Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Grootste estafetteloop ter wereld weer door Nijmegen

door: Thomas van Zijl | 21 december 2017

Dit jaar vierde de Batavierenrace met de 45e editie een lustrum. Om dat luister bij te zetten organiseerde de grootste estafetteloop ter wereld een speciale centrumetappe door Nijmegen. Het bleek zo’n succes dat het de bedoeling is dat de binnenstad in 2018 weer in de route wordt opgenomen. Ook de overige ingrediënten blijven ongewijzigd: prestatie, plezier en geld voor het goede doel. 

Naar verwachting staan er op 21 april 2018 zo'n 8500 deelnemers aan de stad voor de Batavierenrace die van Nijmegen - via de Achterhoek en Duitsland - naar de campus van de Universiteit Twente leidt. De route beslaat in totaal 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes. Deelnemen aan de Batavierenrace gebeurt in teamverband. Om het karakter van het evenement te behouden stelt de organisatie verplicht dat minstens drie leden van dat team ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. 

XL43Batavierenrace-1“Het feit dat er zoveel studenten meedoen onderscheidt ons van andere races. Bovendien zijn we met al die jonge mensen aan de start verzekerd van een fantastisch feest na afloop”, zegt Bart Neijman die binnen de organisatiecommissie verantwoordelijk is voor externe betrekkingen en faciliteiten. De Batavierenrace kijkt in de eerste plaats naar zichzelf, maar houdt ook de concurrentie in de gaten. De studenten mogen zich immers graag presenteren als de grootste estafetteloop ter wereld. Er zijn in eigen land en ook in het Verenigd Koninkrijk soortgelijke races, maar die komen qua omvang niet in de buurt.

"Voor de deelnemers is het wel zo prettig dat ze nu al weten ze van start mogen"

Geen loting
De Batavierenrace wil die leidende positie in de toekomst behouden en begrijpt dat daarvoor werk aan de winkel nodig is. Voor het eerst sinds tijden is er geen geluk bij de loting nodig om bij de volgende editie aan de start te mogen verschijnen. “Het animo lijkt wat minder”, aldus Neijman. “Er zijn veel mensen die in eerste instantie aangaven wel mee te willen doen, maar er daarna niet meer aan gedacht hebben. Daar moeten we in het vervolg dus beter achter aan.” Neijman geeft toe dat de organisatie liever een loting ziet, maar is positief ingesteld: voor de deelnemers is het wel zo prettig dat ze nu al weten ze van start mogen. 

XL43Batavierenrace-2Die deelnemers lopen als het even meezit net als vorig jaar in de centrumetappe dwars door de binnenstad van Nijmegen. Dit jaar werd de route in verband met het lustrum verlegd om de goede band met Nijmegen te benadrukken. Naar tevredenheid van zowel deelnemers als toeschouwers, bleek achteraf uit enquêtes. Het organisatiecomité stelt nu alles in het werk om ook in 2018 zo’n centrumetappe in het schema op te nemen. Daar is naast bestuurlijke goede wil ook geld voor nodig. 

“Voor dit jaar konden we een goede deal sluiten met een busmaatschappij om deelnemers te vervoeren. Het is nog even afwachten hoever we nu komen”, zegt Neijman. Sponsoring en partners zijn belangrijk voor de organisatie. Zo ging de Batavierenrace al een verbintenis aan met hoofdsponsor studentenuitzendbureau SUSA en Topicus. Naast een financiële bijdrage levert het technologiebedrijf een app die onder andere zorgt voor een digitaal deelnemersboekje. 

Vorig jaar bleef er netto vijfduizend euro over, de ambitie is om er nu dertigduizend van te maken

Samenwerking met KWF Kankerbestrijding
Het team dat het meeste geld ophaalt voor stichting Bata4life kan bovendien gratis deelnemen omdat Topicus de kosten voor zijn rekening neemt. Sinds de 41e editie is de Batavierenrace een samenwerking aangegaan met KWF Kankerbestrijding. Deelnemers en ploegleiders kunnen zich door donateurs laten sponsoren. Een verplichting is het niet, maar Neijman hoopt wel dat Bata4life volgend jaar fors aan naamsbekendheid wint en dat het opgehaalde bedrag ten opzichte van de vorige editie aanzienlijk stijgt. Toen bleef er netto vijfduizend euro over, de ambitie is om er nu dertigduizend van te maken. 

Dat geld wordt volledig besteed aan onderzoek naar schildklierkanker. De organisatie is dus ambitieus als het gaat om Bata4life en wil ook daarbuiten een vlekkeloos evenement neerzetten. Die uitdaging is enorm, maar wordt met vertrouwen aangegaan omdat de mensen die erbij betrokken zijn echt hart hebben voor het evenement. De ruim zeshonderd vrijwilligers vormen een ervaren harde ken. Neijman: 

“Als je eenmaal aangehaakt bent, wil je erbij blijven horen”. Hij kan het weten, want nu is hij commissaris externe betrekkingen. Eerder was hij verkeersleider en zorgde hij voor voldoende oplaadpunten voor mobiele telefoons. Alleen zelf lopen staat nog op het lijstje. “Dat komt er vast nog eens van, maar pas na volgend jaar.” 

Voor meer informatie: www.batavierenrace.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst