Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

De eerste deeltijdopleiding Sportkunde aan de HAN

door: Marc Hoeben | 8 maart 2018

Nog geen jaar onderweg met de nieuwe studie Sportkunde, pakt de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) meteen door. Vanaf september biedt de HAN de opleiding ook in deeltijd aan. Zij is daarmee het eerste en voorlopig enige onderwijsinstituut dat deze stap zet voor professionals in de sport die naast hun werk hun kennis willen verdiepen en verbreden.

foto XL8-1_HAN_Deeltijd_IngeQuanjel copyWat is Sportkunde precies en waar komt de studie precies vandaan? “Je had verspreid door Nederland heel veel sportopleidingen,” legt Inger Quanjel uit. Zij is coördinator van de deeltijdopleiding Sportkunde en hoofddocent binnen de voltijdopleidingen Sportkunde en Sport en Bewegingseducatie aan de HAN.

“De overheid zag dat toch als een wildgroei, ze vond het te veel. Toen is besloten om de verschillende opleidingen gestructureerd onder te brengen onder de naam Sportkunde en aan te bieden op acht plekken in Nederland. Hier bij de HAN hadden wij bijvoorbeeld met Sport en Bewegingseducatie en Sportgezondheid en Management twee opleidingen die in dat spectrum vielen. Die hebben nu één naam en één opleidingsprofiel.”

Afwijkend papiertje
Dit hbo-studiejaar werd er voor het eerst gestart onder de naam Sportkunde. Bij de HAN betekende dat een instroom van bijna vierhonderd studenten voor de nieuwe opleiding. De studenten van de twee oude richtingen gaan in principe ook onder de noemer Sportkunde verder, al krijgen zij bij het afstuderen nog een wat afwijkend papiertje.

“Je leert hoe je sport als middel kunt inzetten, bijvoorbeeld als bewegingsagoog binnen zorg en welzijn”

Een brede opleiding
Bij het studeren aan een Academie voor Lichamelijke Opvoeding is het duidelijk dat je wordt voorbereid op de rol als gymdocent in het onderwijs. Sportkunde daarentegen is een brede opleiding. “Je leert hoe je sport als middel kunt inzetten, bijvoorbeeld als bewegingsagoog binnen zorg en welzijn. Je kunt ook een studierichting volgen waarbij je meer de kant opgaat van sport- en evenementenmanager of waarbij je een eigen praktijk begint als leefstijlcoach. Dat is allemaal afhankelijk van het profiel dat je kiest.”

foto XL8-1_HAN_deeltijd_foto2_credits_Henk_Monster copy“De opleiding is heel breed, generiek. Daarbij komt vooral de uitvoeringsbekwaamheid goed aan bod. Je leert hoe je beweegactiviteiten kunt ontwikkelen en begeleiden. Veel vraag is er naar sportkundigen die sport als middel kunnen inzetten bij mensen met een beperking, bij ouderen of bij probleemjongeren. Na het afronden van de opleiding is de kans groot dat je ergens aan de slag kunt. Vooral in de wijk als buurtsportcoach liggen er veel kansen en ook is er veel vraag naar leefstijlcoaches.”

Vraag naar flexibiliteit
De inhoud van de deeltijdopleiding, die in september start en waarvoor de werving nu loopt, zal niet veel afwijken van de voltijdopleiding. “Maar het is voor ons best uitdagend om daar nu al mee te beginnen, terwijl we voor de voltijdopleiding nog het tweede studiejaar aan het schrijven zijn. We willen echter geen kansen laten liggen. Er is veel vraag naar flexibilisering van het onderwijs, bijvoorbeeld via het aanbieden van modulair onderwijs en leerwegonafhankelijke toetsing. De deeltijdopleiding ALO aan de HAN bestaat al langer. We gaan nu binnen deeltijd ook samen dingen aanbieden.”

De deeltijdstudenten moeten rekenen op één contactdag van tien lesuren. Hiervoor zijn de dinsdagen op sportcentrum Papendal gereserveerd. Daarnaast komt het neer op een kleine tien uur zelfstudie per week. “En je moet werk hebben dat aansluit op de opleiding. Het liefst is dit zo relevant mogelijk binnen het werkveld van sport, bewegen en vitaliteit.”

“Bij instromers kun je denken aan mensen die werken als trainer of buurtsportcoach maar ook aan (voormalig) topsporters”

Voor sportprofessionals
De instromers moeten als achtergrond havo/vwo of minstens mbo 4 hebben. Hoger opgeleiden zijn vanzelfsprekend ook welkom. “Je kunt denken aan mbo’ers als buurtsportcoaches die een stapje willen maken of hbo’ers die zich willen omscholen. Maar ook aan ex-topsporters of topsporters of medewerkers van Buurt Onderwijs en Sport (BOS) en mensen die ergens als trainer of als coach werken. Wie de ALO heeft gedaan of de studie SPECO kan dit ook doen en dan rekenen op een aantal vrijstellingen. Dan is het wellicht mogelijk de opleiding in twee jaar af te ronden. Maar in principe gaat het om een traject van vier jaar.”

Quanjel noemt het ‘best spannend’ om te zien hoeveel instromers ze zal krijgen in september. “We werven nieuwe studenten met bezoekjes aan mbo-opleidingen, met flyers, door het inzetten van sociale media en onze website en via gerichte mails. Daarnaast gaan we naar het Congres ‘De Unieke Sporter’ in de St. Maartenskliniek. En we hebben op 21 maart een ‘open avond’ binnen de HAN aan de Kapittelweg in Nijmegen met andere deeltijdopleidingen. Daar hebben zich nu vijftien mensen voor aangemeld. Met dat aantal gaan we zeker van start.”

Voor meer informatie: www.han.nl/sportkunde-deeltijd of neem contact op met Inger Quanjel (06-5136 3266 of inger.quanjel@han.nl)

« terug

Reacties: 3

Ron Gravemaker
08-03-2018

Mooie ontwikkeling! Ik heb daarbij een opmerking over het begrip Leefstijlcoach in dit artikel. Er wordt gesuggereerd dat je na het voltooien van de opleiding Sportkunde ook aan de slag kunt als Leefstijlcoach. Hier plaats ik mijn vraagtekens bij, aangezien de beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches (BLCN) de opleiding Sportkunde niet als geaccrediteerde opleiding rekent. Of betekent het dat Sportkunde hier op korte termijn aan wordt toegevoegd?

Ik ben benieuwd hoe mevrouw Quanjel hierover denkt. 

Diane Kamphuis en Maaike Oosterink
08-03-2018

Beste Ron,

wij reageren namens de opleiding Sportkunde (voorheen SBE) van de HAN omdat wij ons bezighouden met het vakgebied van oa de leefstijlcoach. We zijn als Sportkunde opledingen in gesprek met het BLCN. De opleiding Sportkunde leidt wel degelijk op tot leefstijlcoach. Het profiel van een sportkundige is breder maar ook verdiepender dan welke cursus tot leefstijlcoach dan ook. We hebben veel alumni werkzaam in dit vakgebied. Mocht je meer willen weten, zoek gerust contact met ons op. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord.

Met vriendelijke groet, Diane en Maaike

Jo
19-04-2018

Zoek gerust contact met ons op ?   Is dat het niveau van de opleiding ? 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst