Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Chinese boost voor Nederlandse tafeltennismannen

door: Marc Hoeben | 20 juli 2017

Het was de laatste jaren sappelen voor wie als Nederlandse man dacht het maximale uit zijn tafeltennisloopbaan te willen halen. Sterker, het dreigde een wel heel dure hobby te worden zonder directe ondersteuning van de olympische sportkoepel NOC*NSF. Dat kon zo niet langer, vond de hoofdcoach van tafeltennisbond NTTB, Li Jiao. En zo kwam het uiteindelijk begin mei tot de geboorte van de Stichting Toptafeltennisteam Nederlandse Heren, met de opmerkelijke steun van twee Chinese bedrijven.

XL26-TafeltennisLiJiaoWie Lia Jiao, zelf van Chinese komaf, spreekt, merkt dat de lach nooit ver weg is. Haar onverwoestbare energie en vrolijkheid moeten zo aanstekelijk hebben gewerkt, dat het tot een nieuw initiatief is gekomen in het Nederlandse tafeltennis. “Je moet natuurlijk wel een netwerk hebben en daarvan gebruik maken, hè”, zo klinkt het een tikkeltje uitdagend uit haar mond.

Chinese hulp
De hoofdcoach van de NTTB, die onlangs Danny Heister benoemd zag worden als coach voor de mannen, stond dankzij haar contacten aan de wieg van de Stichting Toptafeltennisteam Nederlandse Heren. Het initiatief krijgt de steun van ICBC Amsterdam, een Chinese handelsbank met een vestiging in Nederland, en Zhonghongjian, een Chinees bedrijf in de vastgoedsector. 

“We hebben bewust voor een stichtingsvorm gekozen”, zegt Lia Jiao. “De NTTB heeft als bond namelijk wel te maken met subsidies vanuit NOC*NSF en daar speelt mee dat Rabobank één van de sponsors is. Dan moet je dus creatief zijn als je sponsors gaat zoeken. Het mocht niet met andere belangen botsen.”

"Ze waren in China al betrokken bij een team en ze vonden het leuk om wat voor de Nederlandse samenleving te kunnen betekenen"

Vertrouwen
Waarschijnlijk zullen voor het Nederlandse publiek de twee Chinese bedrijven nog steeds onbekende weldoeners blijven. Ze komen uit het netwerk van Li Jiao zelf, die benadrukt dat de bedoelingen ‘goed’ zijn. “Het gaat om tafeltennisliefhebbers. Niet zo gek, in China is tafeltennis de grootste sport. Ze waren in China al betrokken bij een team en ze vonden het leuk om wat voor de Nederlandse samenleving te kunnen betekenen. Zij kenden mij van naam en hebben mij het vertrouwen gegeven.”

XL26-TafeltennisLiJiao-2Om hoeveel financiële steun het gaat, wil Li Jiao niet zeggen. In tegenstelling tot de vrouwen hebben de Nederlandse mannen geen topsportstatus bij NOC*NSF en daardoor geen individuele ondersteuning. Drie jonge spelers zijn nu in de stichting opgenomen: Laurens Tromer, Ewout Oostwouder en Rajko Gommers. “Het zijn jongens onder de 23 jaar. Ik begeleid ze al vanaf 2013, ze hebben potentie. Dat zeg ik wel voorzichtig, ik wil geen grote mond opzetten. Ze moeten eerst Europese subtop worden, door bij de eerste vijftig van Europa te komen. Maar ik ben wat dat betreft niet gek. Als ik geen kansen zag, zou ik dit niet allemaal in gang hebben gezet.”

Trainingsstage naar China
Met het duwtje in de rug gaat het vooral om het uitbreiden van de sportieve mogelijkheden voor ontwikkeling. “We gaan binnenkort voor drie weken op trainingsstage naar China. Voor deze jongens wordt het de eerste keer dat ze daar zo’n trainingskamp gaan meemaken. Dat is voor hen natuurlijk hartstikke goed. Ze komen op een uitstekende academie in Jinan terecht, waar alle grote spelers vandaan komen. Het stikt er van de mensen om mee te trainen.”

"Voorheen konden ze maar een paar van zulke toernooien spelen en moesten ze veel geld zelf bijdragen. Nu kunnen ze misschien wel bijna tien toernooien spelen”

Daarnaast krijgt het drietal meer mogelijkheden voor het opdoen van wedstrijdervaring op het hoogste niveau. “We gaan bijvoorbeeld om te beginnen in augustus naar het Tsjechisch Open, dat onderdeel uitmaakt van de World Pro Tour. Dan heb je het over het hoogste niveau, te vergelijken met de ATP-toernooien in tennis. Voorheen konden ze maar een paar van zulke toernooien spelen en moesten ze veel geld zelf bijdragen. Nu kunnen ze misschien wel bijna tien toernooien spelen.”

Geen zeggenschap
De NTTB heeft geen zeggenschap in de nieuwe stichting. “Dat is een bewuste keuze. Anders loop je het gevaar dat verschillende belangen door elkaar heen gaan lopen. De ouders van de spelers zitten in het bestuur van de stichting, zij beheren het geld. Op die manier hebben de spelers en ik het meeste rust.”

Voor meer informatie: Persbericht Oprichting Stichting Toptafeltennisteam Nederlandse Heren

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst