Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Invoering verbod op stoten en trappen naar het hoofd bij jeugd

door: Marc Hoeben | 7 december 2017

Vechtsporten met 'volledig contact' - zoals kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts - moeten gaan proberen de schade aan de hersenen onder jongeren beperkt te houden. Begin november kwam de door het ministerie van VWS in het leven geroepen Nederlandse Vechtsportautoriteit met een pakket van maatregelen. Daaronder een verbod op het stoten en trappen naar het hoofd voor jeugd onder de 18 jaar.

XL41 VA-Farid Gamei copyStap voor stap moet het risico op hersenletsel bij jeugdige vechtsporters ingedamd worden. Per 1 januari wordt het verbod al voor jeugd tot zestien jaar van kracht. Een jaar later geldt het ook tot zeventien jaar, om per januari 2020 omgezet te worden in een verbod voor alle jongeren tot achttien jaar. 

Geen eenduidige richtlijn
“De afgelopen jaren was er geen eenduidige richtlijn”, zo legt Farid Gamei, manager van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, uit. “Bij de vechtsporten praat je vooral over kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts en daarvoor bestaan weer tal van bonden. Van daaruit worden er allerlei verschillende gala’s en evenementen georganiseerd. Sommige met deelnemers vanaf 12 jaar, andere vanaf 15 jaar, noem maar op."

"Wij zijn als Vechtsportautoriteit door het ministerie van VWS in het leven geroepen om dit te stroomlijnen en hierover duidelijkheid te scheppen. Het verbod op stoten en trappen naar het hoofd valt onder een groter pakket van maatregelen, die vooral betrekking hebben op de organisatie van vechtsportevenementen.”

Leeftijdsgrens
Over de gefaseerde invoering en de leeftijdsgrens van 18 jaar zou gediscussieerd kunnen worden. Gamei geeft aan dat het belangrijk was dat er sowieso iets zou gebeuren vanuit het gezondheidsoogpunt en vanuit pedagogische overwegingen: 

"Het gaat erom dat je vanaf 18 jaar een betere afweging kan maken welke risico’s je loopt"

“We hebben met Bas Pijnenburg - ringarts, orthopeed en bestuurslid van de Vechtsportautoriteit - een weloverwogen beslissing genomen. Hij heeft ook aangegeven hoe belangrijk dit verbod voor de jeugd is. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten en wat de gevolgen ook op latere leeftijd kunnen zijn van klappen als je jonger bent. We hebben ergens de grens moeten trekken en dan is die leeftijd van 18 jaar misschien wel een logische keuze. Voor de wet ben je dan handelingsbekwaam, je mag bijvoorbeeld ook beginnen met alcohol te drinken. Niet dat je het dan iedereen moet aanraden. Maar het gaat erom dat je vanaf die leeftijd een betere afweging kan maken welke risico’s je loopt. Ben je jonger, dan kun je die beslissing nog niet nemen.”

Sparren op eigen sportschool
Gekoppeld aan het verbod is ook een restrictie in leeftijd voor deelname aan wedstrijden. “We hebben een ondergrens ingesteld per 1 januari 2018 vanaf tien jaar. We vinden het voor die tijd pedagogisch niet verantwoord om op een podium te staan, onder druk te vechten en alle aandacht op je gericht te krijgen en aan alle kanten toegeschreeuwd te worden. Kinderen hebben op die leeftijd genoeg mogelijkheden om op de eigen sportschool te sparren.”

XL41 VA-2Voor de laatste maatregel is volgens Gamei aan ‘veldonderzoek’ gedaan. Daarnaast gaat de Vechtsportautoriteit aan de slag met een licentiesysteem voor sportscholen. “Dit komt allemaal voort uit een heel lang voortraject. Misschien is het wel gek dat het zo lang heeft geduurd. Maar het is in de wereld van de full contact vechtsporten ook weer niet allemaal slecht geregeld. Dat kan ik als geen ander weten, omdat ik er ook zelf tien jaar actief in ben geweest. Maar sommige zaken zijn voor verbetering vatbaar en daar werken we nu aan. Daarbij lopen we ook wel tegen onwetendheid aan. Zo denken mensen dat je nergens last van kunt krijgen als je een kap op je hoofd doet. Maar uit onderzoeken blijkt dat een kap niet helpt ter voorkoming van hersenletsel, maar alleen tegen uitwendig letsel als blauwe ogen, schrammen en scheurtjes.”

De Nederlandse vechtsport is in prestatief opzicht tot ver over de landsgrenzen bekend door mensen als Remy Bonjasky, Ernesto Hoost en vele anderen. De angst zou nu kunnen bestaan dat restricties bij de jeugd tot minder goede vechters zou kunnen leiden. Gamei: “Nederland is in het kickboksen altijd voorloper geweest. Dan moet je het op dit aspect ook zijn. Je hoeft volgens mij niet bang te zijn dat je concurrentiepositie verzwakt. In sommige Scandinavische landen is full contact sowieso verboden en steeds meer landen gaan inzien dat je dergelijke risico’s voor de jeugd niet moet willen.”

"Kandidaten moeten affiniteit hebben met vechtsport, ze moeten neutraal zijn en wel iets van een handhavingsachtergrond hebben"

Vrijwilligers auditteam
De invoering van het verbod is één. De handhaving is iets anders, erkent ook Gamei. “We hebben enkele duizenden vechtsporters die elk weekend in wedstrijden uitkomen. Er zijn altijd wel vier tot acht gala’s per weekeinde. Dat gaan we steekproefsgewijs monitoren. Daarvoor roepen we ook een auditteam in het leven van vijftien tot twintig mensen en daarvoor zoeken we nu ook vrijwilligers. We hebben 16 december als deadline voor het auditteam. Kandidaten moeten affiniteit hebben met vechtsport, ze moeten neutraal zijn en wel iets van een handhavingsachtergrond hebben. Dan kun je denken aan oud-politiemensen, die recreatief aan vechtsporten hebben gedaan. Ik weet zeker dat er daarvan genoeg te vinden zijn.”

Voor meer informatie: www.vechtsportautoriteit.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst