Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Honkbalverenigingen maken zich samen hard voor behoud van velden

door: Thomas van Zijl | 23 november 2017

Ook in de sport geldt soms de macht van het getal en dat werkt niet in het voordeel van honk- en softbal. Omdat de verenigingen relatief klein zijn en het veld juist veel ruimte in beslag neemt, dreigen sommige gemeenten voor een andere bestemming te kiezen. In Amsterdam en omstreken trekken verenigingen nu in een taskforce samen op om het belang van honkbal beter over het voetlicht te brengen. 

XL39HonkbalTaskforce-1De Taskforce Honk- en softbal Regio Amsterdam komt voort uit het Cluster Amsterdam, bestaande uit verenigingen die actief zijn in en rond de hoofdstad en steeds vaker tot de conclusie kwamen dat zij tegen dezelfde problematiek aanliepen. De noodzaak om een actievere lobby te voeren richting gemeenten werd onder anderen gevoeld door Ruben van de Kar, secretaris van honkbalvereniging TIW-Survivors uit Diemen. De gesprekken lopen nog, maar er bestaat een gerede kans dat die eind volgend jaar het veld moet ruimen voor een hockeyclub. De gemeente kijkt naar vraag en aanbod en komt dan vrij eenvoudig tot de conclusie dat sporten als hockey en voetbal nu eenmaal populairder zijn. 

“Onbekend maakt onbemind”, zegt Van de Kar, die meent dat de gemeente ook andere aspecten moet meewegen. "Door alleen populaire sporten aan te bieden worden lang niet alle doelgroepen bereikt. Een divers sportaanbod kan daar juist bij helpen.”

Fysiek minder belastend
Honkbal is populair bij veel mensen met een andere achtergrond, bijvoorbeeld bij jongeren van Antilliaanse afkomst. Bovendien is het een sport die fysiek iets minder belastend is. Mensen voor wie voetbal of hockey te zwaar is, zien in honkbal vaak een alternatief, maar dat moet dat alternatief wel bereikbaar blijven. Minder velden betekent minder regionale spreiding en uiteindelijk ook een competitie die steeds moeilijker te organiseren is. 

“Gemeenten zijn als olietankers. Ze veranderen niet snel van koers en werken met meerjarenbeleidnota’s. Aan ons om ervoor te zorgen dat honk- en softbal daarin een plek krijgt"

De Taskforce Amsterdam wil gemeenten op het hart drukken daarnaar te kijken als er beslissingen genomen worden over sportaccommodaties. Op eigen kracht kunnen verenigingen met vaak slechts een paar honderd leden moeilijk een vuist maken, de Taskforce heeft wel impact denkt Van de Kar. Effecten van de nieuwe aanpak zijn nog moeilijk te meten, het succes moet op de lange termijn blijken. “Gemeenten zijn als olietankers. Ze veranderen niet snel van koers en werken met meerjarenbeleidnota’s. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat honk- en softbal daarin een plek krijgt. Dat hebben we gedaan door een toekomstvisie op te stellen.” 

XL39HonkbalTaskforce-2"Constructief in gesprek blijven"
Van de Kar geeft aan dat verenigingen graag willen meedenken over het beter benutten van hun accommodatie, bijvoorbeeld door er doordeweeks overdag gebruik van te laten maken door buitenschoolse opvang. Die creativiteit is belangrijk, vindt ook algemeen directeur Bart Volkerijk van de KNBSB. Hij begrijpt wel dat gemeenten kritisch kijken naar honkbalverenigingen, maar vindt het nog te vroeg om te stellen dat zijn sport in de verdrukking zit. ”Het is een feit dat honkbal nu eenmaal veel ruimte vraagt en juist daar is met name in de grote steden een gebrek aan. We moeten daarover constructief in gesprek blijven.” 

Meerdere studies hebben aangetoond dat breedtesport op de langere termijn niet of nauwelijks profiteert van topsporters die het goed doen

Wat zou helpen is een stevige stijging van het ledenaantal van de bond, maar die zit er ondanks internationale successen van Nederlandse honkballers niet aan te komen. Volkerijk wijst op meerdere studies die al hebben aangetoond dat breedtesport op de langere termijn niet of nauwelijks profiteert van topsporters die het goed doen. “We hebben wel geprobeerd mensen als Kenley Jansen van de Los Angeles Dodgers meer een gezicht te geven. Dat is gelukt, maar wat dan weer niet meewerkt is dat de World Series beginnen als bij ons het seizoen net afgelopen is.”

Flexibiliteit
Volkerijk kijkt desondanks met vertrouwen naar de toekomst van zijn sport. De clustering van clubs in grote steden, op initiatief en met ondersteuning van de bond, zorgt ervoor dat zij meer slagkracht hebben. Dat er een discussie over de velden blijft bestaan, lijkt hem onvermijdelijk en dat vraagt om flexibiliteit. Als het onderhoud voor gemeenten te duur en te complex is, moet in een aantal gevallen de lat wellicht om laag. 

“Veiligheid gaat boven alles, maar misschien hoeven niet alle velden te voldoen aan de hoogste internationale standaarden om Europese wedstrijden te kunnen spelen. Dat soort ingrepen kunnen al een slok op een borrel schelen en de discussie een andere wending geven. 

Voor meer informatie: Toekomstvisie Taskforce Amsterdam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst