Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Menzis Tenniskids: feestelijke afsluiting van tenniscompetitie

door: Marc Hoeben | 29 maart 2018

De derde editie van het Menzis Tenniskids Feest is dit jaar nog groter en beter verspreid. Op zes locaties organiseert de KNLTB op 7 en 8 juli een dag vol tennis, fun en entertainment. Dit is voor zo’n vijftienhonderd kinderen tot twaalf jaar die deelnamen aan de Tenniskids competitie - Kia World Tour en Groene competitie - een feestelijke afsluiting van het wedstrijdseizoen.

Een goede competitie verdient een leuk feestje, zo zou je het karakter van het Menzis Tenniskids Feest kort en bondig kunnen samenvatten. In de grotere slag om de gunst van het sportende kind – en natuurlijk de ouders die hier ook de waarde van inzien – doet de KNLTB steeds betere zaken. Zo’n zestigduizend kinderen tot twaalf jaar tennissen en van hen doen ruim vijfentwintigduizend dat in competitieverband. 

XL11-1-MenzisTenniskidsFeest_foto1Competitie
“Er wordt meer en meer competitie gespeeld”, zegt algemeen directeur Erik Poel. “En dat vinden wij een heel goed teken, omdat er een sterke correlatie is tussen competitie spelen en de duur van het lidmaatschap. We kunnen gewoon zien uit alle cijfers dat er meer door de jeugd wordt gespeeld.”

Zes jaar geleden ging het roer om bij de opleiding van de tennisjeugd. “Toen zijn we begonnen met het programma van Tenniskids. Dat betekende spelen op kleinere veldjes, met lagere en verplaatsbare netten en met aangepaste rackets en ballen. We hebben het spel aangepast aan het kind en daardoor is het veel toegankelijker en dus leuker geworden. De jonge kinderen spelen op deze manier veel sneller rally’s.”

Speciaal voor kinderen
Bij de gewijzigde opleiding hoorde ook een specifiek toegesneden competitie. Deze verandert met de regels en de grootte van het veld met de kleur van de gebruikte ballen mee: de Kia World Tour voor rood (tot negen jaar), oranje (acht tot en met elf jaar) en de groene competitie (tot twaalf jaar). 

“We hebben met de World Tour een voorjaarscompetitie, waaraan zo’n vijftienduizend kinderen deelnemen. En in het najaar zijn dat er nog eens dertienduizend. Aan de Groene competitie doen in het voor- en najaar tienduizend kinderen mee. Daarnaast organiseren we gedurende het jaar graag andere momenten waarop de kinderen met elkaar kunnen spelen.”

Deze keer is voor een strategische spreiding over het land gekozen, en hoopt de KNLTB zo’n vijftienhonderd kinderen over de drempel te zien komen

Feest!
Tot dat laatste moet het Menzis Tenniskids Feest worden gerekend. Vorig jaar was het op twee locaties, in Utrecht en Eindhoven kwamen zo’n duizend kinderen samen. Deze keer is voor een strategische spreiding over het land op 7 en 8 juli (van tien uur ’s ochtends tot drie uur ‘s middags) gekozen, en hoopt de KNLTB zo’n vijftienhonderd kinderen over de drempel te zien komen bij TV Spitsbergen (Veenendaal), Thor De Bataaf (Den Haag), TC Alkmaar, Tennis- en squashclub Haren, ’t Root (Asten) en TV Oud-Beijerland. 

XL11-1-MenzisTenniskidsFeest_foto2“Het feest is gratis. Maar kinderen moeten wel minstens vier keer competitie hebben gespeeld. Dat is een bewuste keuze. We willen ook echt het competitiegevoel creëren, dat je deel uitmaakt van een team. Dat zorgt voor de beste band met de club en voor het meeste plezier.” 

Van Groningen tot Brabant
“We hebben ook aan het Menzis Tenniskids Feest gemerkt dat de formule aansloeg. Maar we kregen ook wel reacties dat mensen het jammer vonden dat het niet wat dichter in de buurt was als ze in Groningen of Den Helder woonden. Daarom wilden we meer de regio in. Voor ons als bond is dat weer wat lastiger te organiseren, dus wordt het nu door een zestal verenigingen en/of tennisscholen gedaan. Deze krijgen van ons een budget van vijfduizend euro en dan moeten ze binnen bepaalde kaders werken. Het moet fun zijn, maar er moet ook getennist worden. En verder zijn ze vrij in wat ze erbij organiseren. Of ze nou weer de winnaar van de The Voice Kids uitnodigen of zelf een karaoke doen, dat maakt ons eigenlijk niet zo veel uit.”

“Het zou te dramatisch zijn om te stellen dat we aan de jeugdkant zijn gered. Maar het is stabiel geworden”

Tijd voor optimisme
De ontwikkelingen bij de jeugd zorgen voor een nieuw optimisme bij de tennisbond. “Het zou te dramatisch zijn om te stellen dat we aan de jeugdkant zijn gered. Maar het is stabiel geworden en we zien zelfs groei in competitiedeelname, liefst vijfentwintig procent. Op dit moment speelt drieënveertig procent van de jeugd onder de twaalf jaar competitie. Dat is nog geen honderd procent, en daar zouden we in de toekomst het liefst naartoe willen. Maar we zien het ledenaantal bij de jeugd met één tot twee procent per jaar groeien en dat is ook al een positief signaal.”

Gezonde toekomst
Zorgverzekeraar Menzis heeft niet alleen de naam verbonden aan het feest, maar al vanaf 2016 aan het hele programma van Tenniskids. “Zij willen natuurlijk dat mensen meer gaan sporten en vitaler zijn, zodat er minder zorgkosten zijn. Als je bij de jeugd begint, heb je daar op de lange termijn daar profijt van.”

XL11-1-MenzisTenniskidsFeest_foto3De KNLTB hoopt ook op een langetermijneffect. De bond had het net als andere bonden de laatste jaren moeilijk wat betreft het ledenaantal. “In onze hoogtijdagen lag dat rond de zevenhonderdduizend. Dat zal nu zo voor eind 2017 neerkomen op iets van vijfhonderdtachtigduizend. De daling is gelukkig duidelijk aan het afremmen, maar het is nog niet helemaal een vlakke lijn. We hopen dat we 2018 met vijfhonderdzestigduizend leden kunnen afsluiten, dat zou ons een goed gevoel geven.”

Mee met de tijd
Voor het stoppen van de daling is er dus nog wel meer nodig dan Tenniskids, beseft Poel. “Maar dat besef is er niet alleen bij ons als bond. Daarvan zijn de tennisclubs inmiddels ook doordrongen. Er is een tijd geweest dat ze achterover konden leunen. Maar nu pakken de clubs het werven van leden en het ontwikkelen van activiteiten ook weer steeds meer op. We moeten ons als sport voortdurend blijven aanpassen aan de huidige tijd, waarin je een duidelijke individualisering ziet en waarbij we niet kunnen blijven hangen in oude modellen.”

Voor meer informatie: www.tenniskids.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst