Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Vraag om uitspraak van internationaal sportarbitragehof CAS neemt toe

door: Marc Hoeben | 19 april 2018

Zijn verhaal past wel in de internationale trend van de toenemende vraag naar de oplossing van een juridisch geschil via het Court of Arbitration of Sport (CAS) in Lausanne. Frans de Weger zag zijn werk als arbiter voor het instituut in Zwitserland de laatste jaren hand over hand toenemen, waardoor het lastiger werd om dat te combineren met zijn functie als jurist bij de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO). Met collega-advocaat Roberto Branco Martins begon hij een in internationaal sportrecht gespecialiseerd advocatenkantoor, BMDW Advocaten in Haarlem.

XL14-4-sportrechter_foto_Frans copyPer 1 maart dit jaar is Frans de Weger vertrokken bij de FBO, waar hij sinds juni 2010 actief was. “Na mijn studie ben ik ooit begonnen bij de afdeling juridische zaken van de KNVB. Ik ben ook nog een tijdje officieel spelersmakelaar geweest en in 2010 kwam ik bij de FBO terecht. Dat heeft zeker allemaal met een vorm van persoonlijke interesse te maken. Ik heb altijd in Oegstgeest gevoetbald, zij het op recreatief niveau. Maar dat zegt wel wat. Ik vind voetbal leuk, ik vind sport leuk, ik heb me altijd graag verdiept in het internationale sportrecht en heb daar ook geregeld over gepubliceerd, waaronder een boek over de FIFA-jurisprudentie.”

Kennis van sport en recht
Zijn kennis van zaken werd herkend bij de FBO en later ook bij het CAS. “Voor een arbiterschap van het CAS moet je aan een aantal kwalificaties voldoen. Je moet een bepaalde erkenning hebben opgebouwd in het internationaal sportrecht, je moet kennis van het (sport)recht in het algemeen hebben en daarnaast kennis van sport en kennis van talen. Ik ben in 2015 door de European Club Association (de Europese versie van de FBO, red.) benaderd. Ik heb voor deze functie een aantal stukken moeten aanleveren en vervolgens ben ik voorgedragen.”

“Bij het CAS worden de laatste jaren ongeveer zeshonderd internationale geschillen per jaar behandeld, waarvan zo’n zestig procent voetbalgerelateerd is”

Een eervolle baan, vindt De Weger, en eentje waarvan het belang duidelijk nog toeneemt, gezien de vraag naar inmenging bij internationale geschillen bij het CAS. “Daar worden de laatste jaren ongeveer zeshonderd zaken per jaar behandeld, waarvan zo’n zestig procent voetbalgerelateerd is. Al vanaf de oprichtingsdatum van het instituut zijn de zaken jaarlijks toegenomen.”

Sportrechtbank
In het begin van de jaren tachtig keek de sportwereld bij de oprichting van het onafhankelijke arbitragehof nog enigszins vreemd tegen het CAS aan. Die scepsis is min of meer verdwenen, denkt De Weger. “De toename van het aantal zaken laat zich ook wel verklaren door de internationalisering van de sportwereld. Het CAS heeft een belangrijke plek gekregen. Partijen kunnen ervoor kiezen om hun geschil in eerste aanleg aan het CAS voor te leggen. Blijkbaar bestaat toch het gevoel dat via het CAS een goede oplossing kan worden afgedwongen. Het werkt ook meestal sneller dan via een gewone rechtbank, en bij het CAS weet men beter waar het nou precies in de sport om gaat.”

Voetbalrechter
Als arbiter van het CAS – te vergelijken met de rol van een rechter - staat De Weger op een lijst van ongeveer 300 personen, van wie een deel is gespecialiseerd in algemeen sportrecht en een ander deel in het internationale voetbalrecht. “Maar mijn naam komt op beide gedeeltes voor. Uiteindelijk, vind ik, hebben geschillen uit voetbal en andere sporten toch ook veel raakvlakken.”

De strijdende partijen kunnen elk een arbiter van de lijst aanzoeken, en daarnaast benoemt het CAS zelf een derde arbiter, die als voorzitter fungeert

De strijdende partijen kunnen in beginsel elk een arbiter van de lijst aanzoeken. Daarnaast benoemt het CAS zelf nog een derde arbiter, die als voorzitter fungeert, en de mogelijkheid bestaat ook nog dat er een zogeheten ‘Sole Arbitrator’ wordt aangewezen. “Je moet het zo zien: je krijgt bericht vanuit het CAS en dan word je medegedeeld dat je als arbiter benoemd bent door een procespartij. Dan geef je via de zogenaamde disclosure aan of er van jouw kant informatie is, bijvoorbeeld een tegenstrijdig belang. Dat is niet toegestaan. Letterlijk staat in de toepasselijke richtlijnen omschreven dat je geen nauwe vriendschapsbanden mag hebben.”

XL14-4-sportrechter_foto1 copyArbiter
In zijn eerste jaren voor het CAS werd De Weger vooral verzocht een rol te spelen als arbiter van één van de partijen. “Dat werden later ook meer zaken waarbij het een benoeming als arbiter betrof vanuit het CAS zelf.”

Het CAS zag het werk de laatste jaren toenemen, hetzelfde gold voor De Weger, die voor mondelinge afhandelingen geregeld moet afreizen naar Zwitserland. Hij heeft er nu voor gekozen de FBO te verlaten, zijn werk bij het CAS voort te zetten en met Branco Martins een internationaal georiënteerd advocatenkantoor in het sportrecht te beginnen. “Daarbij kunnen we bijvoorbeeld ook voor buitenlandse clubs als advocaat optreden. Bij al die zaken moet je wel duidelijk aangeven of je met een partij in het verleden te maken hebt gehad. Met name met de CAS-zaken is van belang of er informatie is die geopenbaard moet worden. Zo moet je in de disclosure alles ter beoordeling van de verschillende partijen aangeven.”

Bindende beslissing
In principe conformeren de strijdende partijen zich aan een uitspraak van het CAS. “De uitspraken kunnen ook voorgelegd worden aan Swiss Federal Court, dat is wereldwijd een zeer gerespecteerd orgaan. De Swiss Federal Court toetst dan marginaal of de beslissing van het CAS stand kan houden.”

Voor meer informatie: klik hier 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst