Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Fietsen in verre oorden voor het goede doel

door: Thomas van Zijl | 5 april 2018

Er zijn veel Nederlanders die zich met liefde verbinden aan een goed doel, maar de manieren waarop ze willen ondersteunen verandert voortdurend. Donateurs komen steeds liever zelf in actie, zoeken een kick en willen graag zien wat er met hun bijdrage gebeurt. Plan Nederland organiseert mede om die reden al drie jaar lang Cycle for Plan: uitdagende fietstochten in landen waar de organisatie eigen projecten heeft. Een goede conditie is vereist, net als voldoende sponsorgeld.

XL12-4-Cycle for Plan_foto1In het voorjaar van 2015 stond het eerste pelotonnetje van ongeveer dertig deelnemers klaar voor vertrek in Vietnam. De tocht werd toen nog georganiseerd onder de noemer Cycle4Girls. Door van naam te veranderen wilde Plan Nederland meer mannen aanspreken. Die opzet is geslaagd. De projecten richten zich dan wel met name op meisjes, het fietswerk kan uitstekend gedaan worden door zowel mannen als vrouwen. De renners krijgen een stevig parcours voor de kiezen dat in de meeste gevallen is opgeknipt in ongeveer tien etappes. 

Conditie gewenst
“De fietser die iedere week zijn rondjes maakt, kan het zeker aan. Maar het is absoluut een forse inspanning”, zegt perswoordvoerder Katherine Knowles. Niet alleen de afstand, zo’n vijftig kilometer per dag, maar ook de soms moeilijk begaanbare wegen en het aantal hoogtemeters doen zich uiteindelijk voelen. “Met een goede conditie is het een veel leukere ervaring. Mochten er nu deelnemers zijn die een mindere dag hebben, dan rijdt er altijd nog een bezemwagen mee.” 

Het rittenschema is zo opgezet dat het peloton ruimschoots de mogelijkheid heeft om de projecten te bezoeken

De bestemmingen van Cycle For Plan zijn divers. Fietsers kunnen zich inschrijven voor tochten door Malawi, Vietnam en Nicaragua. In alle drie de landen heeft Plan Nederland verschillende projecten om kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tegen te gaan. Het rittenschema is zo opgezet dat het peloton ruimschoots de mogelijkheid heeft om deze projecten te bezoeken en kennis te maken met de lokale bevolking. Knowles zegt dat het belangrijk is om het werk van Plan Nederland tastbaar te maken. “We gaan langs bij projecten die al een paar jaar lopen, waar al een stevig fundament is. Zo zien onze sponsors met eigen ogen dat ze met hun bijdrage een verschil maken.” 

XL12-4-Cycle for Plan_foto2Sponsorgeld
Wie besluit mee te doen aan Cycle For Plan moet daar niet te lichtzinnig over denken. Naast geld voor reis en verblijf is ieder deelnemer namelijk verplicht minstens vierduizend euro aan sponsorgeld op te halen. Knowles geeft toe dat sommige mensen daar in eerste instantie tegenop zien. Een rondje langs familie, vrienden en kennis is immers vaak niet toereikend. Daarom worden de fietsers door Plan Nederland bijgestaan in het op touw zetten van acties om het bedrag te bereiken of zelfs te overschrijden. 

De ervaring leert dat tot nu toe iedere deelnemer erin geslaagd is om de verplichte vierduizend euro op te halen

“De grens is hard. Daar zijn we niet flexibel in en met reden. De ervaring leert dat tot nu toe iedere deelnemer erin geslaagd is om die vierduizend euro te halen. Het gaat om commitment en de goede dingen doen.” Acties helpen, zeker als ze een groter publiek bereiken. Cupcakes bakken is sympathiek, maar kost veel tijd en levert niet zoveel op. Veel verkopen, zoals wijn of bloemen, werkt beter.

XL-12-4-CycleforPlan_foto3Niet alleen voor meisjes
De fietsers, die individueel of per team mee kunnen doen, halen dat geld op om met name de leefomstandigheden van meisjes te verbeteren. Toch zou het een misvatting zijn te denken dat jongens vergeten worden. 

“Onze tagline is Girls First en daar hoort eigenlijk but not only achter”, zegt Knowles. Dat neemt niet weg dat Plan Nederland bewust gekozen heeft voor de focus op meisjes. Door donateurs te koppelen aan sponsorkinderen krijgen projecten een duidelijk gezicht, maar de bedoeling is dat uiteindelijk de gehele gemeenschap profiteert van de financiële ondersteuning. Dat gebeurt onder andere door verbeteringen aan te brengen op het vlak van hygiëne, sanitair en scholing. 

Knowles: “Stuk voor stuk zijn dat zaken die ook voor jongens van belang zijn, maar vooral meisjes ervaren direct dat hun leven beter wordt. Het maakt hen zelfstandiger en daardoor minder kwetsbaar.” Wie meer wil weten over Cycle For Plan kan vrijblijvend een informatieavond bezoeken. Vanavond staat er een op het programma in Den Haag. Volgende week dinsdag volgt een online webinar. 

XL12-CycleforPLan_foto4Voor meer informatie: zie hier en hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst