Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Team Sportservice: nieuwe naam voor een nieuwe tijd

door: Marc Hoeben | 5 oktober 2017

Na een herwaardering van de uitgangspunten is het gekomen tot een nieuwe naam en een nieuwe organisatie. De sportservices van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht richten zich nog nadrukkelijker op de maatschappelijke inzet van sport en bewegen en doen dat vanaf 18 september onder de naam Team Sportservice.

XL33 TeamSportserviceEnricoDamo copyDe nieuwe benaming past beter bij de huidige realiteit, zegt Enrico Damo van Team Sportservice. “We hebben gekozen voor een meer functionele naam. We willen ook echt uitstralen dat we één team zijn. We doen binnen de sportservices van Noord-Holland, Zuid-Holland en provincie Utrecht voortdurend aan kennisoverdracht en die kennis is daardoor beschikbaar voor al onze klanten.”

Gelden opgedroogd
Die klanten van Team Sportservice zijn vooral de lokale overheden, naast het onderwijs, zorg- en welzijnsorganisaties en sportaanbieders. “Van oudsher had je een sportservice in elke provincie en deze werd ook gefinancierd door de provincie. Dat is nu niet meer zo, de provinciale gelden zijn in veel gevallen opgedroogd. De sportservices stapten voor de uitvoering van het sportbeleid de laatste jaren al over op zelfsturende teams, waar de managementlaag werd uitgesneden. 

“We werken met die teams meer wijkgericht, zoals ook de gemeenten het hebben ingericht. Daarnaast hebben we ons afgevraagd waar we goed in waren en hebben we de keuze gemaakt om ons meer op de kerntaken te richten. We hadden bijvoorbeeld een evenementenbureau, maar dat hebben we afgestoten. We hadden ook Talentboek, een crowdfundplatform voor de ontwikkeling van jong talent. Dat is nu door ex-schaatstopper Yvonne van Gennip meegenomen en zij heeft daarin doorgepakt.”

"Wij hebben duidelijk een toegevoegde waarde, doordat we vanuit onze complementariteit wat te bieden hebben"

Schermafbeelding 2017-10-04 om 15.06.15 copyExpertise
Team Sportservice formuleerde een visie, waarbij alles moest draaien om een ‘gezonde, vitale en sociale samenleving’. “Daar willen we een bijdrage aan leveren.” Het denkt in de expertise in zowel kennis als praktijk over een 'unieke’ combinatie te beschikken. “Meer organisaties, zoals de VSG en NOC*NSF, houden zich bezig met het beleid voor sport en bewegen. Wij hebben duidelijk een toegevoegde waarde, doordat we vanuit onze complementariteit wat te bieden hebben. Wij kunnen het landelijk beleid vertalen in lokale plannen en acties. Daar ligt onze kracht. Wij hebben de contacten en de kennis om te adviseren welke aanpak en interventies je het beste kunt inzetten, afhankelijk van wat je wilt bereiken en bij welke doelgroep.”

Voorbeelden genoeg, weet Damo. “Zo hebben wij Move Mates ontwikkeld voor basisscholen, waarmee we kinderen ook buiten de gymles op een positieve manier in beweging willen krijgen. Kinderen uit groep 7 of 8 worden opgeleid tot speelpleincoach en organiseren zelf activiteiten in de pauzes. Of een ander voorbeeld: we hebben met de BuurtSportVereniging een interventie in huis waarmee je achterstandswijken duurzaam in beweging krijgt.”

Afstemmen vraag en aanbod
Team Sportservice weet dat veel van het ‘sportkapitaal’ in gemeenten niet optimaal wordt benut. Wat het daarmee precies bedoelt? “Sportaccommodaties worden vooral op piekmomenten goed benut. Maar grote delen van de dag staan ze leeg en dat is eigenlijk zonde. Voor bepaalde doelgroepen is het mogelijk om op andere tijden in beweging te komen. Denk aan ouderen, aan mensen die een burn-out hebben en bezig zijn om te re-integreren. Wij kunnen helpen bij het afstemmen van vraag en aanbod, om zo de bezettingsgraad te verhogen. Wat dat betreft valt er echt veel te winnen."

"Je wilt toch ook weten wat nou echt de effecten van een project of programma zijn, wat het verschil is tussen de situatie aan het begin en aan het einde"

"Zo denk ik bijvoorbeeld aan het project ‘Klaar voor de start?!’ bij een atletiekvereniging in Heerhugowaard, voor mensen met een milde depressie die gebaat zijn bij bewegen. Zij kunnen nu overdag in actie komen. Het idee is om vanuit zulke initiatieven een structureel aanbod te genereren. In het vergroten van de bezettingsgraad van accommodaties kunnen we overigens ook handiger gebruik maken van de digitalisering in de afstemming tussen vraag en aanbod.”

Onderbouwing
Ondertussen kijkt Team Sportservice naar een verantwoorde onderbouwing van dat aanbod. “Je wilt toch ook weten wat nou echt de effecten van een project of programma zijn, wat het verschil is tussen de situatie aan het begin en aan het einde. De wereld wordt steeds meer gebaseerd op data. Ook bij ons is dat nog in ontwikkeling en ik kan het nog niet heel hard roepen dat we het doen. Maar het houdt ons wel bezig.”

Voor meer informatie: www.teamsportservice.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst