Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Symposium over gezondheid in sport en bedrijfsleven

door: Leo Aquina | 22 maart 2018

Op 28 mei organiseren het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) en Nyenrode Business Universiteit het symposium ‘Topzorg = Topsport! in de Amsterdam Arena. Het symposium is een eerste aanzet tot meer samenwerking tussen beide partijen. ‘Ketendenken’ om sporters en medewerkers in het bedrijfsleven gezond te houden, staat centraal. Als dagvoorzitters zijn Cees Vervoorn (AISS) en Bartel Berkhout (Nyenrode) vooral op zoek naar interactie tussen mensen uit het bedrijfsleven, de sport en de wetenschap. Keynote speaker is Paul McGinley, Director of Performance Medicine van het Cirque du Soleil, die ook een topsportachtergrond heeft als medisch begeleider van het Schotse rugbyteam. 

XL10 -6- TopzorgIsTopsport_foto2_CeesVervoorn copyCees Vervoorn en Bartel Berkhout leerden elkaar kennen tijdens handelsmissies naar Tokio, waar in 2020 de Olympische Zomerspelen worden gehouden. Beiden geloven heilig in samenwerking binnen het netwerk van de Nederlandse sport. “Er zijn zoveel instituten en iedereen is voor zichzelf bezig”, zegt Berkhout. “Kennelijk moet je dan op reis naar Tokio om elkaar beter te leren kennen en te zien wat je voor elkaar kan betekenen.” 

Kruisbestuiving
Nyenrode Sports heeft een programma ontwikkeld over leiderschap in de sport. “Dat vonden wij wetenschappelijk interessant”, aldus Vervoorn. “Maar onze samenwerking is niet alleen inhoudelijk interessant. Wij kunnen ook veel voor elkaar betekenen omdat we verschillende posities innemen in de wereld. Als wetenschappers kunnen wij van hen leren hoe we ons veel beter kunnen verbinden met het bedrijfsleven.”

Berkhout gelooft ook heilig in wederzijdse kruisbestuiving: “Er wordt veel gepraat over samenwerking, maar ik ben ervan overtuigd dat er een doorbraak moet komen in het denken. Dit congres is een startpunt. Hier maken we de samenwerking echt concreet. Als Nyenrode Sports hebben we veel raakvlakken met AISS. Zij houden zich bezig met toegepast sportonderzoek, sportonderwijs en echte sports science, wij vragen ons daarbij af wat voor leiderschap er in de sport is vereist. Daarbij maken we graag gebruik van specialistische kennis.”

“Bedrijven kunnen veel leren van de sport, bijvoorbeeld wat betreft de focus en het stellen van doelen, maar andersom kan de sport ook veel leren van het bedrijfsleven”

Van elkaar leren
Een leidraad op het symposium zal dan ook zijn wat het bedrijfsleven kan leren van de sport en andersom, in dit specifieke geval als het gaat om de gezondheid van werknemers en topsporters. Berkhout: “Er worden in het bedrijfsleven vaak voorbeelden uit de sport gebruikt. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld veel leren van de focus, het stellen van doelen. Maar andersom kan de sport ook veel leren van het bedrijfsleven. Sport is een wereld van ad-hocbeslissingen, je bent zo goed als je laatste wedstrijd en daar is het beleid ook vaak op gebaseerd. Hoe kun je in die wereld toch consistent beleid maken op basis van een visie?” 

XL10 -6- TopzorgIsTopsport_foto1_BartelBerkhout copyBerkhout constateert dat de sport op sommige gebieden eenvoudiger is dan het bedrijfsleven, maar anderszins ook juist veel complexer. “Je wordt elke zondag afgerekend op het resultaat, maar door wie word je afgerekend? In het bedrijfsleven boek je resultaten en als het niet goed gaat, is het toezicht helder. Maar waar ligt het eigendom in de sport? Juridisch gezien bij de bestuurders, maar feitelijk hebben de fans vaak een grote invloed. Kijk naar wat er laatst gebeurde met het ontslag van Erwin van de Looi bij Willem II. Het eigendom van de sport ligt bij iedereen. Dit vraagt om bijzonder, afgewogen leiderschap om juist stabiliteit en continuïteit te creëren.” Berkhout is daarom ook kritisch op de sportwereld, die in zijn ogen de heilige plicht heeft om kritisch naar zichzelf te kijken. “’Sport has the power to change the world’, maar dat kan alleen als die power er in slaagt geloofwaardig te blijven.”

Fit, sterk en gezond
Kennis is een sterk wapen als het gaat om de geloofwaardigheid en de legitimiteit van beleid in een dergelijk complexe omgeving. Daarin hebben AISS en Nyenrode elkaar gevonden. Naast de al genoemde Paul McGinley, Director of Performance Medicine van het Cirque du Soleil, is AZ-directeur Robert Eenhoorn een van de sprekers op 28 mei. 

“Als dagvoorzitters zijn we daarbij nadrukkelijk op zoek naar interactie tussen de mensen uit de praktijk en de wetenschappers”

Er komen vragen aan de orde als: ‘Hoe komt het dat de artiesten van Cirque du Soleil gedurende langere (leef)tijd structureel fitter zijn? Hoe komt het dat voetballers bij AZ Alkmaar conditioneel sterker zijn, minder blessures hebben en hierdoor optimaal blijven presteren? Hoe zijn sommige topverzekeraars in staat medewerkers zo lang mogelijk gezond en gemotiveerd te krijgen en te houden om dagelijks topprestaties te leveren?’

Praktijk en theorie
“Als dagvoorzitters zijn we daarbij nadrukkelijk op zoek naar interactie tussen de mensen uit de praktijk en de wetenschappers”, zegt Vervoorn. “Ik wil weten welke vragen er in de zaal leven en dan hoop ik dat er een kritisch steekspel ontstaat, dat leidt tot groter inzicht.” Daar sluit Berkhout zich volledig bij aan: “We gaan er een mooi inspirerend feest van maken. 

Voor meer informatie: symposium Topzorg = Topsport

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst