Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Windesheim gastheer van achtste Dag van het Sportonderzoek

door: Leo Aquina | 2 november 2017

Op 9 november 2017 organiseert Hogeschool Windesheim in Zwolle de achtste Dag van het Sportonderzoek. Sinds de eerste editie in Amsterdam 2010 komen sportonderzoekers jaarlijks bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen. CALO Windesheim, dat dit jaar zijn zeventigjarig bestaan viert, organiseert de dag voor het eerst. “Wij veranderen niets aan de opzet van de dag”, aldus directeur Robert Agelink. “Het bijzondere aan de Dag van het Sportonderzoek is dat alle Nederlandse sportonderzoekers van HBO-instellingen en universiteiten elkaar ontmoeten.”

XL36DSO-RobertAgelinkDe eerste Dag van het Sportonderzoek was een initiatief van het Mulier Instituut. Inmiddels zijn ook Kenniscentrum Sport, en het Hogescholen Sport Overleg (HSO) nadrukkelijk bij de organisatie betrokken. De dag wordt iedere jaar op een andere locatie georganiseerd. 

“Wij wilden het dit jaar graag op Windesheim doen vanwege ons lustrum”, aldus Agelink. “Voor ons is dit een mooie manier onze vingerafdruk te laten zien aan de wereld van het sportonderzoek. Wij zijn trots op het programma waarin meer dan honderd recente sportonderzoeken worden gepresenteerd in meer dan twintig sessies waarin een specifiek thema centraal staat, en in meer dan twintig symposia waarin verschillende organisaties het initiatief hebben genomen om te komen tot een passend en actueel programma.’ Op de Dag van het Sportonderzoek komt al het Nederlandse sportonderzoek samen. “Het gaat niet alleen om praktijkgericht onderzoek. We zien veel samenwerking tussen het HBO en universiteiten”, aldus Agelink.

Effectief spelgedrag in voetbal
Met de hoogleraren Daniel Memmert en Ramón Spaaij en wetenschapsjournalist Mark Mieras staan er drie toonaangevende keynote sprekers op het programma in Zwolle. Deze drie keynotes beschouwen aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek diverse vraagstukken die van belang zijn voor zowel het leren bewegen, het onderwijs in bewegen, het spelplezier als voor het sportbeleid dat sportbeoefening voor iedereen mogelijk wil maken. 

"Het Nederlandse voetbal floreert op dit moment allerminst. Wellicht biedt Daniel Memmert aanknopingspunten om daar iets aan te kunnen doen”

“Daniel Memmert heeft tijdens meerdere WK’s voetbal onderzoek gedaan naar effectief spelgedrag”, vertelt Agelink. “Welk tactische beslissingen zijn van belang om te komen tot een doelpunt? Hoe stimuleer en meet je creativiteit? Het Nederlandse voetbal floreert op dit moment allerminst. Wellicht biedt Memmert aanknopingspunten om daar iets aan te kunnen doen.”

Het thema van Memmert combineert volgens Agelink goed met het werk van Ramón Spaaij. “Waar Memmert kijkt vanuit een bewegingswetenschappelijke achtergrond, kijkt Spaaij juist vanuit een sociaalwetenschappelijke achtergrond naar bewegen. Spaaij woont en werkt vooral in Australië maar kan ons nieuwe inzichten geven waar het gaat om de veronderstelling dat sport een positief effect heeft op integratie en inclusie.”

Breinleren
Ook Mark Mieras sluit aan bij Daniel Memmert. “Hij is afgestudeerd theoretisch natuurkundige”, aldus Agelink. “Als wetenschapsjournalist houdt hij zich bezig met de popularisering van de wetenschap. Mieras is de man van het breinleren, dat in verschillende van zijn publicaties terugkomt. Hij verbindt vraagstukken uit het fundamentele onderzoek met praktische implicaties voor het onderwijs.”

"Wat ons betreft is de dag geslaagd als we voor al die partijen en de bezoekende sportonderzoekers van diverse kennisinstellingen uit het hele land van waarde kunnen zijn"

Agelink presenteert het programma voor de achtste Dag van het Sportonderzoek met trots en hoopt niet alleen landelijk, maar ook lokaal impact te genereren. “Wij nodigen ook veel regionale partijen in en om Zwolle uit, zoals sportservice Zwolle, zorgorganisaties en bijvoorbeeld betaald voetbalclub PEC Zwolle. Wat ons betreft is de dag geslaagd als we voor al die partijen en de bezoekende sportonderzoekers van diverse kennisinstellingen uit het hele land van waarde kunnen zijn.” 

Net als vorig jaar zal aan de Dag van het Onderzoek de Nacht van het Onderzoek vooraf gaan. Voor meer informatie over de Dag van het Onderzoek: www.dagvanhetsportonderzoek.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst