Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'Powervrouwen' gezocht om wereldsnelheidsrecord te verbeteren

door: Thomas van Zijl | 14 september 2017 

122 kilometer per uur. Met die snelheid zou het Human Power Team van de TU Delft en Vrije Universiteit deze week tevreden zijn. Dat zou namelijk betekenen dat zij met hun speciale fiets de VeloX 7 het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen zouden verbreken. Oud-profwielrenster Iris Slappendel en topamateur Aniek Rooderkerken gaan een poging wagen. Ondertussen zoekt het team van volgend jaar alweer naar kandidaten voor een nieuwe topsnelheid. 

Het Human Power Team bestaat ieder jaar uit studenten van verschillende disciplines die samenwerken aan de beste fiets voor de meest geschikte atleet. Er hoeft slechts kortstondig gepiekt te worden tijdens een recordweek in Amerika, maar de voorbereidingen nemen gerust een jaar in beslag. Teammanager Emiel de Boer kan er over meepraten. Alle details moeten kloppen, in eerste instantie als het om de fiets gaat. Die heeft slecht in de verte iets weg van een gewone racefiets. De renner zit namelijk in een cocon op een ligfiets. Een raampje is er niet, maar een camera zorgt ervoor dat de coureur via beelden toch weet waar hij rijdt. “Wij houden met ons model rekening met de wind die zoveel mogelijk langs de fiets moet stromen.” 

XL30-HPT-1100 km/uur haalbaar
Die fiets is zeer bepalend voor de hoge snelheid die de atleten bereiken. Een niet getrainde fietser zou, als hij eenmaal gewend is aan de VeloX, zonder al te veel inspanning de zestig kilometer per uur moeten kunnen aantikken. Voor geoefende wielrenners kan zelfs de honderd in beeld komen. Voor het Human Power Team is dat bij lange niet voldoende, het gaat juist om dat laatste stapje. Daarvoor zijn (oud-)profs nodig of mensen die net onder dat niveau zitten. 

“Als jij Tom Dumoulin voor ons weet te strikken, krijgen we daar geen ruzie over”, zegt De Boer. Hij weet dat die kans vrij klein is. Een toptijdrijder die extreem hoge vermogens trapt is de droom van ieder team, maar misschien nog wel belangrijker is dat een coureur ook echt de tijd heeft om met het team mee te denken en te trainen. Dat is de reden dat VeloX 8 al aan de voorbereidingen van de volgende recordpoging is begonnen. 

“Wij verkennen of er een meerjarenplan kan worden opgezet waarin atleten meer dan één jaar rijden voor het Human Power Team. Op deze manier leren de atleten het eerste jaar ligfietsen en VeloX rijden en kunnen ze het tweede jaar focussen op het nog beter overbrengen van hun vermogens”, zegt aankomend teammanager Stephanie Wiechers.” 

Iris Slappendel en Aniek Rooderkerken moeten voor het eerst in de geschiedenis het snelheidsrecord voor vrouwen in Nederlandse handen brengen

XL30-HPT-2'Powervrouwen’
De zoektocht naar twee nieuwe ‘powervrouwen’ is inmiddels in volle gang. Het team van VeloX 7 heeft die al gevonden in de personen van Iris Slappendel en Aniek Rooderkerken. Zij moeten voor het eerst in de geschiedenis het snelheidsrecord voor vrouwen in Nederlandse handen brengen. Tijdens eerdere deelnames stond het Human Power Team met mannen aan de start. Onder anderen oud-topschaatser Jan Bos deed een poging. Het team reist altijd af met een duo. Een kwestie van risicomanagement, zegt De Boer. “Er kan iemand ziek worden, zich niet goed voelen of uit vorm zijn. Vooraf hebben we overigens geen kopvrouw. Slappendel en Rooderkerken zijn beiden in staat een topprestatie neer te zetten. 

Beide vrouwen kunnen hard fietsen en zijn niet bang bij zulke hoge snelheden. Echt gevaarlijk is het trouwens niet, zegt teammanager De Boer. Renners zitten goed vast, zelfs een eventuele valpartij hoeft niet ernstig te zijn. “En toch moet er een knop om voordat atleten er hun vermogen in kwijt durven en die topsnelheid bereiken.” Dat moet gebeuren op een baan die tien kilometer lang is. Na acht kilometer volgt het traject van tweehonderd meter waarop de snelheid gemeten wordt die in de boeken terecht komt. Naast hard trappen is het dus een kwestie van goed indelen. De Boer: “In dat opzicht hebben onze atleten allebei een andere tactiek. Ik ben benieuwd wat het beste uitpakt, maar heb er alle vertrouwen in.” 

Vrouwen die geïnteresseerd zijn in deelname aan het Human Power Team 8 kunnen zich via deze link opgeven. Voor meer informatie: www.hptdelft.nl of kijk op Facebook

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst