Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Masterclasses over de toekomstperspectieven van de sport

door: Thomas van Zijl | 22 februari 2018

De toekomst voorspellen mag een illusie zijn, proberen er grip op te krijgen of er op in kunnen spelen is geen overbodige luxe. Dat geldt ook voor beleidsbepalers, bestuurders en ondernemers in de sport. Voor mensen die graag op de hoogte zijn van nieuwe en toekomstige ontwikkelingen, organiseert de Wagner Group vier masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport. 

XL7Leiderschap-PhilipWagner copy‘Nu’ is altijd een goed moment om over de toekomst na te denken, volgens algemeen directeur Prof. drs. Philip Wagner van de Wagner Group. Ergens over nadenken is overigens met nadruk iets anders dan iets kunnen voorspellen. Wagner: “Het gaat om adaptability; het vermogen tot aanpassing als de situatie daarom vraagt. Denken dat wij iets kunnen voorspellen zou ik bijna aanmatigend vinden.” 

Een antwoord op trends
Wel signaleert Wagner bepaalde trends waar sportorganisaties en -bestuurders een antwoord op moeten vinden. Hij ziet dat internationale firma’s als Amazon, Facebook en Alibaba hun greep op de wereld verstevigen. “Er komt een moment dat dergelijke bedrijven ook in de sport een dominante factor zijn. Vanuit die achtergrond kun je best vandaag kijken naar hoe morgen er waarschijnlijk uit ziet, zonder het zeker te weten.” 

De vier masterclasses vinden plaats op verschillende locaties die alle verbonden zijn aan sport of ondernemen: Papendal, SX Eindhoven, de KNVB Campus in Zeist en de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam. Onder anderen hoogleraar sport en recht Marjan Olfers, Joop Alberda en algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV zullen als gastsprekers optreden. Het is niet de bedoeling dat ze alleen college geven. De deelnemers moeten iets opsteken van elkaar en de dialoog kunnen aangaan. 

“Instituties gaan altijd minder snel dan innovaties, maar ook zij moeten in de gaten houden of - en hoe - het speelveld verandert”

Het speelveld verandert
“Iedereen is welkom”, zegt Wagner, die al heeft vastgesteld dat er topambtenaren present zullen zijn, net als bondsbestuurders en ondernemers in de sport. “Ons doel is om mensen te verbinden, aan het denken te zetten en zo tot nieuwe inzichten te laten komen.” Dat is volgens Wagner nodig omdat bestaande structuren onder druk komen te staan. “Instituties gaan altijd minder snel dan innovaties”, zegt hij zonder verwijt. “Maar ook die instituties moeten in de gaten houden of - en hoe - het speelveld verandert.” 

Wagner doelt onder andere op de opkomst van e-sport. Vroeger stond in een boekje een keurige definitie van wat sport is, nu ontstaan er nieuwe vormen die snel aan populariteit winnen. Niet per se de fysieke ontwikkeling staat voorop, maar het amusement. “Sport is de kubus en daar wordt aan verschillende kanten aan gedraaid. Ondernemers kunnen zorgen voor innovatie, net als bijvoorbeeld de overheid door sport in te zetten als preventief instrument tegen overgewicht.” 

Wagner wil dat er op fundamenteel niveau wordt gediscussieerd over de toekomstperspectieven van de sport

Toekomstperspectieven
Wagner wil dat tijdens de masterclass alle ramen open staan en dat er op fundamenteel niveau wordt gediscussieerd over de toekomstperspectieven van de sport. De positie die Nederland inneemt is onzeker. Wagner ziet dat Nederland al een tijdje boven zijn macht bokst. De geldstromen zijn beperkt, de massa klein en toch vervullen we in de sportwereld een prominente rol. 

“De vraag is tegen welke prijs we die positie willen vasthouden en hoe we het spel spelen. Er komen nu landen bij die beschikken over torenhoge budgetten als Qatar of landen die er andere opvattingen op na houden op het vlak van mensenrechten of dopingbeleid. Het is soms knokken om een level playing field in stand te houden.”

Wederzijds begrip
XL7_Leiderschap_foto2_BeijingSportUniversity copyWagners eigen ervaring is dat ook op plekken waar je het niet meteen verwacht een goed gesprek over deze onderwerpen mogelijk is. Zijn eigen Wagner Group is enkele jaren terug een partnerschap aangegaan met de Beijing Sport University. Wagner merkte dat in China zeker begrip is voor westerse standpunten, zolang er ook maar respect is voor het Chinese perspectief. “De tijd dat wij daar konden vertellen hoe de wereld in elkaar zat en dat er dan gedwee geluisterd werd is voorbij. Die superioriteit moeten we onszelf niet meer aanmeten. Het is goed dat onze gesprekspartners nu ook hun eigen verhaal over het voetlicht brengen.” 

Hij ziet dat Azië steeds belangrijker wordt, kijk alleen maar naar de Olympische Spelen die nu in PyeongChang, in 2020 in Tokyo en in 2022 in Beijing georganiseerd worden. Mede om die reden gaat de laatste masterclass dieper in op de Nederlandse en Chinese perspectieven op sport, met een gastoptreden van professor Hua Yongmin van de Beijing Sport University. “Voor een blik op de toekomst zijn meer inzichten van verschillenden kanten nodig. Dat is precies wat we voor ogen hebben.” 

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst