Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sport als middel voor het halen van ontwikkelingsdoelen

door: Marc Hoeben | 17 mei 2018

Sport kan zoveel meer zijn dan alleen een wedstrijd. In armere landen kan het een mooi middel zijn om ontwikkelingsdoelen op het gebied van duurzaamheid te halen. Laat dat nou net het thema zijn van een ‘inspiratiemiddag’ op 5 juni in de Humanity Hub in Den Haag.

De ‘inspiratiemiddag’ is een idee van de samenwerkende organisaties KNVB WorldCoaches, Right to Play, International Sports Alliance en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het evenement vindt plaats tussen 13.30 uur en 17.00 uur en kent sprekers uit onder meer Kenia, Indonesië, Mali, Mozambique, Palestina en Burundi. Daarnaast komt ex-hockeyster, oud-international, voormalig strafcornerkanon en olympisch kampioene Maartje Paumen een verhaal houden.

”Dat zal ze doen vanuit haar ervaringen in de sportwereld, hoe het haar is gelukt om zo ver te komen”, vertelt Yara Hoppenbrouwers van International Sports Alliance (ISA). “Gendergelijkheid is een van de door de Verenigde Naties geformuleerde doelen van duurzaamheid. Wat dat betreft is het belangrijk dat meisjes rolmodellen hebben, om de stap naar de sport makkelijker te maken. Daar past het verhaal van Maartje heel goed in.”

XL17SportDuurzaamheid-1

"De middag is geslaagd als we verschillende partijen kunnen inspireren, dat ze nog beter te weten komen hoe ze sport in ontwikklingslanden kunnen inzetten voor het realiseren van hun doelen”

80 deelnemers verwacht
Een andere spreker is Bart Romijn, directeur van Partos. “Dat is een belangenbehartiger van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Het kent een ledenstructuur, brengt in kaart welke organisaties er op dit gebied zijn en verzorgt ook netwerkbijeenkomsten.” Hoppenbrouwers denkt op 5 juni een kleine tachtig mensen te kunnen verwelkomen. ”De middag is geslaagd als we verschillende partijen kunnen inspireren, dat ze nog beter te weten komen hoe ze sport in deze landen kunnen inzetten voor het realiseren van hun doelen en dat ze ook een idee krijgen hoe het in verschillende landen werkt.”

De Verenigde Naties formuleerde oorspronkelijk voor de periode tot 2015 een reeks ontwikkelingsdoelen. “Na 2015 zijn deze tot duurzame ontwikkelingsdoelen benoemd”, aldus Hoppenbrouwers. “Daarvan zijn er zeventien in getal. Het is de bedoeling dat landen, organisaties en overheden zich inzetten om alle doelen te halen, waarbij sport als middel kan dienen. Bij die doelen moet je denken aan zaken als sanitatie, vrede, partnerschappen, gendergelijkheid.”

XL17SportDuurzaamheid-2Lokale gemeenschap veranderen
Right to Play is een bekende organisatie die sport koppelt aan zulke doelen in ontwikkelingslanden. De rol van KNVB WorldCoaches is misschien wat minder bekend. ”Vanuit de ervaring en kennis in Nederland leidt de KNVB coaches op om voetbal in te zetten en zo de lokale gemeenschap te veranderen.” En International Sports Alliance is tot slot een stichting, die haar middelen haalt uit bijdragen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het bedrijfsleven van Den Bosch en uit een samenwerking met verschillende scholen. 

"Sport is een mooie en leuke manier om dingen te leren en een bepaalde thematiek te behandelen. Dat doe je niet door een bal op een veld te gooien en zomaar een potje te gaan voetballen"

“We proberen jongeren in verschillende landen een toekomst te geven”, aldus Hoppenbrouwers. ”En dat doen we door aan de slag te gaan met hun competenties en door het verwerven van nieuwe vaardigheden. We hebben gemerkt dat sport daarbij heel goed werkt, dat het een mooie en leuke manier is om dingen te leren en een bepaalde thematiek te behandelen. Dat doe je dus niet door een bal op een veld te gooien en zomaar een potje te gaan voetballen. Maar je kunt het ook inzetten in het kader van het streven naar gendergelijkheid. We hebben gemerkt dat het dan belangrijk is om de vaders en broers erbij te betrekken en te zorgen dat ook de context van de meisjes verandert.”

Voor meer informatie: Sport and Sustainable Development Goals en/of kijk op www.isa-youth.org, www.worldcoaches.nl, www.partos.nl en www.righttoplay.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst