Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Concurrentiestrijd om digitale afhangborden

door: Leo Aquina | 2 november 2017

Wie tennist weet wat een afhangbord is. Vroeger hingen spelers hun kaart op dat bord om een baan te reserveren en sinds 2005 gebeurt dat bij veel clubs digitaal. Martijn Groeneweg is de geestelijk vader van dit digitale afhangbord, dat hij in 2006 verkocht aan de KNLTB. Per 1 januari 2018 vervangt de KNLTB dit oude digitale afhangbord echter door een nieuw bord van een andere leverancier. Niet alleen het afhangbord, maar de complete digitale infrastructuur waarmee tennisclubs hun afhangbord en de ledenadministratie koppelen aan de database van de bond gaat op de schop en dat zit een aantal leveranciers van softwarepakketten niet lekker. Groeneweg zet met zijn bedrijf Measuremail een concurrent van het nieuwe digitale afhangbord van de KNLTB in de markt. 

XL36DigitaalAfhangbord-1“KNLTB stopt met het huidige afhangbord, maar Measuremail biedt een verbeterde versie van dat afhangbord aan”, zegt Groeneweg. Voor het nieuwe afhangbord zijn nieuwe schermen nodig en de tennisbond laat daarom de oude schermen weghalen bij de 700 verenigingen die van het bord gebruikt maakten. Het is Groeneweg een doorn in het oog. 

Oude wijn in nieuwe zakken
In een mail aan de tennisverenigingen schrijft hij: ‘U wordt kennelijk door de KNLTB verplicht nieuwe hardware te nemen, ook al functioneert de huidige hardware nog prima.’ Groenweg legt de verenigingen daarom twee opties voor: ‘1. Maak géén afspraak met de accountmanager van de KNLTB voor het nieuwe systeem, dan blijft het oude systeem met scherm vooralsnog hangen. 2. U kunt KNLTB een bod doen om de bestaande hardware te kopen voor bijvoorbeeld een bedrag van € 100.’ Het nieuwe digitale afhangbord van de KNLTB is volgens Groeneweg oude wijn in nieuwe zakken. Measuremail biedt de clubs volgens hem een beter en goedkoper alternatief. 

Het digitale afhangbord van Measuremail is volgens Groeneweg niet alleen goedkoper dan het nieuwe bord van de bond, maar biedt tennissers ook meer flexibiliteit

Het bestaande afhangbord was gekoppeld aan ledenadministratiesystemen. “Ons nieuwe afhangbord blijft gekoppeld aan de meest gangbare ledenadministratiesystemen”, vertelt Groeneweg, maar de KNLTB heeft de koppeling van de meeste ledenadministratiepakketten met de bondsdatabase opgeheven. Volgens Groeneweg vormt dat geen belemmering voor het digitale afhangbord van Measuremail, dat volgens hem niet alleen goedkoper is dan het nieuwe bord van de bond, maar dankzij de samenwerking met tenniscredits ook voorziet in een systeem waarbij tennissers gemakkelijker bij andere verenigingen terecht kunnen voor een baan. “Als tenniscreditslid kun je via de app en het digitale afhangbord bij iedere club tennissen. Dat geldt voor mensen die ergens lid zijn van een vereniging, maar ook voor de ongebonden tennisser.“

KNLTB: ‘Versnippering tegengaan’
XL36DigitaalAfhangbord-2Wat was voor de KNLTB reden om de volledige digitale infrastructuur rond het digitale afhangbord te wijzigen? “Onze verenigingen hebben een technische basis nodig om de sport goed te kunnen organiseren”, zegt Robert Jan Schumacher, directeur dienstverlening bij de bond. “Op dit moment is het versnipperd over 23 verschillende ledenadministratiepakketten die allemaal schakelen met de database van de bond. Dat geldt ook voor het digitale afhangbord. Ongeveer 700 van de in totaal 1700 verenigingen maakten gebruik van het oude digitale bord, maar er waren ook nog andere varianten en veel clubs hadden ook nog een klassiek houten bord.” 

"Als bond willen wij alle clubs met elkaar verbinden en dat is een stuk makkelijker als we alle clubs op hetzelfde platform te krijgen”

Schumacher betreurt de scheve gezichten bij voormalige leveranciers. “Dat is niet in het belang van het tennis. Wij willen duidelijkheid voor de verenigingen creëren. Het oude afhangbord was niet geïntegreerd met ledenpakketten. Wij werken aan een digitaal landschap waarbij alle verenigingen en alle leden aan elkaar gelinkt zijn. Daarbij hebben we gekozen samen te werken met een aantal partijen en daar hoort Measuremail niet bij. Er zijn verschillende partijen in de markt, daar kunnen wij niets aan doen, maar als bond willen wij alle clubs met elkaar verbinden en dat is een stuk makkelijker als we alle clubs op hetzelfde platform te krijgen.”

Strengere eisen aan databeveiliging
De KNLTB ontwikkelde het nieuwe afhangbord samen met softwarebouwer LISA, die ook aan andere sportbonden levert. Schumacher: “De koppeling met de verschillende ledenadministratiepakketten vervalt omdat we een geïntegreerde community willen vormen. Bovendien worden er door de autoriteit persoonsgegevens steeds strengere eisen gesteld aan databeveiliging. Als het gaat om de bescherming van de leden van de KNLTB, is de bond verantwoordelijk. Als er bij één van de 23 verschillende partijen waar wij een koppeling mee hadden een lek zit, hebben wij een probleem. Dat risico willen we niet langer lopen.” Het nieuwe digitale afhangbord van de KNLTB kan worden gekoppeld met het ledenadministratiesysteem van AllUnited. LISA en AllUnited zijn de enige pakketten waarvoor de bond een koppeling met de eigen database faciliteert. 

Schumacher geeft aan dat clubs nog altijd wat te kiezen hebben. “Verenigingen hebben bij het afhangbord en het ledenadministratiepakket van de KNLTB de keus tussen een 0-euro versie per lid, een 1-euro versie en een 2,5 euro versie, waarbij er aan de verschillende pakketten verschillende mogelijkheden hangen. Daarnaast kunnen clubs kiezen voor een van de opties van AllUnited, waarmee wij ook nog altijd een koppeling faciliteren. Ik ben ervan overtuigd dat clubs nog voldoende ruimte om te kiezen”, aldus Schumacher, die voor uitleg van de nieuwe KNLTB-opzet verwijst naar het volgende filmpje: 

Voor meer informatie: Martijn.Groeneweg@measuremail.com en r.schumacher@knltb.nl

« terug

Reacties: 1

Wilco Plasmeijer
02-11-2017

Het afhangbord van Measuremail werkt nu ook samen met Tennis Credits. Info: https://tenniscredits.com

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst