerlei projecten. Gek genoeg tonen ze die betrokkenheid niet of nauwelijks bij de eigen talenten die uitstromen.”

De materie houdt Abbenhuis sinds 2016 bezig. Bij De Graafschap, vertelt hij, bestaat inmiddels wel een ‘uitstroomprotocol’. “Dat is al heel wat. Dan hebben we het over een checklist, dat je je realiseert waar je allemaal aan moet denken. Puur de basis. Maar je krijgt nog steeds niet echt ondersteuning van iemand.”

Verslavingsgevoelig
Als je echt problemen bij de uitstroom wilt voorkomen, betoogt Abbenhuis, moet je talenten meteen bij binnenkomst al oppikken en gaan begeleiden. “Maar jongens komen in een gastgezin en zijn bang om te klagen. De angst bestaat dat ze worden weggestuurd. En, ja, wat moeten ze dan? En als ze teruggaan naar het eigen gezin ontstaat daar weer een nieuwe situatie. Zo zijn er allerlei dingen waaraan je moet denken en waarmee je rekening moet houden. Vaak gaat het goed, zijn er geen problemen. Maar dat is niet altijd zo. Sommigen zijn verslavingsgevoelig en krijgen te maken met problematiek van alcohol of drugs.”

"Het is voor ouders belangrijk dat hun kind goed terecht komt en niet meteen zonder pardon aan de kant wordt gezet"

Zelf zegt hij over genoeg ervaring te beschikken om potentiële probleemgevallen snel te kunnen scannen en adequaat te kunnen begeleiden. Abbenhuis - wiens verhaal ook terug te vinden is in het binnenkort te verschijnen boek ‘Hoe je topvoetballer wordt?’ van Jeroen Otten bij uitgeverij Quixot - heeft drie ‘pakketten’ in de aanbieding: advies, begeleiding en coaching. Het is een oplopende schaal van intensief contact, waarbij rekening moet worden gehouden met een uurtarief van 45 euro, all-in. 

“Het zou mooi zijn als clubs zouden beseffen dat dit ook onder hun maatschappelijke verantwoordelijkheid valt en dat ze toch hiermee talenten aan zich kunnen binden, omdat het voor ouders belangrijk is dat hun kind goed terecht komt en niet meteen zonder pardon aan de kant wordt gezet.”

Voor meer informatie: www.frank-coacht.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst