Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Per 1 januari geldt nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid

door: Leo Aquina | 30 november 2017

De zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking naar een zo hoog mogelijk niveau brengen, dat is het doel van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Daarom introduceert de stichting per 1 januari een vernieuwde Nationale Norm Zwemveiligheid.  De huidige norm werd mede met input vanuit de onderzoeksresultaten van het project NL Zwemveilig doorontwikkeld. Dit project heeft als doel om meer en betere (praktijk)kennis ter beschikking te krijgen in de zwembranche. Het is gecoördineerd door NPZ en het werd ondersteund door het ministerie van VWS. Op 7/8 december organiseert de stichting de Praktijkdagen Zwemonderwijs. Daar zal prof. mr. Pieter van Vollenhoven het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uitreiken. Evert-Jan Hulshof, directeur van NPZ, legt uit hoe de Nationale Norm Zwemveiligheid tot stand is gekomen. 

Schermafbeelding 2017-11-29 om 14.07.40“Zwemmen is in Nederland cultuurgoed, zonder dat we ons dat misschien steeds realiseren”, aldus Hulshof. “Als non-profit organisatie is het ons doel de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. We willen dat mensen die in het water vallen zichzelf kunnen redden en dat mensen veilig op en om het water kunnen recreëren. We worden betaald voor onze diensten door de zwemlesaanbieders. Dat zijn er meer dan duizend in heel Nederland. Ieder jaar zwemmen er zo’n 400.000 kinderen af voor een zwemdiploma in Nederland. Als NPZ stellen wij de norm en daar zien we er op toe dat de zwemlesaanbieders daaraan voldoen.” 

Kenniscentrum
Als koepelstichting heeft NPZ negen bestuurspartijen en een onafhankelijk voorzitter. De drie oprichters zijn Vereniging voor Sport en Gemeenten (VSG), RECRON, en de zwembond KNZB en daarnaast nog bestuurspartijen zoals Vereniging werkgevers in zwembaden en zwemscholen (WiZZ), gemeente Rotterdam, KIKK recreatie, de onderwatersportbond (NOB) en Reddingsbrigade Nederland. “Al die partijen hebben te maken met zwemveiligheid”, aldus Hulshof. “Er is veel kennis en expertise en die komt samen binnen onze stichting.

Binnen het project NL Zwemveilig werkte het Kenniscentrum Zwemmen samen met een groot aantal andere kennisinstanties

Het ministerie van VWS investeerde zes ton in het project NL Zwemveilig. Het project is gericht op het verzamelen van cijfers en kennis over zwemonderwijs, zwemvaardigheid en zwemveiligheid in Nederland. Door kennis te verzamelen kan de zwemveiligheid naar een hoger niveau worden getild. Dat is het doel van NL Zwemveilig. Binnen het project werkte het Kenniscentrum Zwemmen onder meer samen met een groot aantal andere kennisinstanties zoals Mulier Instituut, Hogeschool Windesheim, Hanzehogeschool Groningen en Kenniscentrum Sport.“ Een belangrijke opbrengst was input voor de nieuwe norm voor zwemveiligheid”, aldus Hulshof.

Vaardigheden worden opgebouwd per zwemdiplomaXL40NZPEvertJanHulshof-2
“Er is meer dan bij de huidige norm vanuit zwemveiligheid naar die norm gekeken. Vaardigheden worden opgebouwd per zwemdiploma. De Nationale Norm Zwemveiligheid geeft duidelijkheid over wanneer je voldoende vaardigheden beheerst om plezier te hebben en je te redden in verschillende situaties. Dat is bij Zwemdiploma C. Je beheerst dan de vaardigheden voor een zwembad met attracties en open water, zoals recreatieplassen, brede sloten en vaarten."

"Bij het Zwemdiploma A leer je de vaardigheden te beheersen voor een zwembad zonder attracties. Bij het Zwemdiploma B leer je vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling."

"Techniek is belangrijk om te kunnen overleven en de vraag is aan welke zaken je tijdens de zwemles meer en minder aandacht besteedt. Er komen straks verschillende manieren waarop je tijdens het examen kan afzwemmen. Dit om de verschillende zwemlesmethodieken beter aan te kunnen laten sluiten op het examenzwemmen. Er ligt nadruk op oriëntatie in het water, op jezelf kunnen redden in verschillende omstandigheden en op zwemmen met kleren aan. Om in de Nederlandse omstandigheden goed en veilig te kunnen zwemmen, is het belangrijk dat kinderen ook echt doorgaan tot diploma C”, benadrukt Hulshof.  

Praktijkdagen
De Praktijkdagen Zwemonderwijs op 7 en 8 december hebben als thema ‘Heel Nederland zwemveilig’. Naast lezingen zijn er ook praktijkworkshops in Sport- en Evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein. “Daar komen meer dan zeshonderd zwemonderwijzers bijeen om zowel in theorie als in de praktijk kennis en ervaring te delen.”

Volgende week op Sport Knowhow XL een vervolgartikel met inhoudelijke aandacht voor cijfers van Mulier Instituut/SCP over zwemdiplomabezit in Nederland en de toekomstplannen van NPZ. Voor meer informatie: www.npz-nrz.nl.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst