Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Fysieke training van voetballers onder de maat

door: Leo Aquina | 15 maart 2018

Voetbal loopt achter als het gaat om fysieke begeleiding. Dat stelt Jelle Heisen, fysiotherapeut bij de Nederlandse handbaldames en in het verleden ook werkzaam bij Ajax. Volgens Heisen is er in het topvoetbal enorm veel winst te boeken: “Over het algemeen wordt er vanuit herstel gedacht. Een veelgebruikte weekindeling is dat er na een wedstrijd op zondag op maandag een uitlooptraining is, op dinsdag zijn de spelers vrij, op woensdag wordt er weer voorzichtigjes getraind en uiteindelijk pas op donderdag weer volop. Op dat moment zijn er feitelijk al drie dagen verloren”, aldus de fysiotherapeut. “Je moet je fysiek voorbereiden op de belasting die je gaat aanbrengen, dat kan niet alleen met voetbal.”

XL9JelleHeisen-1bJelle Heisen kwam bij Ajax binnen als onderdeel van de Cruijff-revolutie. “Cruijff had een aantal mensen om zich heen verzameld om op allerlei vlakken verbeteringen aan te brengen. Ruben Jongkind (samen met Wim Jonk auteur van het zogenaamde ‘plan-Cruijff’, red.) vroeg mij bij Ajax. Wij deelden een visie op hoe je sporters op fysiek vlak begeleidt, vanuit het totaalplaatje. Ik bracht bovendien veel ervaring mee vanuit andere sporten.” 

Verschil in visie
Heisen werkte een jaar bij Jong Ajax en drie jaar bij de hoofdmacht, maar vervolgens zijn de wegen gescheiden. Zoals bekend ontstond er onenigheid tussen de Cruijff-adepten en andere stromingen binnen de club: “je merkte dat door alle wisselingen de visie op spelersbegeleiding veranderde. Ik had daarnaast nog andere uitdagingen. Ik begeleid individuele sporters en met de handbaldames werkte ik toe naar de Olympische Spelen, dat is toch het hoogst haalbare in de sport.”

Het feit dat voetballers niet specifiek worden voorbereid op de fysieke belasting die hun wacht, klinkt bijna amateuristisch. Hoe erg is het? “Amateuristisch vind ik een groot woord. Voetbal is op een aantal vlakken echt heel veel verder dan andere sporten, als je kijkt naar marketing en de financiële mogelijkheden. Maar op fysiek gebied is absoluut meer winst te halen. Fysieke voorbereiding op een wedstrijd haal je niet alleen uit voetbal.”

“Een opkomende back moet loopvermogen hebben en snelheid. Aan een middenvelder stel je andere fysieke eisen”

Het totaalplaatje
XL9-5-JelleHeisen_foto2 copyHoe past die gedachte in de visie van Johan Cruijff, bij wie voetbal toch altijd centraal stond? Heisen: “Uiteindelijk draait het ook om voetbal, maar vanuit het totaalplaatje. Spelers moeten voldoen aan de fysieke voorwaarden om op een bepaalde manier te kunnen voetballen. Kijk bijvoorbeeld naar een snelle omschakeling. Als je die wil uitvoeren, moet je snel kunnen sprinten. Daar heb je krachttraining voor nodig. Je gaat altijd uit van de voetbalactie en wat daarvoor nodig is. Een opkomende back moet loopvermogen hebben en snelheid. Aan een middenvelder stel je andere fysieke eisen. Dat moet je individueel benaderen en je moet er gericht fysiek op trainen.”

Heisen denkt dat het Nederlandse voetbal een grote stap vooruit zou kunnen maken met een gerichte visie op fysieke training. “Ik kan het internationaal moeilijk beoordelen, want daar heb ik niet in de keuken gekeken. Maar als ik lees over de fysieke trainingen bij topclubs als Bayern München en Real Madrid en van oudsher het Italiaanse voetbal, dan denk ik dat ze op sommige plaatsen wel al veel verder zijn.”

Bij de top
“Natuurlijk moeten we in Nederland in staat zijn om op dat gebied bij de top aan te sluiten. Als je ziet wat er bij de handbaldames gebeurt: het succes is een direct resultaat van een bepaald beleid. Dat begint bij de jeugd met goede gerichte trainingen. Vijf jaar geleden speelden er misschien twee Nederlandse dames in de Champions League, nu zijn dat er wel tien of vijftien.” 

“Als je kijkt hoe er in veel olympische sporten wordt getraind, daar kan het voetbal veel van leren”

Bijna alle sporten zijn in de afgelopen decennia sneller en dynamischer geworden en in veel sporten wordt daar in de training ook aan gewerkt. “Voetbal is daarin niet vooruitstrevend. Als je kijkt hoe er in veel olympische sporten wordt getraind, daar kan het voetbal veel van leren, maar het blijft een erg gesloten wereld.”

Voor meer informatie: www.movamento.nl 

« terug

Reacties: 2

Piet van Loon, orthopeed
15-03-2018

Johan Cruijf heeft altijd feilloos aangevoeld, dat het bereiken van de top in sport of voetbal vooral afhangt van je "voorbereiding" in je vroege jeugd. "Buitenspelen moet een verplicht vak op school worden" is zijn bekendste uitspraak hierover. Als de "voorbereiding" in de vroege jeugd tekort schiet, en dat doet het nu massaal bij de Nederlandse jeugd, dan gaat fysieke belasting in de sport, hoe goed begeleid ook,  een hoge tol eisen. Jelle Heisen rept niet over de sterk gestegen blessuregraad onder sporters, ook in de top. De UEFA zit daar mee in de maag, zoals bij de hamstringblessures ( zeer zeldzaam in de periode waarin Cruijff excelleerde) , waar de steeds zwaardere training op kracht nog steeds geen vemindering in het voorkomen laat zien ( J.Ekstrand). 

Het wordt allerwegen duidelijk, en door RIVM en NIVEL ook in data vastgelegd, dat de sedentaire leefstijl van kinderen tot grote tekortkomingen in fysieke opbouw laat komen. Vanuit orthopedisch oogpunt is de gemiddeld afgenomen flexibiliteit, de verslechterde houdingen( "gameboyrug": bv knikrug bij wielrenners, stijve rug ), de beroerde looppatronen door kromme benen, voetvervormingen de grote bron van pijnen en beperkte inzetbaarheid voor fysieke taken en grotere kans op blessures ( kruisbanden, die met een kleine twist op het veld al knappen!) .

Vanuit deze oorspronkelijk kennis, hoe een kind tot probleemloze inzetbaarheid later zou moeten worden gebracht, met minimale kans op pijn en chronische aandoeningen, moet snel preventie worden ingericht. Zodat het arsenaal "beloftevolle"voertballertjes ook hun belofte weer kan waarmaken met minder peperdure begeleidingsinstituten. Hierop wil Houding Netwerk Nederland ( op basis van eigen onderzoek bij jongeren) samen met andere artsenorganisaties, wetenschappers die zich met de ernstige gevolgen van een zittende leefstijl bemoeien, de Overheid uitdagen, de Preventieslag, die te maken valt, thuis , op school, in de pubieke gezondheidszorg , maar ook bij de "F-jes" in de teamsporten, ook echt aan te gaan. Anders zullen we de "omhaal van Cruijff", of de "poeier van Piet Keizer" zelden of nooit meer zien.

Clemens Vollebergh
20-03-2018

Tijdens de Spelen van Rio zat een voormalig topjudoka in de tv-studio. Hij verzorgde de krachttraining bij de A-junioren van Ajax. In het filmpje dat getoond werd kwam vooral naar voren dat er getraind werd op het onwikkelen van een "Ronaldo-six-pack".  Dat heeft natuurlijk niets te maken met het versterken van de rompstabiliteit, maar alles met uiterlijk vertoon. 'Jammer' dat de wens van de toekomstige voetbaltoppers voorgaat op de kennis die van fysieke trainers verwacht mag worden. Veel blessures van hamstrings en lies zijn terug te voeren op onvoldoende stabilisatievermogen van de houdingsspieren. Krachtige houdingsspieren maken snel en krachtig bewegen mogelijk en daar moet bij krachttraining dan ook worden ingezet. 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst