Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Ondersteuning voor begeleiders Walking Football via opstartcursus

door: Marc Hoeben | 1 februari 2018

Het Nationaal Ouderenfonds ziet als landelijke katalysator van Old Stars Walking Football graag dat de fysiek vriendelijke vorm van voetbal voor zestigplussers zich als een olievlek over Nederland verspreidt. Maar die groei zorgt ook voor een groeiende behoefte aan kennis bij begeleiders en betrokkenen. Om die reden zijn nu ‘opstartcursussen’ in het leven geroepen.

XL4 Oldstars-1De vierde opstartcursus werd afgelopen week bij Xerxes DZB in Rotterdam gegeven in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De bijeenkomst trok z’n twintig deelnemers, vertelt Johan Annema, landelijk projectmanager Old Stars Walking Football van het Nationaal Ouderenfonds. “De mensen komen van verschillende verenigingen. Deze keer vooral uit Rotterdam en omgeving, maar er zat bijvoorbeeld ook iemand uit Friesland bij.”

De kosten van de cursus worden volledig gedekt door het Nationaal Ouderenfonds en de deelnemers betalen dus niets. “Wij vinden het prettig als mensen op een verantwoorde wijze kunnen meedoen aan Walking Football. We willen graag dat vrijwilligers, trainers en andere begeleiders hiervoor handvatten krijgen aangereikt om het in de lijn met de visie van Old Stars te organiseren. Wat dat betreft is deze opstartcursus een mooie, eerste kennismaking.”

Wandelend voetballen
Old Stars Walking Football startte in 2013 bij veertien clubs in het betaald voetbal, als een soort ‘trekker’ van het traject. Vervolgens moet een zo breed mogelijke groep van zestigplussers zich aangesproken voelen door voetbal in een ‘wandelvorm’: zonder hardlopen, en op een kleiner veld. “Inmiddels doen drieduizend mensen aan Walking Football. Die groei heeft deels plaatsgevonden zonder onze bemoeienis, maar we hebben ook een groot aantal clubs kunnen helpen bij de opstart.” 

“In 2017 hebben we geconstateerd dat we in een nieuwe fase zijn aangekomen. We willen het gedachtegoed van deze sport voor zestigplussers verder verspreiden en het programma verder optimaliseren. In de eerste fase, met Walking Football bij de bvo’s, werd de begeleiding vaak verzorgd door professionals. Vervolgens pikken amateurverenigingen het op en wordt het meestal door mensen uit de doelgroep zelf georganiseerd.” 

“Dan heb je het over echte liefhebbers, maar het betekent ook dat ze geregeld geen achtergrond hebben als trainer of begeleider en dat ze echt behoefte hebben aan het vergroten van kennis op dat gebied. De kracht van Walking Football is dat mensen het leuk vinden om iets met leeftijdgenoten te organiseren. Als je dat op een verantwoorde wijze doet en in de juiste sociale context, kan het plezier nog groter worden.”

XL4-Oldstars-2

Voor het overgrote deel van de deelnemers is bij Walking Football het sociale gebeuren belangrijker dan het beweeggedeelte

Meedoen, ontmoeten en zelfredzaamheid
In september begon het Nationaal Ouderenfonds met de opstartcursussen voor trainers en begeleiders. Noordwijk, Breda, Nieuwegein en nu dus ook Rotterdam, werden al aangedaan. “Bij de opstartcursus draait het om drie componenten: voetbalvormen, beweegvormen en sociale activering: het gaat uiteindelijk om de kernwaarden meedoen, ontmoeten en om zelfredzaamheid. Voor het overgrote deel van de deelnemers is bij Walking Football het sociale gebeuren belangrijker dan het beweeggedeelte. Binnen de cursus leren de deelnemers voetbal- en beweegvormen en communiceren met ouderen.”

De cursussen worden gegeven door Bart Logchies (KNVB-docent en trainer van het Amsterdamse Swift, dat dit seizoen in de KNVB-beker zo verrassend eredivisionist Vitesse uitschakelde) en René Wormhoudt, de man achter het Athletic Skills Model. “René voegt echt wat toe als het gaat om de beweegvormen aan de hand van het ASM-model. De doelgroep is divers, van 60 jaar tot 85, en uit een behoeftebepaling kwam naar voren dat er vraag was naar oefeningen om goed te leren bewegen op en rondom het voetbalveld. Met invulling van het ASM-model worden voorbeelden aangereikt voor diverse beweegvormen, bijvoorbeeld tijdens de warming-up.”

Voor meer informatie klik hier:

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst