Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Supplementenwijzer scheidt kaf van het koren

door: Leo Aquina | 31 augustus 2017

De Nederlandse Dopingautoriteit kijkt verder dan controles als het gaat om dopingbestrijding. Voorlichting is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen verboden middelen in de sport. Voedingssupplementen zijn niet per se doping, maar het is ook niet uitgesloten dat er verboden middelen in bepaalde producten zitten. Het gebruik van sportvoedingssupplementen is volgens de dopingautoriteit het afgelopen decennium explosief gegroeid. Bijna 60% van de fitnessers in Nederland gebruikt supplementen. Om zowel top- als breedtesporters de mogelijkheid te geven het kaf van het koren te scheiden lanceerde ‘Eigen Kracht’, onderdeel van de afdeling Preventie van de Dopingautoriteit, onlangs de Supplementenwijzer App. “We hebben een inventarisatie gemaakt van meer dan drieduizend stoffen”, vertelt Erik Duiven van de dopingautoriteit.

XL29SupplementenApp-1Eigen Kracht richt zich met name op de fitnessbranche. Het toenemende supplementengebruik was voor de organisatie reden om te beginnen aan een inventarisatie. “Er is van alles in omloop en in de marketing rondom die producten wordt veel beloofd. Wij hebben als doel te achterhalen wat wel werkt en wat niet, maar ook wat schadelijk kan zijn en wat niet en wat wel op de dopinglijst staat en wat niet”, aldus Duiven.

Niet alle prestatiebevorderende middelen staan op de dopinglijst. “Er zijn drie criteria”, vertelt Duiven. “Een daarvan is prestatieverbetering, maar een middel moet aan minstens twee van de drie criteria voldoen voor het op de verboden lijst komt en de andere twee criteria zijn of het schadelijk is voor de gezondheid en of het in strijd is met de ‘Spirit of Sport’.” Er zijn dus prestatiebevorderende voedingssupplementen die niet op de dopinglijst staan. Duiven noemt creatine als voorbeeld. “Dat wordt veel gebruikt. Dat zorgt ervoor dat je iets feller kan trainen. Er is wetenschappelijk bewijs dat het werkt, maar het is verder niet schadelijk.”

De App hanteert icoontjes om aan te geven wat een stof wel en niet doet

Smileys
Met de Supplementenwijzer App richt Eigen Kracht zich nadrukkelijk op supplementen die gericht zijn op prestatiebevordering. De App hanteert icoontjes om aan te geven wat een stof wel en niet doet. Er is een groene smiley als een stof werkt, een neutrale oranje smiley als er geen of te weinig onderbouwing is voor de werkzaamheid van een stof en een zwarte smiley als niet onderbouwd kan worden dat de stof werkt.

Daarnaast zijn er rode icoontjes. Een doodskopje geeft aan dat een stof schadelijke effecten kan hebben op de gezondheid. Een rood rondje met een kruis geeft aan dat een ingrediënt op de dopinglijst staat, een rood rondje met een witte streep betekent dat een middel wettelijk verboden is en tot slot is er een rood rondje met een vraagteken. In dat geval is er sprake van een ingrediënt dat je beter niet kunt gebruiken, hoewel de aanwijzingen daarvoor minder sterk zijn dan bij de andere drie rode icoontjes.

Als voorbeeld van een ‘dubieuze’ stof noemt Duiven Aloë Vera. “Dat is een bekend middel, dat bijvoorbeeld ook vaak in shampoo zit, maar er zijn studies waaruit blijkt dat het bij oraal gebruik darmkanker kan veroorzaken.”

XL29SupplementenApp-2Geen merken maar stoffen
De Supplementenwijzer App biedt geen lijst met daadwerkelijke supplementen, maar met ingrediënten. Duiven: ”We hebben er bewust voor gekozen geen merken te nemen omdat de samenstelling van de producten in de verpakking nogal eens kan wijzigen. Als een fabrikant besluit morgen een nieuwe stof in een bepaald middel te stoppen, zou onze informatie achterhaald zijn. Daarom raden we mensen aan de ingrediëntenlijst te checken. Op de App kunnen mensen dan kijken hoe het met die ingrediënten zit.”

Sinds de lancering begin augustus is de Supplementenwijzer App al meer dan tienduizend keer gedownload en in oktober probeert Eigen Kracht de App extra onder de aandacht te brengen met een speciale week van de Supplementenwijzer App. Eigen Kracht heeft geen specifieke doelstellingen geformuleerd als het gaat om gebruikerscijfers. “We zijn blij met de tienduizend downloads op dit moment, maar als je het afzet tegen de 2,5 miljoen fitnessers in Nederland, is er nog een lange weg te gaan”, zegt Duiven.

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst