Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

NOC*NSF Academie voor Sportkader: tien jaar trainersopleidingen

door: Marc Hoeben | 12 april 2018

De NOC*NSF Academie voor Sportkader voorziet in een groeiende behoefte aan ondersteuning bij de ontwikkeling van het kader van sportverenigingen. Het instituut werd tien jaar geleden opgericht dankzij de samenwerking van verschillende sportbonden en vanuit de gedachte dat bij sommige onderwerpen niet telkens het wiel opnieuw uitgevonden hoefde te worden.

XL13AcademieSportkader-1Remco Haring is coördinator van de NOC*NSF Academie voor Sportkader, die op sportcentrum Papendal is gevestigd. De naam zegt het al: al snel sloot naast de sportbonden ook sportkoepel NOC*NSF aan. “In eerste instantie werden de taken jaarlijks in overleg met de bonden bepaald. Dan moet je denken aan het gezamenlijk ontwikkelen van delen van trainersopleidingen, zoals een module ‘herkennen en voorkomen van seksuele intimidatie’. Die laatste is één van de generieke onderwerpen van het eerste uur, inclusief e-learning. Eigenlijk bestaat deze nog steeds, maar is het inmiddels wel wat breder getrokken en gaat het dan over grensoverschrijdend (seksueel) gedrag.”

Breedtesport
NOC*NSF kent een grove tweedeling in topsport en breedtesport (sportparticipatie). “De academie valt onder het laatste, en voorziet zeker in een behoefte. In de tien jaar van ons bestaan hebben we, denk ik, ongeveer vijfentwintigduizend mensen voorbij zien komen, waarvan zo’n zesduizend in het laatste jaar. We geloven sterk in de thema’s die bij ons aan bod komen. Plus: we merken dat de kwaliteit van ons aanbod wordt gewaardeerd.”

“We zijn nu echt een instituut geworden waar je scholingen kunt volgen”

Waar de Academie voorheen delen van opleidingen voor de sportbonden ontwikkelde, is er vanaf 2011 de switch gemaakt naar het organiseren van scholingen. “Sportbonden vroegen ons om ook te implementeren wat we ontwikkeld hadden. We zijn nu echt een instituut geworden waar je scholingen kunt volgen.”

Opleiding voor opleiders
Binnen de thema’s waarover de Academie scholingen verzorgt, vallen er twee belangrijke pijlers te onderscheiden. Haring: “Als eerste speerpunt geldt het opleiden van de opleiders van trainers, van scheidsrechters, noem maar op. We vinden het heel belangrijk om de kennis en vaardigheid van deze mensen te vergroten. Hiermee heb je direct invloed op de trainer-coaches die van de bondsopleidingen komen. Dat doen we samen met vijftien sportbonden. De tweede pijler is die van de pedagogisch-didactische scholing. Denk aan het project van Veilig Sport Klimaat (VSK). Dat heeft gedeeltelijk onze scholingen geadopteerd en vanaf volgend jaar, als VSK stopt, zijn we daarvoor eigenlijk weer alleen verantwoordelijk en eigenaar.”

XL13-3-AcademieSportkader_foto2 copyDiverse groep
Aan de deelnemers van de opleidingen worden geen heel harde toegangseisen gesteld, aldus Haring. “Dat betekent ook wel dat het kan voorkomen dat de groep wat heterogeen is en dat er in die zin veel gevraagd wordt van de docent.” Aan het verstrekken van diploma’s doet de academie niet, maar het onderkent wel de groeiende behoefte aan certificering en komt daarin tegemoet. “We zijn op verschillende punten bezig praktijkopdrachten te ontwikkelen, die dan beoordeeld worden en waarna je later weer een certificaat kunt krijgen. Onder andere vanuit onze samenwerking met verschillende roc’s en hogescholen weten we dat daarnaar steeds meer vraag is.”

“Trainersbegeleiding is volgens ons essentieel om als vereniging op een hoger niveau te komen”

Trainersbegeleiding
Actueel is het programma ‘CO’, waarbij – de naam zegt het al – heel erg wordt ingezet op samenwerking en waarbij begeleiders van trainer-coaches binnen een vereniging worden opgeleid. “Trainersbegeleiding is volgens ons essentieel om als vereniging op een hoger niveau te komen. De scholing die hiervoor ontwikkeld is, kan door verenigingen aangevraagd worden. Je kunt je er als individuele trainersbegeleider ook voor aanmelden op de site van de Academie.”

Daarnaast start vanaf september het programma ‘Een beetje opvoeden’. “Dat is via e-learning, bedoeld voor trainer/coaches die kort in een sport actief zijn. Dan heb je het natuurlijk vaak over ouders. De hockeybond heeft hiermee goede ervaringen, wij hebben dat ook voor andere bonden doorontwikkeld. Deze groep heeft nu eenmaal niet de zin of de tijd om een echte trainerscursus te volgen. Via dit programma kunnen ze thuis, op het gemak, kijken wat er in hun rol wordt verwacht. Verder hebben we in samenwerking met de sportbonden binnen het project ‘Grenzeloos Actief’ een drietal scholingen voor trainers die te maken hebben met sporters met een beperking. Als trainer-coach kun je hier heel erg je voordeel mee doen.”   

Voor meer informatie: www.academievoorsportkader.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst