Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Samenwerkingsovereenkomst tussen vier grote ‘spelers’ in Rotterdam

door: Marc Hoeben | 15 februari 2018

Rotterdam gaat het voortaan anders doen. De gemeente heeft de uitvoerende taken rond de exploitatie en het beheer van sportvoorzieningen en een deel van de sportprogrammering vanaf 1 januari ondergebracht bij een zelfstandige organisatie, Sportbedrijf Rotterdam bv. De nieuwe structuur vraagt om nieuwe ‘spelregels’. Zo kwam het op 8 februari tot de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de vier grote instanties op het gebied van sport en bewegen: de gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en het Sportbedrijf Rotterdam.

XL6Rotterdam-1Het draait allemaal om de Rotterdammer, zegt Gert-Jan Lammens van Rotterdam Sportsupport. Hij zal die boodschap tijdens het gesprek een paar keer herhalen, om daarmee duidelijk te benadrukken met welke intentie zijn organisatie in de nieuwe samenwerking stapt. “Als je bezig bent met het laten prevaleren van institutionele belangen, dan kom je nergens. Wij werken allemaal voor een groot deel met gemeenschapsgeld, het is onze morele plicht en verantwoordelijkheid om daar zo efficiënt mogelijk mee om te gaan.”

Grote diversiteit
‘De Rotterdammer’ is eigenlijk een paraplunaam voor de inwoner van een bruisende en grote stad, die gekenmerkt wordt door een grote diversiteit en bijbehorende behoeftes en wensen, ook als het gaat om sport en bewegen. Een betere service en inspelen op die behoeften en het in beweging krijgen van zo veel mogelijk Rotterdammers waren kernpunten van het beleid - onder de kreet #Kendoe - van het zittende college, dat nog tot de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart in functie is.

 “Voor de goede orde”, zegt Lammens. “Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport blijven zelfstandig bestaan. Daar kregen we de laatste weken wel vragen over, er was blijkbaar toch onduidelijkheid wat deze nieuwe structuur nu betekende. Maar je moet het zo zien: de gemeente zal zich nog meer focussen op haar bestuursadviserende rol voor het college en opdrachtgevende rol aan de sportorganisaties in de stad. En de gemeente bepaalt in samenspraak met de partners in de stad het sportbeleid van Rotterdam. Alle exploitatie en een deel van de programmering zal ondergebracht worden bij het Sportbedrijf.”

"De behoeftes in de ene wijk zijn ook heel anders dan in de andere wijk. Voorheen was daarvoor veel minder oog"

XL6Rotterdam-2Ronald van Ombergen is de directeur van het nieuwe sportbedrijf. Hij staat aan het hoofd van een organisatie van driehonderd werknemers en heeft daarbij een helder uitgangspunt. “Wij kijken naar de behoefte van de consument. Je moet je voorstellen hoe het bijvoorbeeld voor ouders is als ze hun kind naar zwemles brengen. Dan zitten ze daar te wachten, dat is toch vaak een verloren uurtje. Dan hoop je gebruik te kunnen maken van goede wifi. Of een goed kopje koffie te kunnen drinken. Het zijn maar simpele voorbeelden, maar zo kun je aan nog veel meer dingen denken. De behoeftes in de ene wijk zijn ook heel anders dan in de andere wijk. Voorheen was daarvoor veel minder oog. Dan draaide het om de begroting en de getallen. Dan had je bijvoorbeeld een standaard aantal fte’s aan het werk in een zwembad. Nu kunnen we met de verdeling van zwemdocenten veel meer inspelen op de wensen. Als mensen één op één les willen hebben en bereid zijn mee te betalen, dan moet dat mogelijk zijn.”

Vier werkgebieden
De werkzaamheden van Sportbedrijf Rotterdam zullen zich uitstrekken over vier gebieden: zwembaden, binnensport, buitensport en sportprogrammering. Van Ombergen: “De gemeente betaalt het meeste en houdt de regie. Maar binnen die kaders gaan wij wel kijken hoe we zo efficiënt mogelijk met de kosten kunnen omgaan. Dat wil de stad ook graag, dat we op een verstandige manier met het geld omgaan. Zo kunnen we met deze samenwerking op gebieden als marketing en communicatie een slag maken en meerwaarde creëren. Je moet je ook voorstellen dat qua programmering van het bewegingsaanbod voor sport en onderwijs wij en een organisatie als Sportsupport, die actief zijn met hun combinatiefunctionarissen, elkaar enorm kunnen versterken.”

"We moeten het zo goed mogelijk organiseren en elkaar versterken, om zoveel mogelijk mensen actief plezier te laten beleven aan sport en bewegen"

Zo ziet Lammens het ook graag. “Boven alles ligt de sportnota van de gemeente, we weten wat de opgave is. We zijn als samenwerkende partijen collega’s, partners van de stad en elkaars ambassadeur. We moeten het zo goed mogelijk organiseren en elkaar versterken, om zoveel mogelijk mensen actief plezier te laten beleven aan sport en bewegen en daarnaast de kracht die sport als middel in zich heeft, om bijvoorbeeld mensen aan het werk te krijgen of om chronisch zieken een iets gezonder leven te bieden, te verzilveren.”

Sportbedrijf als huurbaas
Hij noemt voorbeelden van samenwerking. “Het sportbedrijf heeft een programma voor het onderwijs, Schoolsport 010. Voor de groepen 5 tot en met 8 in het basisonderwijs krijgen scholen credits om zo clinics in te kopen, die weer door onze combinatiefunctionarissen worden gegeven. Of als het gaat om sportverenigingen: het sportbedrijf functioneert ook voor een belangrijk deel als huurbaas. Dan is het belangrijk dat er een seintje wordt gegeven als die verenigingen merken dat er problemen zijn om te voldoen aan de financiële verplichtingen. Dan kunnen wij helpen bij het sterker en gezonder maken van zo’n vereniging in plaats van ze de toegang te weigeren.”

XL6Rotterdam-3De afspraken zijn in Rotterdam voorlopig voor de duur van twee jaar gemaakt. Dat zou kunnen wijzen op enige twijfel, op een voorzichtig begin. Maar, zegt Van Ombergen: “Nou, die duur vind ik allemaal niet zo spannend. We ontkomen sowieso niet aan samenwerking. Het gaat om de eindgebruiker, of die hier voordeel uit kan halen, of het meer voor hem of haar gaat doen. We hebben elkaar als organisaties daarbij nodig. We hebben nu bijvoorbeeld een schitterend nieuw zwembad van olympische afmetingen gekregen in Charlois. Dan is het heel belangrijk dat we met Sportsupport in kaart brengen welke verenigingen daarbij betrokken kunnen worden en daarvan profijt kunnen hebben en dat we met Rotterdam Topsport gaan kijken hoe we het zwembad kunnen gaan inzetten voor mooie evenementen en grote toernooien.”

Rol topsport
Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport: "Wij richten ons al meer dan vijfentwintig jaar op het verwerven en organiseren van topsportevenementen, het ondersteunen van topsportverenigingen en talentencentra en het creëren van de beste omstandigheden voor talenten om te kunnen presteren. Wij werken daarbij nauw samen met de andere partijen. Met Sportbedrijf Rotterdam bekijken we hoe we sportaccommodaties zoals het nieuwe zwembad kunnen gaan inzetten voor mooie evenementen en grote toernooien." 

"En we organiseren rondom topsportevenementen diverse side-events, in wijken, op scholen en bij verenigingen. Die geven de sportparticipatie een impuls. Jong en oud worden uitgedaagd om deel te nemen en zo te ervaren hoe leuk sport kan zijn. Er zijn ook uitdagingen voor ons als sportpartijen, als je bijvoorbeeld denkt aan het bedrijfsleven dat al jaren nauw betrokken is bij de activiteiten van Rotterdam Topsport. Als wij als sportsector samen optrekken, kunnen we samen met een aantal toonaangevende Rotterdamse bedrijven zowel de maatschappelijke opgave die wij met sport nastreven als de ondersteuning van de topsport realiseren."

"We gaan hopelijk ook meer marktwerking zien van aanbieders die beseffen dat de vraag naar sport aan het veranderen is”

Lammens tot slot: “Eén van de voordelen is ook zeker dat de gemeente het Sportbedrijf Rotterdam een goede start heeft willen geven en 22 miljoen euro heeft vrijgemaakt om de om de gymzalen, zwembaden, sporthallen en velden van de sportclubs ook echt op Rotterdam-waardig niveau te krijgen. Nu is het zaak om dat samen met de clubs zo goed mogelijk te benutten en in stand te houden, waarbij we hopelijk ook meer marktwerking gaan zien van aanbieders die beseffen dat de vraag naar sport aan het veranderen is.”

Voor meer informatie: Sportbedrijf RotterdamRotterdam SportsupportRotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst