Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Live te volgen wielerwedstrijden om publiek en sponsors te trekken

door: Thomas van Zijl | 8 februari 2018

Wielerwedstrijden zijn er genoeg, maar dat geldt niet voor het aantal toeschouwers langs het parcours, en ook niet voor de sponsoren die bij willen dragen aan deze evenementen. Een aantal koersen is vanaf komend seizoen verenigd onder de naam ‘Holland Cup’. De grootste vernieuwing is dat de zes wielerwedstrijden via een livestream-uitzending te volgen zijn op laptop of telefoon. Meer fans en volgers moet uiteindelijk leiden tot betere sponsordeals.  

Het initiatief van de krachtenbundeling komt van Jasper den Hartog, voorzitter van het organisatiecomité van de Ronde van Midden-Nederland en van het productiehuis àvélo, dat in wielrennen gespecialiseerd is en livestream-uitzendingen verzorgt. Vorig jaar kostte het Den Hartog niet veel moeite om het aantal toeschouwers langs het parcours van zijn wedstrijd te tellen. “Als het er driehonderd waren, is het veel.” 

XL5HollandCup-1Betrek supporters
“Later keek ik op televisie naar de Ronde van Spanje, waar ik ook al weinig fans zag, terwijl de ene helft van de bevolking daar werkloos is en de andere helft gepensioneerd. Ik begon te denken dat het anders moest kunnen.” Den Hartog ziet in dat het betrekken van supporters voor sponsors een voorwaarde is om zich aan de wielersport te verbinden, zeker op het continentale niveau waarover hij spreekt. “De grote ploegen redden het over het algemeen wel. Wij zijn er voor de talentontwikkeling; de koersen die nodig zijn om uiteindelijk bij een grote ploeg terecht te komen.” 

Den Hartog stelt vast dat veel Nederlandse koersen financieel in zwaar weer verkeren. Er zijn de afgelopen jaren al wedstrijden van de kalender verdwenen, andere hebben een wankele basis. “Deze wereld hangt van suikerooms en mecenassen aan elkaar. Als die wegvallen betekent dat vaak het einde. Dat is verre van duurzaam. Geen kwaad woord over mensen met een groot wielerhart, maar voor een stabiele toekomst is een groter sponsorfront nodig.”

Door gezamenlijk op te trekken worden de kosten van een livestream-uitzending voor de wedstrijdorganisaties aanzienlijk lager

Livestream
Samen met andere wedstrijdorganisatoren bedacht Den Hartog een manier om een groter publiek te bereiken: een livestream. Van de acht wedstrijdorganisaties die oorspronkelijk samen de Holland Cup zouden vormen, zijn er uiteindelijk zes overgebleven. Door gezamenlijk op te trekken worden de kosten van een uitzending aanzienlijk lager, maar deze bleken voor de twee afhakende partijen toch nog te hoog.

Wat begon als een manier om een livestream mogelijk te maken, kreeg gedurende de totstandkoming van de Holland Cup een steeds vastere vorm. Ploegen kunnen ervoor kiezen om slechts aan een enkele wedstrijd deel te nemen, maar de kans op een overwinning in het regelmatigheidklassement wordt dan wel aanzienlijk kleiner. 

Verdedig je trui
XL5HollandCup-2Den Hartog: “Door de beste renner, sprinter en ploeg van alle zes wedstrijden te benoemen, proberen we zoveel mogelijk coureurs, maar uiteraard ook fans, aan ons te binden, en een extra wedstrijdelement toe te voegen.” Ploegen hoeven niet bij iedere wedstrijd aan de start te verschijnen, maar de organisatie van de Holland Cup stelt wel de harde eis dat de leider van het klassement de laatste wedstrijd in de cyclus rijdt om zijn trui te verdedigen. “We willen aan het einde natuurlijk wel een mooi podium. Bovendien staat die winnaar daar bepaald niet voor niets. We zijn met sponsoren in gesprek over een mooi bedrag aan prijzengeld.” 

Alle Nederlandse continentale ploegen zijn enthousiast over het initiatief; de buitenlandse formaties worden vanzelfsprekend ook geïnformeerd. Den Hartog weet dat de concurrentie stevig is. “Er zijn veel wedstrijden; in België is er altijd wel een koers te rijden, maar ik denk dat we met de Holland Cup een sterke troef in handen hebben.” 

Samenwerken met de bond
De vraag is in welke vorm de KNWU zich achter dit nieuwe initiatief schaart. Over anderhalve week heeft Den Hartog een afspraak met de wielerbond. Hij is er duidelijk over: ook zonder financiële bijdrage krijgt het bestuur samen met àvélo de begroting rond, maar een steuntje in de rug is altijd welkom. “Ik denk dat het voor de bond een uitgelezen kans is om te laten zien dat zij bezig zijn met de toekomst van het wielrennen, dat ze openstaan voor nieuwe mogelijkheden. We hebben hetzelfde belang: een duurzame sport. Het zou mooi zijn als we elkaar daarin vinden.” 

Voor meer informatie: www.hollandcup.cc

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst