Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

80% gerenoveerde atletiekaccommodaties na oplevering afgekeurd

door: Thomas van Zijl | 16 november 2017

Van de tien atletiekaccommodaties die dit jaar gerenoveerd zijn, werden er acht na oplevering afgekeurd. Voor de Atletiekunie reden om in actie te komen. De Adviesgroep Atletiekaccommodaties gaat gemeenten en verenigingen met raad en daad bijstaan. Aannemers zijn er blij mee, de adviesbureaus zien echter een geduchte concurrent de markt betreden.

XL38AdviesgroepAtletiekBobThomassenDe Atletiekunie zag de laatste jaren veel kennis op het gebied van accommodatiebeheer en –renovatie verdwijnen. Het aantal aannemers dat zich ermee bezig houdt, daalde van negen naar vijf en ook gemeenten stellen andere prioriteiten.

“Het zijn de kunstgrasvelden die de klok slaan”, zegt Bob Thomassen, die namens de Atletiekunie zitting neemt in de Adviesgroep. “Logisch natuurlijk, er zijn veel meer verengingen die daarmee bezig zijn maar atletiekaccommodaties mogen er niet de dupe van worden.” En toch is dat wat dreigt te gebeuren.

Bol van reglementen
Thomassen wijst erop dat atletiek een complexe sport is, een jurysport bovendien, die bol staat van de reglementen. “Toevallig heb ik hier het boek voor me waar al die regels en voorwaarden in staan: 322 pagina’s.” Om een wedstrijd te mogen organiseren of bijvoorbeeld een record officieel te erkennen moet aan al die eisen voldaan worden. Verenigingen en atleten hebben er dus baat bij als bij renovatie die regels in acht worden genomen. 

“Een polsstokhooginsteekbak met vlak daarnaast een meterkast. Levensgevaarlijk"

Thomassen zag de afgelopen jaren voldoende voorbeelden voorbij komen om vast te stellen dat er op dat vlak vaak licht zit tussen de plannen en de uitvoering. “Een polsstokhooginsteekbak met vlak daarnaast een meterkast. Levensgevaarlijk. Of een discus die bij een goede poging van de werper zo de loopbaan bereikt. Echt gebeurd.” 

Specialisten
Het gaat in sommige gevallen om ontwerpfouten, in andere situaties is er duidelijk sprake van een gebrek aan kennis. Daarom draaide de Atletiekunie sinds maart van dit jaar pilots met een eigen adviesgroep, die naast de Atletiekunie bestaat uit twee specialisten op het gebied van sportaccommodaties; Siebenga Advies- en Tekenbureau en Kennis van Sport. De bond doet de administratieve ondersteuning, acquisitie en brengt kennis in met betrekking tot verenigingsleven, wedstrijdvolgorde en reglementaire zaken. De adviesgroep zorgt vervolgens voor inpassing, budgetbewaking en technische uitwerking. 

XL38AdviesgroepAtletiek-2De lancering van de Adviesgroep past volgens Thomassen in de transitie die de Atletiekunie doormaakt van traditionele naar ondernemende bond. Daarmee bedoelt hij overigens niet dat het advieswerk een goudmijn is. “Wij beginnen hier niet mee om er rijker van te worden. Het zou mooi zijn als ik mijn eigen uren terugverdien. Hoofdzaak is dat accommodaties na renovatie er op vooruit gaan en klaar zijn voor gebruik.” 

“Het gebeurt nu nog te vaak dat clubs worden overgeslagen, terwijl juist daar de kennis zit en men het beste weet waar behoefte aan is” 

Kennis bij verenigingen
Dat klinkt vanzelfsprekender dan het is. Het afgelopen jaar werden alleen de twee atletiekaccommodaties waarbij de Adviesgroep via de pilot betrokken was goedgekeurd, in Apeldoorn en Genderingen. En dat terwijl er door atletiekverenigingen geregeld gerenoveerd wordt. Afhankelijk van het type kunststof dat gebruikt wordt is de loopbaan bijvoorbeeld na tien tot vijftien jaar toe aan vervanging. De adviesgroep kan gemeenten als eigenaar van de meeste accommodaties daarin bijstaan, maar wil ook nadrukkelijk het gesprek aangaan met de verenigingen die er gebruik van maken. Thomassen: “Het gebeurt nu nog te vaak dat clubs worden overgeslagen, terwijl juist daar de kennis zit en men het beste weet waar behoefte aan is.” 

De gemeenten zien in de Adviesgroep een nieuwe partner, verenigingen zijn er blij mee, net als de aannemers. Bij de traditionele adviesbureaus bespeurt Thomassen minder enthousiasme. “Wij betreden hun markt, tegen een concurrerende prijs met meer kennis aan boord. Omdat we denken dat het beter kan. Als alles al goed was, hadden we dit echt niet hoeven doen.” 

Enorme opkomst, onderwerp leeft
De Adviesgroep hoopte voor volgend jaar op drie klanten, heeft er voor het einde van 2017 met Maastricht en Valkenswaard al twee binnen en er zit nog meer in het vat. Thomassen heeft gemerkt dat veel verenigingen en gemeenten met vragen zitten. Vorige maand organiseerde de Atletiekunie in Apeldoorn een themadag over accommodaties. De bond verwachtte vijftig deelnemers, en zag uiteindelijk liefst negentig bezoekers komen. “De Adviesgroep is belangrijk, maar de eerste stap is dat wij als Atletiekunie onze leden van de juist informatie voorzien. Daarom waren wij ook zo blij met de enorme opkomst. Het is het bewijs dat het onderwerp leeft.” 

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 1

Walter Vroom
02-02-2018

Beste,

Goed werk, zo’n adviesgroep. Atletiek is niet zomaar een sport, vereist veel specifieke kennis. Ik ben in 2017 verantwoordelijk geweest voor de renovatie en uitbreiding van de atletiekbaan in het Zuiderpark, Den Haag, samen met collega Wilko Zuidema (over kennis van atletiek gesproken!). Die renovatie had volgens mij ook in het lijstje ‘in 1 keer goedgekeurd’ gepast.

Succes met het goede werk!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst