Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Met ‘Voor een Ander’ kan iedereen sporten voor zijn eigen goede doel

door: Thomas van Zijl | 26 april 2018

Veel mensen die een sportieve uitdaging aangaan, lopen, fietsen of roeien net iets harder als daar een goed doel aan gekoppeld is. Meestal is dat goede doel uitgekozen door het sportevenement waaraan ze deelnemen. Via platform ‘Voor een Ander’ kan een deelnemer nu zelf bepalen voor welke organisatie hij of zij geld ophaalt. Oprichter Jack Simons is ervan overtuigd dat de motivatie dan alleen maar omhoog gaat. Als Nederland eenmaal veroverd is, richt hij zijn blik over de grens. De Duitse domeinnamen zijn voor de zekerheid al geclaimd. 

XL15-3-Vooreenander_foto1 copyVoordat hij Voor een Ander begon organiseerde Jack Simons vijfentwintig jaar lang evenementen voor bedrijven. In 2012 nam zijn loopbaan een andere wending. Hij raakte betrokken bij het project van een hardloper die met zijn deelname aan een dubbele marathon geld wilde ophalen voor een weeshuis in Tanzania. Nog voor de start van het evenement raakte de loper geblesseerd, met als gevolg dat hij zijn sponsoren geld wilde teruggeven. Door een gebrekkige administratie werd dat een hels karwei. 

Platform voor Fundraisers
Simons realiseerde zich dat er talloze mensen zijn die met de beste bedoelingen een actie op touw zetten, maar dat de organisatie daarvan vaak te wensen over laat. Het idee van Voor een Ander was geboren. Via een zakelijke relatie benaderde hij de Vierdaagse van Nijmegen, het grootste meerdaagse prestatie-evenement van Nederland. Het was bepaald niet in een vloek en een zucht geregeld, maar inmiddels is zijn fundraisersplatform al enkele jaren gekoppeld aan de Vierdaagse. “Meer dan vijfendertighonderd wandelaars hebben inmiddels tweeëneenhalf miljoen euro opgehaald voor negenhonderd goede doelen.” 

“Het unieke aan Voor een Ander is dat wij totaal onafhankelijk opereren: de sporter kiest zelf aan welk initiatief hij zijn prestatie koppelt” 

Simons heeft van alles voorbij zien komen, van bekende goede doelen tot de plaatselijke kinderboerderij. “Het unieke aan Voor een Ander is dat wij totaal onafhankelijk opereren van de goede doelen. De sporter kiest zelf aan welk initiatief hij zijn prestatie koppelt. Wij faciliteren dit en zorgen ervoor dat het geld voor de volle honderd procent op de goede rekening gestort wordt. Er blijft niets aan een strijkstok hangen.” 

De deelnemer betaalt
Dat Simons er desondanks van kan leven komt doordat hij aan de sporter zelf een vaste bijdrage van negentien euro vijftig vraagt. Goede doelen verklaarden hem voor gek toen hij een paar jaar geleden met dat model op de markt kwam. Ze hadden er weinig fiducie in dat deelnemers, naast de sportieve prestatie en de extra inspanning om sponsors te werven, ook nog eens financieel zouden bijdragen. In de praktijk merkt Simons weinig van een extra drempel. Hij zou het zelfs liever willen omdraaien. “Door die eigen bijdrage is de betrokkenheid bij het evenement alleen maar groter, net als de opbrengst. Bovendien heeft de deelnemer zelf er geen enkel gedoe aan. Dat is ook wat waard.” 

Schermafbeelding 2018-04-25 om 09.39.04Wisselende partners
Simons beschouwt de Vierdaagse van Nijmegen als de aftrap. Sindsdien koppelde hij al vele sporters aan meerdere goede doelen en initiatieven. Het mechanisme - de achterkant - is telkens hetzelfde en kan worden toegepast op ieder willekeurig evenement. Per project zoekt hij wel naar andere partners. Volgend jaar wordt er bijvoorbeeld in veertien weekenden een ‘rondje Nederland’ geroeid. Daarvoor werkt hij nauw samen met de KNRB, de roeibond. Om de toenemende vraag bij te benen is uitbreiding noodzakelijk, zowel wat personeelsbestand betreft als qua pand. Simons werkt nu vanuit huis in Diemen, maar betrekt binnenkort een kantoor in Amsterdam, hoewel de huurprijs daar wel wat hoger is.

Met developers wil hij daar werken aan de vervolmaking van het platform en aan naamsbekendheid. Met meer marketingbudget denkt bij een groter publiek binnen te komen. Daarover is hij nu in gesprek met investeerders. “De vooruitzichten zijn gunstig, maar dit is een proces dat in ieder geval enkele maanden duurt.” 

“Steeds meer organisaties zijn op zoek naar methodes om hun medewerkers fit en gemotiveerd te houden”

Groei
Voor investeerders is het belangrijk dat het bedrijf groei kan laten zien. Simons verwacht die op meerdere manieren te realiseren. Hij voorziet dat bedrijven zijn platform zullen gaan inzetten voor hun eigen evenementen. “Steeds meer organisaties zijn op zoek naar methodes om hun medewerkers fit en gemotiveerd te houden. Sportieve uitdagingen horen daar in toenemende mate bij.” 

Daarnaast hoopt Simons op internationale expansie, te beginnen in Duitsland. Als Voor een Ander definitief een goede voet tussen de deur heeft in Nederland, lonkt een toekomst over de grens. “Het zal nog wat tijd in beslag nemen, maar de namen voor de internetsites heb ik al geclaimd, zelfs voor de hele Europese Unie. Wat in Nederland kan, kan elders ook.” 

Voor meer informatie: www.vooreenander.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst