Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Team Daniel den Hoed loopt hard van Parijs naar huis

door: Thomas van Zijl | 19 april 2018

Het animo onder lopers en fietsers is er niet minder om, maar het is ieder jaar lastiger om met de Roparun geld op te halen bij sponsoren. Het team van de Daniel den Hoedkliniek is onder leiding van captain Peter Ober desondanks al maanden in voorbereiding. De estafetterace van Parijs naar Rotterdam, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de zorg voor kankerpatiënten en hun familie, is een behoorlijke uitdaging. Voor de lopers is deze editie extra speciaal, omdat de kliniek tegelijkertijd met de Roparun verhuist naar een andere locatie. 

XL14-6-Roparun_foto1Het team van Daniel den Hoed, een kliniek gespecialiseerd in de behandeling en zorg voor kankerpatiënten, bestaat dit jaar uit twintig deelnemers. Zij zijn onder te verdelen in lopers, fietsers die hen begeleiden, koks, masseurs en chauffeurs. De estafette gaat dag en nacht door, dus het is cruciaal om op tijd af te wisselen en rust te pakken. 

Teamcaptain
Peter Ober weet waarover hij praat. De teller staat voor hem na dit jaar op dertien en hij was al vier keer eerder teamcaptain. “Fietsers met een goede basisconditie moeten de route, die we opknippen in blokken van vijfentwintig kilometer, probleemloos aankunnen.” Voor lopers ligt dat anders. Zij leggen per beurt ongeveer twee kilometer af, maar zijn eerder weer aan de beurt. “Onze stelregel is dat een loper de halve marathon toch zeker in minder dan twee uur moet kunnen voltooien.“ 

Al sinds 1991 staat er een team van de kliniek aan de start van de Roparun

Het team van Daniel den Hoed is een vaste waarde in het deelnemersveld van de Roparun, die in 1991 voor het eerst werd georganiseerd. Sindsdien stond er vierentwintig keer een team van de kliniek aan de start. Ober zag de voorbije jaren het evenement zo sterk groeien dat Hamburg naast Parijs als startlocatie werd toegevoegd. 

Steeds meer goede doelen
Tegelijkertijd nam de concurrentie van andere evenementen toe. Gevolg is dat het steeds moeilijker wordt om geld op te halen. Bedrijven zien liever niet meer dat er voor hun deur gecollecteerd wordt en een aantal sponsors haakte af of verbond zich aan een ander initiatief. Ober heeft daar wel begrip voor. “Het zijn mooie evenementen voor een goed doel. Het is alleen jammer dat de spoeling voor ons wat dunner wordt.”

XL14Roparun-NIEUWToch klaagt Ober niet. Zijn team haalt waarschijnlijk de doelstelling van tienduizend euro en voor eten, drinken en een busje wordt gezorgd. Nu de prestatie nog. De deelnemers zijn al maanden in training om aan de conditie te werken, elkaar beter te leren kennen en aan teambuilding te doen. Dat Rotterdam bereikt wordt staat vast, want deelnemers weten heel goed waar ze het voor doen. 

De stichting Roparun helpt organisaties die als doel hebben het leven van kankerpatiënten zo aangenaam mogelijk te maken

Voor kankerpatiënten
De stichting Roparun verdeelt het opgehaalde geld onder verschillende instellingen en organisaties die ten doel hebben het leven van kankerpatiënten zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan door betere behandelingen, andere zorg, maar ook door bijvoorbeeld een keer een vakantie met familie mogelijk te maken. Daniel den Hoed is een van de beneficianten. Ober: “Wie welk deel van de opbrengst krijgt is aan de stichting. Ik kan alleen maar zeggen dat er niets aan de strijkstok blijft hangen en dat wij niet een-op-een geld voor onszelf ophalen.” 

XL14-6-Roparun_foto3De verhuizing van Daniel den Hoed staat in ieder geval los van het tijdens de Roparun opgehaalde bedrag. Het Erasmus MC, waar de kliniek onderdeel van uitmaakt, heeft een nieuw gebouw. Het kankerinstituut trekt daar bij in. Voor Ober betekent dat overuren maken. Hij is technicus en verantwoordelijk voor onderhoud en nu met name voor de installatie van de machines. 

Vaarwel oude locatie
“Het is op dit moment eigenlijk wel echt iets te druk, maar de verhuizing geeft wel een extra dimensie aan deze Roparun.” Overigens verwacht hij niet ontzettend emotioneel te worden. Iedereen weet waarvoor hij loopt, maar op het moment zelf telt in de eerste plaats de prestatie. Ober weet dat meestal pas vlak voor de finish, als in Rotterdam het Familiehuis het doorkomstfeest organiseert, de emoties loskomen. “Dat blijft prachtig en geeft veel kracht. Ook volgend jaar, want die vijfentwintigste deelname gaan we met Daniel Den Hoed absoluut halen.” 
 
De Roparun vindt plaats van 19 tot en met 21 mei. Voor meer informatie: www.roparun.nl of bekijk hier de pagina van het team van Daniel den HoedXL14-6-Roparun_foto4

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst