Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

BrabantSport geeft rol van sport in de provincie een boost

door: Thomas van Zijl | 23 november 2017

Brabant wil zich meer dan nu al het geval is manifesteren als provincie waar innovatie voor sport floreert, waar sporttalent ontbolstert en grote internationale evenementen georganiseerd kunnen worden. Aan partijen die zich daar van oudsher mee bezighouden geen gebrek. Nieuw is dat ze onder de vlag BrabantSport veel nauwer gaan samenwerken en direct verantwoordelijk worden voor de uitvoering van sportbeleid. 

De eerste verbindingen met het bedrijfsleven zijn inmiddels gelegd, mede door de assistentie van partner van het eerste uur sportmarketingbureau Triple Double. Financiering is trouwens geen doel op zich; het geld is nodig om de vier hoofdlijnen waar BrabantSport zich op richt in te kunnen vullen: technologische innovatie, het laten sporten van mensen met een beperking, talentontwikkeling en het binnenhalen van grote sportevenementen. De afgelopen jaren is er in het kader van het Olympisch Plan 2028 hard gewerkt aan de realisatie van topsportaccommodaties. Wat directeur Michel Reinders betreft, is het tijd om die arbeid te verzilveren. 

Het samenwerkingsverband wil waarde toevoegen waar regionale vraagstukken spelen op sportgebied

Wereldtop
Het eerste succes is binnen: de Champions Trophy wordt volgend jaar georganiseerd door Breda – in samenwerking met de KNHB. Andere evenementen die al definitief op de kalender staan zijn het EK Veldloop, het EK veldrijden en het WK Handboogschieten in 2019, niet toevallig een sport waarin enkele Brabanders tot de wereldtop behoren.

BrabantSport richt zich met deze hoofdlijnen bewust op thema’s die de gemeentegrens overschrijden. Het samenwerkingsverband wil waarde toevoegen waar regionale vraagstukken spelen op sportgebied. Bijvoorbeeld door afspraken tussen scholen te maken om talent optimaal te begeleiden, of duidelijk in kaart te brengen waar mensen met een beperking in de regio kunnen sporten. Binnen een gemeente is dat aanbod vaak beperkt, een iets bredere blik levert meestal meer mogelijkheden op. 

XL39BrabantSportMichelReindersFC copyDaarnaast verbindt BrabantSport kennisinstellingen en bedrijven met elkaar rond innovatieprojecten. Ook het binnenhalen van grote evenementen is een regionale aangelegenheid. “In de meeste gevallen is het slechts één stad die een toernooi organiseert, maar om alle deelnemers en toeschouwers een warm welkom te kunnen bieden, hebben we restaurants en hotels uit de hele regio nodig. BrabantSport is er dus voor de hele provincie”, aldus Reinders. 

Harde knip
Met de lancering van BrabantSport wordt er een harde knip gezet tussen enerzijds het formuleren en bepalen van beleid door de provincie en anderzijds de uitvoering daarvan door het nieuwe consortium. Het samenwerkingsverband bestaat uit Centrum voor Topsport en Onderwijs Zuid, Sports and Technology en Team Brabant Sport. Ook SSNB (Sportservice Noord-Brabant) is samenwerkingspartner in de uitvoering. De provincie blijft aan boord als belangrijkste financier van BrabantSport. 

“Instanties die iets met sport wilden, wisten dat ze altijd bij de provincie terecht konden. Dat leidde wel eens tot pinautomaatgedrag"

Het idee is overigens wel dat er in die verhouding op termijn iets verandert. Niet omdat de provincie minder geld zal verstrekken, maar omdat de verwachting is dat de taart in zijn geheel groter wordt. Een belangrijke doelstelling van het samenwerkingsverband is immers het aanhalen van de relaties met bedrijven die willen investeren in sport in Brabant. Reinders: “Instanties die iets met sport wilden, wisten dat ze altijd bij de provincie terecht konden. Dat leidde wel eens tot pinautomaatgedrag. Daar willen we verandering in aanbrengen. Het gaat om betrokkenheid van markt én overheid.” 

XL39BrabantSport-2Nieuwe financieringsmogelijkheden
Juist het bundelen van krachten zorgt ervoor dat de onderdelen van BrabantSport meer gelegenheid hebben om te kijken naar de toekomst en naar nieuwe financieringsmogelijkheden. “Het gaat om kleine teams die bestaan uit soms twee of drie mensen. Stuk voor stuk steengoed in hun vak en ze werken keihard. En dat willen we nu juist veel meer vertalen naar een goede propositie richting het bedrijfsleven.” 

Samen denkt Reinders dat zij meer impact kunnen maken. Een voor een langs gaan bij een bank of bedrijf is niet zo effectief, bovendien wordt daarmee geen groter verhaal verteld. De huidige situatie is een andere. De partners zitten fysiek in hetzelfde kantoor (SX Eindhoven) en delen een gemeenschappelijk belang. Ze maken, ieder op hun eigen manier, Brabant sterker door sport. Reinders: “Als directeur is het mijn taak om iedereen erop te wijzen dat we in hetzelfde shirt spelen. Dat gaat overigens redelijk vanzelf. Wat hier gebeurt, is echt meer dan ergens een logo op plakken.” 

Voor meer informatie: Michel Reinders, michel@brabantsport.nl / @michel_reinders

« terug

Reacties: 1

Jacomine Ravensbergen
23-11-2017

Hele mooie bundeling van krachten voor de top- en breedtesport in Brabant. 

Veel succes Michel (en collega’s)!!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst