Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportcomplex Olympia in Rotterdam: multifunctioneel en efficiënt

door: Marc Hoeben | 26 april 2018

Je zou het bijna gewijde grond kunnen noemen. Voor wie met een Feyenoord-hart is geboren en altijd vertrouwd was met Varkenoord, is deze plek dat zeker: in de schaduw van stadion de Kuip, als vaste speellocatie voor de amateurs en de jeugd van de roemruchte Rotterdamse club. Precies daar zijn vanaf 17 maart de poorten van het fonkelnieuwe sportcomplex Olympia geopend voor diverse sporten en verenigingen, met in elk geval de hockeyers van HC Feijenoord en de voetballers van FC IJsselmonde als vaste bespelers.

XL15-2-Olympia_foto1 copyBij de ontstaansgeschiedenis van sportcomplex Olympia grepen verschillende ontwikkelingen ineen, legt Ingrid Michielsen van de afdeling Sport van de gemeente Rotterdam uit. “Naast de amateurs van Feyenoord zaten er op het oude Varkenoord nog vijf voetbalclubs, met allemaal hun eigen gebouwen en bedoening. Maar het werd op een gegeven moment wel duidelijk dat de slijtage op het complex - dat uit de jaren zestig stamt - begon toe te slaan. Op dat moment keek de gemeente ook nog naar de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord, waarbij de breedtesport misschien in de totale vernieuwing van het gebied zou worden meegenomen.”

Stadion voor breedtesport
In de eerste versie van het masterplan voor het nieuwe stadion leek Varkenoord zelf de meest aangewezen locatie. Dat idee ketste later vooral op financiële gronden af. “Toen is de politiek verder gaan kijken, naar een oplossing voor de breedtesport. Dat heeft in 2013 tot een besluit geleid om op Varkenoord, los van de ontwikkelingen voor een nieuw stadion, een nieuw breedtesportcomplex aan te leggen waar in elk geval de bestaande voetbalclubs gehuisvest konden worden. Tezamen met een opknapbeurt voor het nabijgelegen Park de Twee Heuvels werd hiervoor 61 miljoen gereserveerd.”

“De ruimte moest intensiever en efficiënter gebruikt worden. Overdag lagen de meeste velden leeg en dat was zonde”

De insteek werd daarbij ook wel anders. “Het was de bedoeling dat de ruimte intensiever gebruikt zou gaan worden. Door de aanleg van kunstgrasvelden moest het mogelijk worden om tot een efficiënter gebruik te komen en ook andere sporten aan bod te laten komen op het complex.”

Efficiëntieslag
De ‘overdaad’ aan clubs nodigde uit om het aantal te laten inkrimpen, om ook zo de zaken doelmatiger te regelen. “Maar een verplichting was dat zeker niet voor de clubs”, benadrukt Michielsen. “Eén club, Besiktas, zag dat niet zitten en is verhuisd naar de rand van Rotterdam. Een andere club, Overmaas, wilde graag het honderdjarig bestaan kunnen vieren en zelfstandig blijven. Zij blijven op het complex en krijgen ook onderdak in het zogeheten clubverzamelgebouw, naast HC Feijenoord en de fusieclub van de andere drie verenigingen, FC IJsselmonde.”

De nieuwe kantine, gebouwd door de Friese firma Betsema, heet dus clubverzamelgebouw en biedt onderdak aan zevenhonderdvijftig voetballers van FC IJsselmonde en driehonderdvijftig hockeyers en hockeysters van HC Feijenoord. Overmaas zal ook met zo’n vijfhonderd voetballers naar deze kantine verhuizen. 

“Er zitten drie aparte kantines in, maar in de toekomst kunnen de verschillende clubs wellicht samen één kantine beheren. Dan kan er zó een wandje uit”

Velden, kleedkamers en kantines
“Er zitten drie aparte kantines in. Ooit was het nog het idee om de verschillende clubs samen één kantine te laten beheren, maar dat stuitte toch op te veel weerstand vanwege de baropbrengst en ook wel de cultuurverschillen tussen hockey en voetbal. Maar we sluiten dat samengaan in de toekomst zeker niet uit. Als het moet, kan er zo een wandje uit. Daarnaast is het zo dat de clubs nu al andere ruimtes delen, zoals het wedstrijdsecretariaat, de wasruimte, de bergruimte.”

Olympiafoto2Bron- Sebastian van Damme copyHet clubverzamelgebouw is van de gemeente en wordt aan de clubs verhuurd. Deze huren ook de velden en de kleedkamers, waarbij veld en kleedkamer als een soort ‘packagedeal’ worden verhuurd. “Er zijn ook twee extra grote kleedkamers. Een beetje vanuit het idee dat hockeyteams die kunnen delen en het schept ook de mogelijkheid om extra grote teams van een American Football-club daarin te huisvesten. Waarschijnlijk komt deze club er als vaste bespeler bij. Er zijn nu vijf kunstgrasvelden aangelegd. Twee voor voetbal, een waterveld en een zandveld voor hockey, waarbij het zandveld ook geschikt is voor recreatief tennis en korfbal. Daarnaast hebben we een veld dat geschikt is voor American Football en er worden nog in 2019 twee velden aangelegd. Dat zijn in principe voetbalvelden, maar ze bieden ook de mogelijkheid om er straks te kunnen cricketen en softballen. Bovendien hebben we nog twee beachvolleybalvelden.”

“Als enige complex in Rotterdam heeft Olympia een sportparkmanager, die het proces begeleidt en ervoor zorgt dat de gebruikers echt kunnen settelen” 

Sportparkmanager
Nieuwe gebruikers kunnen dan aansluiten in de kantines van de vaste gebruikers. Om alles in goede banen te leiden heeft sportcomplex Olympia speciaal een sportparkmanager. “Als enige complex in Rotterdam. Het is natuurlijk ook nog pril en zulke dingen gaan in kleine stapjes, die goed begeleid moeten worden om gebruikers echt te kunnen laten settelen. Maar we zien al zeker dat het complex aantrekt, dat de ruimte beter wordt gebruikt. En ik moet ook zeggen dat het clubverzamelgebouw echt een architectonisch hoogstandje is. Het dak is getrapt en kan als een tribune worden gebruikt.”

Aan het gebouw hing een kostenplaatje vast van zo’n zes miljoen euro, het hele complex was goed voor zo’n tien miljoen euro. De benodigde financiën kwamen uit de investeringsbudgetten van de gemeente Rotterdam, die nog niet is uitgebroed op de plannen voor het grotere geheel van het gebied. “De Kuip wordt straks, als er een nieuw stadion is gebouwd, herontwikkeld, onder andere met woningen. Maar er komt ook een atletiekbaan in te liggen. Omdat er nu nog geen atletiekbaan is, komt er bij Varkenoord een tijdelijke baan te liggen van 420 meter. Dat is niet geschikt voor echte wedstrijden, maar prima voor recreatief gebruik. Rotterdam Atletiek was hier al actief op Varkenoord en kan dan haar ledenaantallen gaan uitbreiden. Verder gaat SC Feyenoord naast Olympia een eigen complex bouwen voor de amateurs en de jeugdopleiding. Zij zullen uiteindelijk ook velden gaan huren op Olympia. Zo wordt alles toch wat efficiënter benut.”

Voor meer informatie: zie hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst