Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

REV3RSE hockeystick draagt bij aan spelniveau

door: Leo Aquina | 31 augustus 2017

De Nederlandse hockeydames en -heren werden afgelopen weekend Europees kampioen in het Amsterdamse Wagener Stadion. Beide teams speelden met elf rechtshandige sticks. Linkshandige sticks zijn immers niet toegestaan op het hockeyveld. Toch kan een linkshandige stick een steentje hebben bijgedragen aan het Oranjesucces. In de aanloop naar het EK hebben de Oranje-internationals de zogenaamde REV3RSE Stick en Adaptaballs uitgeprobeerd. Het idee voor deze linkshandige stick komt voort uit het Athletics Skills Model, waarin aanpassingsvermogen en creativiteit centraal staan. “Het trainen van de niet-dominante zijde kan ook de prestaties van de dominante zijde aanzienlijk bevorderen”, zegt prof. dr. Geert Savelsbergh, die als wetenschapper betrokken was bij de ontwikkeling van de stick, die op het EK werd gepresenteerd.

XL29Reverse-1Het idee voor de linkshandige stick komt voort uit eerdere experimenten in andere sporten. “Uit Duits onderzoek is gebleken dat verspringers die op trainingen wisselen van afzetbeen, zich meer verbeterden dan verspringers die alleen met hun dominante been afzetten”, vertelt Geert Savelsbergh. “En uit een ander onderzoek bleek bij kinderen die met een basketbal begonnen met het oefenen van dribbelen met hun niet-dominante hand, dat het leereffect groter was.”

Adaptaball
ASM werkte al eerder samen sportbedrijf Deventrade bij de ontwikkeling van trainingsmaterialen in het voetbal. Gezamenlijk ontwikkelden zij de Adaptaball, een revolutionaire voetbal die de speler voortdurend uitdaagt en prikkelt. Die bal werd ontworpen om op kunstgras het minder voorspelbare gedrag na te bootsen van een voetbal op natuurgras. Het concept van de Adaptaball werd ook overgeheveld naar het hockey. Naast de linkshandige stick ontwikkelde ASM samen met Deventrade voor het hockey een Adaptaball, die spelers dwingt beter naar de bal te kijken. Er zijn twee niveaus in de moeilijkheidsgraad: geel en de nog meer uitdagende oranje, van Nederlands Elftal-niveau.

"De REV3RSE Stick ontwikkelt zaken als ruimtelijke oriëntatie, balans, aanpassing. De spelers en staf waren er zeer enthousiast over"

Details
De echte vernieuwing kwam echter met het idee voor de linkshandige stick. Deventrade vond in hockeyproducent Reece Australia een partner om de stick daadwerkelijk te produceren en onder andere de Nederlandse internationals, hoofdklasse- en jeugd spelers hebben de ASM REV3RSE uitgeprobeerd. De ervaringen waren positief. “De REV3RSE Stick ontwikkelt zaken als ruimtelijke oriëntatie, balans, aanpassing,  creativiteit en balbeheersing. De spelers en staf waren er zeer enthousiast over”, vertelt performance analist Steijn Spreij. “In topsport tellen alle details, iedere procent winst is belangrijk.”

Na het EK komt de REV3RSE Stick op de markt. Het hebben van die linkshandige stick alleen is echter niet genoeg om er ook daadwerkelijk voordeel uit te halen. Savelsbergh kijkt in ieder geval uit naar de mogelijkheden voor hem als onderzoeker. “Nu de stick op allerlei plaatsen gebruikt gaat worden, kunnen we ook echt goed onderzoek doen naar de effecten en de manier waarop je er het best gebruik van kan maken”, aldus de wetenschapper.

Voor meer informatie: www.reeceaustralia.com

« terug

Reacties: 4

bakfiets
31-08-2017

hockey is al een linkshandige sport. vanuit de historie. dit betekent dus dat de reverse stick het rechtshandige hockey stimuleert. er word juist meer en meer met een backhand gescoord omdat dit voor de meeste spelers van nature makkelijker is. omdat ze rechtshandig zijn. ik zeg niet dat het slecht is, maar dat het dus rechtshandig hockey stimuleert.

Roel
31-08-2017

Als je naar sporten als ijshockey en floorball kijkt, wordt links en rechts gemengd. Je leert ook om je dominante hand/schrijfhand altijd boven te plaatsen. Je ziet dus beduidend meer spelers met de stick op links, dan op rechts. Aangezien hockey veel polssturing heeft, zou het ook daarbij een uitkomst zijn. Allebei de kanten oefenen is een goede zaak overigens. Drummers hebben bijv ook altijd een sterke kant en zullen allebei de kanten even goed moeten oefenen om ritmes goed te kunnen spelen.

Inge
31-08-2017

Nou, Man. Moet je kijken! Toch eindelijk een linkshandige stick op de markt. Ga jij het goede nieuws aan ons aller Angelien vertellen :)

Mathijs
13-08-2020

Waar blijft de doorontwikkeling op dit gebied. Deze sport staat bekend om zijn innovatie en/of regelwijzigging. De reden om alleen aan de rechterkant te spelen is achterhaald gezien bijvoorbeeld de verdedigingstechnieken. Wanneer gaat de FIH over tot actie. Mocht iemand meer weten op dit vlak dan hoor ik het graag.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst