Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Debat over maatschappelijke rol van sport in De Balie

door: Thomas van Zijl | 12 oktober 2017

De Sportraad Amsterdam heeft als taak de gemeente te adviseren over beleid dat ertoe leidt dat zoveel mogelijk Amsterdammers met plezier sporten. Advisering kan in de vorm van een diep doorwrocht rapport gericht aan het stadsbestuur, maar bepaalde thema’s verdienen een groter publiek. Om daarvoor te zorgen organiseert de Sportraad vanavond voor de tweede keer Hotgame, in debatcentrum De Balie. Met verhalen, muziek, entertainment en debat. Thema van deze editie: Sport, de vuist van verzet. Hoe de kracht van sport ook in deze tijd kan worden ingezet voor een inclusieve samenleving. 

De Hotgame-avonden zijn een initiatief van Marloes Coenen, meervoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts en lid van de Sportraad Amsterdam. In 2015 organiseerde zij in samenwerking met onder andere het huidige SP-Kamerlid Peter Kwint de ‘Ode aan de Vechtsport’. Een avond die erop gericht was het eenzijdige beeld op vechtsporten te laten kantelen. Coenen: 

“De associatie is heel sterk dat vechten iets is voor domme lieden, voor criminelen. Door juist mensen uit ‘meer geaccepteerde kringen’ te laten vertellen over hoe mooi vechtsport kan zijn, wisten we een geweldige twist te maken. Niet met een boring congres, maar met een veelzijdige, eclectische avond, waaraan wereldkampioenen, maar ook journalisten, schrijvers, muzikanten en filosofen deelnamen” 

XL34-MarloesCoenenHotgameMaatschappelijke verantwoordelijkheid
De ‘Ode aan de Vechtsport’ kreeg eerder dit jaar onder de noemer Hotgame een vervolg. Met Sportraad Amsterdam kopieerde ze het format en zet het nu in om actuele thema’s onder de aandacht te brengen. De eerste editie ging over de landelijke verkiezingen, deze tweede over de kracht die sport heeft om effectief bij te dragen aan een inclusieve samenleving. 

"Sport en sporters hebben een groot bereik en kunnen impact maken. Als ze zich daar bewust van zijn en er verantwoord mee omgaan, kunnen ze betekenisvolle zaken neerzetten"

Coenen is nog altijd de drijvende kracht. Ze kiest bewust onderwerpen die haar aan het hart gaan. Coenen vindt dat sporters, zeker als ze wat verder zijn in hun carrière, zich bewust moeten zijn van het feit dat ze het verschil kunnen maken. Dat ze een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Zelf ervaart ze die in ieder geval wel. “En ik ben zeker niet de enige. Clarence Seedorf spreekt zich uit, ook tijdens de eerste Hotgame, Khalid Boulahrouz, maar ook iemand als Pieter van den Hoogenband. Of sport daarmee niet te politiek wordt? Nee, dat vind ik niet. Sport en sporters hebben een groot bereik en kunnen impact maken. Als ze zich daar bewust van zijn en er verantwoord mee omgaan, kunnen ze betekenisvolle zaken neerzetten.”

XL34-MarloesCoenenHotgame-2Mensen samenbrengen
Coenen hoefde niet lang na te denken over het thema dat donderdagavond in debatcentrum De Balie op het programma staat. De sprekers en optredende artiesten staan stil bij het vermogen van sport om mensen samen te brengen. Geen vanzelfsprekendheid in een tijd waarin culturen soms botsen, in eigen land maar ook daarbuiten. Neal Petersen, oprichter van SportAmerika zal zich bijvoorbeeld buigen over American Football-speler Colin Kaepernick die met zijn vreedzame protest aandacht vraagt voor de ongelijke behandeling van zwarte mannen door de Amerikaanse politie. Hij krijgt bijval en steun voor zijn acties, maar ook ontzettend veel kritiek, zelfs van president Trump. Kritiek die vaak weinig met de inhoud van zijn protest te maken had. Ook Coenen ziet soms verharding in de maatschappij en op het sportveld, maar is niet somber gestemd. 

“Ik zeg altijd: vliegen vang je niet met azijn. Sport laat veel mooie voorbeelden zien.” Daarvoor hoeft Coenen niet eens ver voor te zoeken. In haar eigen dojo R-grip komt alles en iedereen samen. Mensen met een moslim-achtergrond sporten er met mensen die gay zijn. De verschillen vallen weg, omdat er volgens Coenen duidelijke afspraken zijn gemaakt. “Als je ervoor kiest om bij mij te trainen, dan kies je ook voor mijn principes van inclusiviteit en geef je een hand, respecteer je elkaar en doe je je best.” 

Indrukwekkende line-up
De boodschap moet vanavond in De Balie duidelijk zijn, maar niet te zwaar worden verpakt. Daarom is er van alles te beleven en staat een indrukwekkende line-up van deelnemers op het podium. Khalid Boulahrouz is van de partij, net als oud-international Daphne Koster die zich als vrouw een weg wist te banen in het mannenbolwerk dat voetbal nog altijd is. Topjudoka Roy Meijer analyseert de invloed van vechtsporten op jongeren en documentairemaker Danny Ghosen laat een speciaal voor Hotgame gemaakte reportage zien over oud worstelaar Bert Kops sr. en bokser Joop Kruis. 

"We bouwen De Balie om tot een grote sportkantine waarin iedereen met elkaar in gesprek kan"

Verder bespreekt hoogleraar sport & recht Marjan Olfers wie er juridisch verantwoordelijkheid moet nemen. Schrijver Jan van Mersbergen draagt een column voor over de sportvereniging als dorp in een grote stad. Muziek is er van DJ Sjeazy Pearl en Geronimo Latumeten. Het Amsterdamse verenigingsleven wordt vertegenwoordigd door verschillende sportbestuurders die op het podium met elkaar in gesprek gaan over welke verantwoordelijkheid zij dragen om mensen te betrekken in plaats van uit te sluiten. Coenen: 

“Maar verwacht geen stijve avond waarin de sprekers het publiek vertellen hoe het zou moeten. We bouwen De Balie om tot een grote sportkantine waarin iedereen met elkaar in gesprek kan.” 

Voor meer informatie: www.debalie.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst