Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voetbalteam met gevluchte Syriërs maakt binnenkort competitiedebuut

door: Thomas van Zijl | 21 september 2017 

Voetbalclub BFC uit Bussum krijgt er jaarlijks teams bij, net zoals er ook wel eens een studenten- of veteranenelftal mee ophoudt. Niets bijzonders. Het huidige team BFC 3 dat op zondag speelt vraagt net iets meer aandacht en begeleiding, maar dat heeft de vereniging er graag voor over. Dit elftal bestaat namelijk uit Syrische vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Ze kunnen niet wachten op hun officiële competitiedebuut. 

Het voetbalverhaal van deze mannen begint op een trapveldje in Bussum. Opgetrommeld door twee Syriërs die al wat langer in Nederland zijn, spelen ze daar zes tegen zes hun wedstrijdjes. De sport is belangrijk, maar daar onder elkaar zijn en steun kunnen bieden in soms moeilijke tijden tellen evenzeer. De steeds groter wordende groep valt ook op bij een medewerkster van Versa Welzijn, de gemeentelijke organisatie voor maatschappelijk werk. 

Belronde
Aangespoord door hun enthousiasme begint die medewerkster een belronde met lokale verenigingen. Zou het immers geen goed idee zijn als deze Syrische voetballiefhebbers hun wedstrijden op een groot veld kunnen spelen in een officiële competitie tegen serieuze tegenstanders. Voetbalclub BFC reageert direct enthousiast. “Wat zou een succes in de weg kunnen staan? Wij wisten het niet te bedenken”, zegt bestuurslid Algemene Zaken Anneke Frenk. “Dus zijn we gaan praten en in actie gekomen.” 

XL31BFC-1

"Sommige spelers hebben ook geen voetbalachtergrond. Ze spelen omdat ze het leuk vinden, maar zijn niet gewend aan wedstrijden"

Tot nu toe gaat alles goed, onder andere door de medewerking van de KNVB. BFC 3 moest te elfder ure worden toegevoegd aan een poule en dat is gelukt. Het team kan dus deelnemen aan de competitie. De wedstrijden voor de beker, die vaak gelden als voorbereiding op het seizoen, komen net te vroeg. Het elftal speelde vorige week wel op eigen terrein een eerste oefenwedstrijd. Frenk: “Het is een flinke overgang van de pleintjes naar een groot veld. Sommige spelers hebben ook geen voetbalachtergrond. Ze spelen omdat ze het leuk vinden, maar zijn niet gewend aan wedstrijden.” 

Regels en procedures
Het team heeft zijn eigen trainer en er is een leider, maar enige extra begeleiding is noodzakelijk. “Wij zijn in dit misschien wel overgereguleerde land vertrouwd met allerlei procedures. Nieuwkomers worden daar soms een beetje door overvallen.” Het elftal zal uiteraard de spelregels moeten leren kennen, maar ook moeten weten dat er voor de wedstrijd een formulier wordt ingevuld waar spelerspassen voor nodig zijn bijvoorbeeld. 

Het elftal bestaat uit twintig mannen tussen de 17 en 38 jaar. Voor veteranenteams vaak een noodzakelijk hoog aantal omdat niet iedereen elke zondag kan. Vooral uitwedstrijden worden met deze groep een logistieke uitdaging. Slechts twee spelers hebben een auto. Het zou handig zijn het busje van de kinderopvang die op dezelfde locatie zit te kunnen gebruiken. Daar zijn gesprekken over, maar tot er een definitieve afspraak is rijden BFC’ers de spelers naar het terrein van de tegenstander. “Het is nog pril, we zoeken naar de beste manier om dit team op weg te helpen. Daar hoort soms een extra inspanning bij. Zeker voor een club als de onze, die een maatschappelijke rol wil spelen, moet dat geen probleem zijn.”

XL31BFC-2Om het lidmaatschap voor de Syrische voetballers mogelijk te maken heeft BFC de contributie naar beneden bijgesteld. Frenk: “In dit geval hebben we die beperkt tot de kosten voor kleding en de verplichte afdracht aan de KNVB. Voor de jonge leden van het elftal kunnen we bovendien een beroep doen op het Jeugdsportfonds.” Wat BFC daarvoor terugkrijgt? Ontzettend gemotiveerde spelers die graag iets terugdoen voor de club. Frenk merkt dat de nieuwe leden staan te popelen om vrijwilligerswerk te doen. Zo kunnen ze hun talenten aanspreken, of hun oude beroep weer een beetje oppakken. Er zitten ICT’ers bij, mensen die secretarieel klussen willen doen of achter de bar kunnen staan. Zo kunnen ze ook langzaam meer deel gaan uitmaken van BFC. Frenk sluit niet uit dat er in er in de toekomst spelers van het derde ook met andere teams mee gaan doen. “Er zijn al elftallen die met bovengemiddelde belangstelling kijken naar de talenten die hier rondlopen, maar laten we eerst afwachten hoe ze het er zelf van afbrengen.”

Voor meer informatie: BFC verwelkomt Syrisch elftal

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst